Dzisiaj jest 17 lut 2020, 03:23

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dnsmasq i zapytania AAAA
Post: 30 sty 2020, 13:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 maja 2013, 19:47
Posty: 2
Mam postawiony serwer DNS, zapytania przez dig działają prawidłowo
# dig +short  host1.lan5 @10.0.56.69
192.168.41.31

W Dnsmasq zrobiłem przekierowanie jednej domeny na ten serwer.
Jednak nie działa prawidłowo, nie rozwiązuje nazwy

Po stronie serwera podglądając pakiety DNS widać iż Dnsmasq pyta o adres A(który dostaje prawidłowo) i AAAA którego nie ma, więc zwraca błąd.

12:41:58.003160 IP 10.0.63.135.36926 > 10.0.56.69.53: 50117+ A? host1.lan5. (25)
12:41:58.003829 IP 10.0.63.135.11444 > 10.0.56.69.53: 31800+ AAAA? host1.lan5. (25)
12:41:58.006225 IP 10.0.56.69.53 > 10.0.63.135.36926: 50117*- 1/0/0 A 192.168.41.31 (41)
12:41:58.007413 IP 10.0.56.69.53 > 10.0.63.135.11444: 31800*- 0/1/0 (75)

Jak wyłączyć zapytania o adres IPv6 w Dnsmasq ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dnsmasq i zapytania AAAA
Post: 30 sty 2020, 13:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13499
Lokalizacja: Warszawa
Dnsmasq tylko się pyta o to, w nim nie wyłączysz bo on robi to co mu się powiedziało. To klienta przekonaj żeby się nie pytał o ipv6 (wyłącz stos ipv6 na kliencie).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dnsmasq i zapytania AAAA
Post: 30 sty 2020, 20:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 maja 2013, 19:47
Posty: 2
Klientem jest ping na tym routerku.
Próbowałem wyłączyć IPv6 za pomocą:

Cytuj:
cat /etc/sysctl.d/99-stuff.conf
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

ale nadal pyta DNS o AAAA

Czegoś mi jeszcze brakuje ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dnsmasq i zapytania AAAA
Post: 30 sty 2020, 21:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13499
Lokalizacja: Warszawa
ping -4 wystarczy...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: MSN [Bot] i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info