Dzisiaj jest 15 maja 2021, 06:24

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Router potwór z wifi ac ax
Post: 27 kwie 2021, 19:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
Witam
Będę szukał, ale może już ktoś rozeznał temat: Interesuje mnie kupno na Aliexpress routera na procku i5/i7, ale z wifi AC/AX. Coś z tych z obudową wykonaną z radiatora. Czy możecie zaproponować (bez głębszego szukania) coś w ten deseń? Oczywiście żeby poszło na tym gargoyle, miało to wsparcie AES dla serwera openvpn + USB3x (opcjonalnie USB-C) na dysk.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 06:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
Wszystkie mają karty na minipcie/m.2 Więc kup sprzęt który Ci pasuje, a kartę sobie wymień.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 08:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
Pogadałem sobie z Chińczykiem i proponuje mi taką zabawkę. Myślę, że gargoyle obsłuży go bez problemu:
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 08:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
Czyli standardowo, instalacja gargoyle, a potem konfiguracja jednego z portów na WAN?
Albo może inaczej: Router linksys jako router z wifi, a to ustrojstwo połączone przez porty lan jako serwer openvpn i switch?


Ostatnio zmieniony 28 kwie 2021, 08:57 przez badziewiak, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 08:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
Zwykły PC, choć szkoda że m.2 nie ma.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 08:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
m.2 mi nie jest potrzebny. Chciałbym go używać jako serwer vpn/wireguard. Powtórzę powyższe pytanie: Może być router linksys jako router z wifi, a to ustrojstwo połączone przez porty lan jako serwer openvpn/wireguard i switch? Oczywiście przekierowanie portów na to urządzenie będzie potrzebne.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 09:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
Pytałeś się o router z wifi ac/ax. Wszystko nowe z ax będzie na m.2, na minipcie będzie mało kart.

Jak zrobisz tak będziesz miał, nie ma żadnych przeciwwskazań.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 09:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
Ok, dzięki za info.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 10:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
Jeszcze pytanko mam: Czy ten COM RJ45 może służyć jako WAN?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 11:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
Nie. To pewnie zwykły rs232c tylko wyprowadzony w RJ45 tak jak np. Cisco ma. Zwykła konsola szeregowa.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 14:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
Jeszcze mam pytanko: Czy jeśli to ustrojstwo będzie wyposażone w gargoyle i serwer openvpn/wireguard, ale będzie pracowało jako switch, na który będą przekierowane porty openvpn/wireguard, to chyba będzie konieczna ręczna konfiguracja tych serwerów?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 15:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
A ten openvpn ma mieć dostęp do sieci lokalnej? Jeżeli tak to tak, zwykle sprowadza się to do dodania option masq 1 w sekcji lan, ale będziesz musiał to zrobić ręcznie. No i później nie ruszać nic w gui, bo może nadpisać dane.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 15:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
Tego się obawiałem. A jeśli zrobię z tego ustrojstwa bramę do sieci domowej, to jak będzie z portami RJ45? Czy z automatu jeden z nich (na przykład pierwszy) będzie WAN, a pozostałe LAN, aby uniknąć konieczności ręcznej modyfikacji?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 16:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
Porty będą od eth0 do eth5, który sobie ustawisz jako wan to ten będzie. Ręcznie to będziesz ustawiał, bo gargoyle (i openwrt) nic nie wie o tym co ma być czym i sam musisz ograrnąć wan i zrobić bridge do lanów z pozostałych

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 16:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
A z ciekawości zapytam: Czy jest technicznie możliwe ustawienie z automatu samego tylko WAN (eth0), żeby na świeżo nie mieć wystawionej sieci na zewnątrz, a pozostałe konfigurować sobie ręcznie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 16:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
Domyślnie w obrazach x86 lan jest na eth0 i wan na eth1. Więc to już masz. Resztę musisz sobie sam skonfigurować.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 16:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
No i super, o to chodziło! Ale GUI tego nie nadpisze?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 16:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
Przynajmniej dopóki sam nie będziesz robił modyfikacji networka.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 17:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 19:02
Posty: 63
Czy istnieje w nim coś takiego, jak HNAT, czy to procek będzie wszystko mielił?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router potwór z wifi ac ax
Post: 28 kwie 2021, 18:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13908
Lokalizacja: Warszawa
W x86 to nie występuje. Procek będzie mielił.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info