Dzisiaj jest 8 lip 2020, 00:28

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 10:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Nie da się Linuxa opanować w 12 godzin, wybacz.

root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx# /home/xxxx/Pulpit/cfe$/cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
bash: /home/xxxx/Pulpit/cfe$/cfetool.py: Nie ma takiego pliku ani katalogu
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx#


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 11:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Serio.... Gdzie to masz? Jako użytkownik xxxxx czy jako root? Sprawdź sobie jakie masz katalogi.

Albo użyj tej pierwszej składni będąc w tym katalogu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 22:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
xxxx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$ ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
bash: ./cfetool.py: /usr/bin/python: zły interpreter: Nie ma takiego pliku ani katalogu
xxxx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$

root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe# ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
bash: ./cfetool.py: /usr/bin/python: zły interpreter: Nie ma takiego pliku ani katalogu
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe#


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 22:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Zmień sobie w cfetool.py pierwszą linię z python na python3 bo pewnie to masz w systemie. O ile skrypt będzie chciał działać z pythonem3. Jeżeli nie to doinstaluj pythona wersji 2.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 22:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
xx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$ ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
Traceback (most recent call last):
File "./cfetool.py", line 6, in <module>
import serial
ModuleNotFoundError: No module named 'serial'
xxxx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 22:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Zainstaluj pakiet python3-serial. I cokolwiek później zapyta - zainstaluj skoro będzie z tego korzystać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 22:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
xxxx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$ ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python3/dist-packages/serial/serialposix.py", line 265, in open
self.fd = os.open(self.portstr, os.O_RDWR | os.O_NOCTTY | os.O_NONBLOCK)
PermissionError: [Errno 13] Permission denied: '/dev/ttyUSB0'

During handling of the above exception, another exception occurred:

Traceback (most recent call last):
File "./cfetool.py", line 86, in <module>
main()
File "./cfetool.py", line 80, in main
ser = serial.Serial(options.serial, 115200, timeout=1)
File "/usr/lib/python3/dist-packages/serial/serialutil.py", line 240, in __init__
self.open()
File "/usr/lib/python3/dist-packages/serial/serialposix.py", line 268, in open
raise SerialException(msg.errno, "could not open port {}: {}".format(self._port, msg))
serial.serialutil.SerialException: [Errno 13] could not open port /dev/ttyUSB0: [Errno 13] Permission denied: '/dev/ttyUSB0'


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 22:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Napisał ci dlaczego: uprawnień nie masz. Albo uruchom to jako root albo przez sudo

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 23:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe# ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
Waiting for a prompt...Traceback (most recent call last):
File "./cfetool.py", line 86, in <module>
main()
File "./cfetool.py", line 82, in main
memread(ser, options.read, int(options.addr, 0), int(options.size, 0), int(options.block, 0))
File "./cfetool.py", line 54, in memread
wait_prompt(ser)
File "./cfetool.py", line 24, in wait_prompt
ser.write("\x03")
File "/usr/lib/python3/dist-packages/serial/serialposix.py", line 532, in write
d = to_bytes(data)
File "/usr/lib/python3/dist-packages/serial/serialutil.py", line 63, in to_bytes
raise TypeError('unicode strings are not supported, please encode to bytes: {!r}'.format(seq))
TypeError: unicode strings are not supported, please encode to bytes: '\x03'
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe#


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 23:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Jak chcesz to zmieniaj kod: https://stackoverflow.com/questions/356 ... -encode-to

Jak nie to instaluj python (python 2) i zmień znów w pierwszej linii na python zamiast python3.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 19 cze 2020, 23:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Zmiana linii 24 dla tych trzech propozycji które podsunąłeś za każdym razem kończy się tak:

oot@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe# ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
File "./cfetool.py", line 25
if(ser.read(1) == 'C' and ser.read(1) == 'F' and ser.read(1) == 'E' and ser.read(1) == '>'):
^
IndentationError: unindent does not match any outer indentation level
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe# ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
File "./cfetool.py", line 25
if(ser.read(1) == 'C' and ser.read(1) == 'F' and ser.read(1) == 'E' and ser.read(1) == '>'):
^
IndentationError: unindent does not match any outer indentation level
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe# ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
File "./cfetool.py", line 25
if(ser.read(1) == 'C' and ser.read(1) == 'F' and ser.read(1) == 'E' and ser.read(1) == '>'):
^
IndentationError: unindent does not match any outer indentation level
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe#


Zainstalowałem też Python 2.7.

root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx# sudo apt install python2
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
The following additional packages will be installed:
libpython2-stdlib python2-minimal
Sugerowane pakiety:
python2-doc python-tk
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
libpython2-stdlib python2 python2-minimal
0 aktualizowanych, 3 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 41 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 61,1 kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 326 kB miejsca na dysku.
Kontynuować? [T/n] t
Pobieranie:1 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu focal/universe amd64 python2-minimal amd64 2.7.17-2ubuntu4 [27,5 kB]
Pobieranie:2 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu focal/universe amd64 libpython2-stdlib amd64 2.7.17-2ubuntu4 [7 072 B]
Pobieranie:3 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu focal/universe amd64 python2 amd64 2.7.17-2ubuntu4 [26,5 kB]
Pobrano 61,1 kB w 1s (84,1 kB/s)
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu python2-minimal.
(Odczytywanie bazy danych ... 190344 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../python2-minimal_2.7.17-2ubuntu4_amd6
4.deb ...
Rozpakowywanie pakietu python2-minimal (2.7.17-2ubuntu4) ...
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu libpython2-stdlib:amd64.
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../libpython2-stdlib_2.7.17-2ubuntu4_am
d64.deb ...
Rozpakowywanie pakietu libpython2-stdlib:amd64 (2.7.17-2ubuntu4) ...
Konfigurowanie pakietu python2-minimal (2.7.17-2ubuntu4) ...
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu python2.
(Odczytywanie bazy danych ... 190373 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../python2_2.7.17-2ubuntu4_amd64.deb ..
.
Rozpakowywanie pakietu python2 (2.7.17-2ubuntu4) ...
Konfigurowanie pakietu libpython2-stdlib:amd64 (2.7.17-2ubuntu4) ...
Konfigurowanie pakietu python2 (2.7.17-2ubuntu4) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.9.1-1)...
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx# python2 -V
Python 2.7.18rc1

Przestawiłem żeby domyślnie z niego korzystał (było 3.8.2):

root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe# python --version
Python 2.7.18rc1


W pierwszej linii usunąłem 3 i mam jak w oryginale: #!/usr/bin/python

Niestety nadal to samo:

root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe# ./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
Waiting for a prompt...Traceback (most recent call last):
File "./cfetool.py", line 86, in <module>
main()
File "./cfetool.py", line 82, in main
memread(ser, options.read, int(options.addr, 0), int(options.size, 0), int(options.block, 0))
File "./cfetool.py", line 54, in memread
wait_prompt(ser)
File "./cfetool.py", line 24, in wait_prompt
ser.write("\x03")
File "/usr/lib/python3/dist-packages/serial/serialposix.py", line 532, in write
d = to_bytes(data)
File "/usr/lib/python3/dist-packages/serial/serialutil.py", line 63, in to_bytes
raise TypeError('unicode strings are not supported, please encode to bytes: {!r}'.format(seq))
TypeError: unicode strings are not supported, please encode to bytes: '\x03'


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 20 cze 2020, 06:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Za dużo zabawy. Użyj więc innego narzędzia.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 20 cze 2020, 09:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Kojarzysz inny soft?
Czy zostaje lutownica i programator?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 20 cze 2020, 09:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Jest na githubie kilka softów do zrzucania danych z uboota. Inny bootloader ale zasada ta sama, chociaż znów należało by go tak przerobić żeby chciał rozmawiać z cfe. W końcu i tak się to sprowadza to tak poważnych zmian że chyba będzie już prościej napisać swój własny soft.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info