Dzisiaj jest 24 paź 2020, 11:28

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dysk HDD po błędach SMART
Post: 16 paź 2020, 21:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 kwie 2016, 10:23
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa/Kraków
Nie bardzo znam miejsc gdzie sensownie się zapytać.. tu może ktoś ma doświadczenie..
OMV zaczęło mnie napastować wiadomościami, że coś mu SMART się nie podoba.. zaglądnąłem i faktycznie jakieś relokowane sektory.. kupiłem nowy dysk.. zamiast przywracać backupy.. to puściłem kopiowanie z tego jeszcze działającego dysku.. trochę po kopiowało.. ale nie szło za szybko.. czasem trochę się rozpędził.. potem zwalniało.. wysłałem proces w tło i wyjechałem na 2 dni..
Przyjechałem 3 dzień kopiowania.. połowa dysku gdzieś się przeniosła.. reszta jeszcze idzie..

Zaglądam iotop.. 5kB/s 20kB/s... no lekko żenua.. czy dysk może się przełączyć w jakiś tryb bezpieczny? czy wszystkie te sektory tak tragicznie się odczytują? Czy właśnie te sektory odzyskuje i przenosi.. ?

Ostatni backup robiłem tar-em.. nie zaglądałem ile to mu zajmowało.. ale raczej nie tak wolno..

teraz zrobiłem snapshota. i przenoszę przez btrfs send | btrfs receive.. nie korzystałem z tego wcześniej.. ale nie przerywa działa nieprzerwanie.. i sam proces mnie zaintrygował..
Dysk ma 33000 h wypracowane..
i relokowane sektory zaczynają rosnąć w trakcie tego przenoszenia.. było reallocated_sector_ct chyba 5 teraz mam 1475..


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dysk HDD po błędach SMART
Post: 16 paź 2020, 22:03 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13765
Lokalizacja: Warszawa
Raczej wychodzą mu timeouty na odczycie danych i sumarycznie masz po prostu niski transfer.
Pada ci już dysk, odzyskaj ile się da z niego i więcej mu nie ufaj.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dysk HDD po błędach SMART
Post: 17 paź 2020, 13:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 kwie 2016, 10:23
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa/Kraków
Czyli raczej timeouty.. niż jakiś magiczny tryb...

Tak wiem.. dysk do wymiany.. kopiowanie chciałem jeszcze uskutecznić.. zobaczymy czy uda się to zakończyć całkowicie..

[edit]coś z przeglądarki telefonu nie zapisują się posty.. to tak przy okazji..

[edit2] No i nie po kopiowało się.. puściłem ddrescue


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info