Dzisiaj jest 24 lis 2020, 02:25

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zastąpienie konwertera światło-miedź operatpra
Post: 19 lis 2020, 11:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 19 lis 2020, 11:31
Posty: 2
Witam,
posiadam konwerter światło-miedź HALNY model HL-1GE ustawiony w trybie bridge, dostęp do sieci warunkowany jest macaddresem WANu mojego routera (być może czymś jeszcze o czym nie wiem -> GPON)
Pytanie: czy posiadając wkładkę SFP Halny HL-GSFP Moduł SFP GPON Stick SC/APC (i router EdgeRouter 12) jestem w stanie ominąć urządzenie operatora?
GPON to coś nowego dla mnie i nie chcę brutalnie eksperymentować...

edit: oczywiście zakładając niechęć operatora do polubownego załatwienia tematu


Ostatnio zmieniony 19 lis 2020, 11:41 przez azazel, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zastąpienie konwertera światło-miedź operatpra
Post: 19 lis 2020, 11:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13786
Lokalizacja: Warszawa
Zależy od operatora, ale ja bym powiedział że nie. Zwykle operator przypisał sobie ten konweter do Twojego konta i jego zamiana spowoduje że się nie połączyć.
Spróbować podmienić przecież możesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zastąpienie konwertera światło-miedź operatpra
Post: 19 lis 2020, 11:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 19 lis 2020, 11:31
Posty: 2
a jak to jest z mac addresem w modułach SFP- czy jak zmieniam mac "set interfaces ethernet eth11 mac 00:00:00:00:00:01" - ma to wpływ na wkładkę? bo jeśli przedstawi się ona swoim mac'iem to mnie nie wpuści"


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zastąpienie konwertera światło-miedź operatpra
Post: 19 lis 2020, 11:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13786
Lokalizacja: Warszawa
Znów - zależy od wkładki. Ale raczej musisz użyć softu producenta żeby zmienić mac adres w pamięci wkładki.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info