Dzisiaj jest 29 mar 2020, 06:29

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 393 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 25 mar 2020, 08:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
Poszło. Ciekawe jak szybko zabiorą się za to. Ostatnio patch do mt7620 leżał pół roku. :/
Ale zobaczymy.

https://github.com/openwrt/openwrt/pull/2857


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 25 mar 2020, 08:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13578
Lokalizacja: Warszawa
Jak zwykle - dobra robota. Zobaczymy ile czasu zajmie im to włożenie do źródeł.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 25 mar 2020, 09:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 360
Gratulacje. Krolik zobacz jeszcze jak możesz czy idzie tym ich badziewnym modemem zarządzać w jakiś minimalny sposób tj. wybór pasm albo wysłanie ussd czy odczyt sms


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 25 mar 2020, 12:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
smereka pisze:
Gratulacje. Krolik zobacz jeszcze jak możesz czy idzie tym ich badziewnym modemem zarządzać w jakiś minimalny sposób tj. wybór pasm albo wysłanie ussd czy odczyt sms



Jak wrócę do domu. Muszę jeszcze jakiegoś sima wygrzebać.

smsy działają na pewno, bo qmi to potrafi.

Resztą będę musiał się pobawić, w sumie nie pamiętam kiedy ostatnio raz się tym bawiłem.

Generalnie ten router w kategorii cena/jakość jest baaaaardzo daleko w stawce. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 25 mar 2020, 21:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
AT+QCFG="band",FFFF,4,0
ERROR
ATI
Manufacturer: QUALCOMM INCORPORATED
Model: 4093
Revision: D19QA_v04.05
SVN: 02
IMEI: xxxyyyzzz
+GCAP: +CGSM


Cezary, podpowiesz jak w tym pasmo wymusić?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 25 mar 2020, 21:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13578
Lokalizacja: Warszawa
Na tym Wistronie - nie wiem. I to nie jest to samo co quectel.
Sam wybór technologi (4g/3g/2g) można przez uqmi zrobić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 25 mar 2020, 22:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
obsy pisze:
Na tym Wistronie - nie wiem. I to nie jest to samo co quectel.
Sam wybór technologi (4g/3g/2g) można przez uqmi zrobić.


Obawiałem się, że sam scalak nic nie mówi, bo każdy vendor ma swój wsad. :/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 25 mar 2020, 22:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13578
Lokalizacja: Warszawa
No dokładnie. A nie mam żadnego pdfa ze spisem poleceń do niego.

Jeżeli zrobiłeś kopię oryginalnego softu to rozpakuj pliki z niego i poszukaj czy nie ma jakiegoś skryptu który ustawia lub odczytuje pasmo. Zawsze może to być jakiś punkt zaczepienia.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 26 mar 2020, 06:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
obsy pisze:
No dokładnie. A nie mam żadnego pdfa ze spisem poleceń do niego.

Jeżeli zrobiłeś kopię oryginalnego softu to rozpakuj pliki z niego i poszukaj czy nie ma jakiegoś skryptu który ustawia lub odczytuje pasmo. Zawsze może to być jakiś punkt zaczepienia.


Dzięki za pomysł i niestety d-link jak zwykle musiał zamknać wszystko w binarki. Komendy do modemu wysyła "rdcsman", który jest binarką i pisze po jakiś rejestrach. Także dalej będzie już ciężko.


Adrian zabrał się za PR, ale chyba dotarł do patcha drivera i przestał. Ciekawe kiedy wróci do tematu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 26 mar 2020, 07:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13578
Lokalizacja: Warszawa
zrób strings rdcsman i zobacz czy nie jakiś stringów zaczynających się od "at+", $, +itd. Często one nie są jakoś kodowane w binarce i można je wyciągnąć.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 26 mar 2020, 08:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
 strings ./lib/lib_3g.so
_GLOBAL_OFFSET_TABLE_
_init
_gp_disp
_fini
__cxa_finalize
__deregister_frame_info
__register_frame_info
_Jv_RegisterClasses
exec_cmd
vsprintf
is_flash_ofdm
open_csman
read_csman
close_csman
is_bad_card_model_name
strstr
get_usbserial_id
fopen
fscanf
fclose
is_tdscdma_card
is_evdo_card
is_builtin_module_card
atcmd_unlock
remove
atcmd_lock
access
check_WM_system
memset
strncmp
syslog
fgets
is_WM_system
check_3g_card
strlen
feof
check_modem
memcpy
opendir
closedir
is_option_card
send_AT_command
__ctype_b
strcpy
my_ntoa
inet_ntoa
my_aton
inet_aton
get_card_id
check_3g_card_exist
get_3g_link_status
strcmp
sleep
tcgetattr
bzero
tcflush
tcsetattr
fcntl
select
strchr
set_3g_prefer_mode
get_3g_err_code
get_ipwireless_signal_quality
sscanf
get_3g_card_version
fwrite
fread
get_register_status
fputs
atoi
write_csman
get_huawei_network_name
strncpy
get_3g_ifname
check_mlw_modem
strcasecmp
reset_modem
get_modem_info
get_extra_3g_status
memcmp
chk_prepaid_value
update_config_with_module
fprintf
in_schedule_with_module
localtime
libc.so.0
_ftext
_fdata
_edata
__bss_start
_fbss
_end
9'I"
'! @
'! @
E4!0`
E4!0`
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'!(@
'! @
'! @
'!0@
<:%E4!0`
E4!0`
E4!0`
'! @
$!0@
$!0@
B$! @
B$! @
'! @
'! @
E$!0`
$!0@
D$@!
'! @
$!0@
$!0@
$!0@
'! @
E4!0`
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
e$!0@
E$!0`
E$!0`
E$!0`
E$!0`
E$!0`
E$!0`
e$!0@
e$!0@
E$!0`
E$!0`
E$!0`
e$!0@
e$!0@
E$!0`
E$!0`
E$!0`
e$!0@
E$!0`
E$!0`
E$!0`
e$!0@
'! @
E$!0`
'! @
E$!0`
'! @
E$!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
B$! @
C$@
$!0@
'! @
E$!0`
'! @
'! @
E4!0`
E4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
E$!0`
E$!0`
B$! @
B$! @
B$! @
'! @
'! @
'! @
$! @
E$!0`
E$!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0
QE4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0
TE4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0@
UE4!0`
'! @
'! @
F$0@
B$! `
'! @
G$0@
VE4!0`
'! @
'! @
'! @
G$0
WE4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0
SE4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0
XE4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0
ZE4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0
YE4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0
[E4!0`
'! @
'! @
E$!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0
RE4!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0@
RE4!0`
'! @
G$0
RE4!0`
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
'! @
G$0@
RE4!0`
'! @
G$0
RE4!0`
'! @
'! @
'! @
G$0
RE4!0`
'! @
'! @
'! @
G$0
RE4!0`
'! @
'! @
'! @
G$0
RE4!0`
'! @
'! @
'! @
G$0
RE4!0`
'! @
E$!0`
E$!0`
'! @
'! @
E$!0`
E$!8`
E4!0`
E4!0`
'! @
'! @
'! @
E$!0`
E4!0`
< "E4!0`
'! @
'! @
is_flash_ofdm
COPS
BOOT:
RSSI:
DSFLOWRPT:
MODE:
/var/usbserial
%d %x %x
/tmp/atcmd_lock
touch /tmp/atcmd_lock
/proc/bus/usb/devices
Vendor=%04x ProdID=%04x
Cls=ef
Cls=e0
Get RNDIS Device
echo 1 > /var/config/is_wm
/var/config/is_wm
P:  Vendor=%04x ProdID=%04x
S:  SerialNumber=%s
S:  Product=%s
S:  Manufacturer=%s
Manufacturer
Product
SerialNumber
Cls=08
/sys/class/net/ib0
/dev/modem
AT+MDN
ERROR
AT+MDN
get_card_id
/var/config/card_id
%x %x
send_AT_command
/dev/modem2
/dev/ttyIPWp8
+CUSD:
%s [%s] and get result [%s]
AT+zgrun
AT+zginit
send_ATcmd [%s] and get result [%s]
Can't open %s
set_3g_prefer_mode
AT^SYSCONFIG=2,2,0,2
AT^SYSCONFIG=13,1,0,2
AT^SYSCONFIG=15,2,0,2
AT^SYSCONFIG=2,1,0,2
AT_OPSYS=3,2
AT_OPSYS=0,2
AT_OPSYS=1,2
at^scfg="radio/band","127"
at^scfg="radio/band","15"
at^scfg="radio/band","112"
AT$PREFNETTYPE=2
AT$PREFNETTYPE=4
AT$PREFNETTYPE=0
AT$PREFNETTYPE=3
AT$PREFNETTYPE=1
AT$PREFNETTYPE=5
AT$PREFNETTYPE=6
AT$PREFNETTYPE=7
AT$PREFNETTYPE=8
AT!SELRAT=0
AT!SELRAT=2
AT!SELRAT=1
AT!SELRAT=4
AT!SELRAT=3
AT*QCMO=4
AT*QCMO=13
AT*QCMO=14
AT^PREFMODE=8
AT^PREFMODE=2
AT^PREFMODE=4
AT+MODODR=2
AT+MODODR=3
AT+MODODR=1
AT+MODODR=4
AT+ZSNT=0,0,0
AT+ZSNT=1,0,0
AT+ZSNT=2,0,0
AT+ZSNT=0,0,1
AT+ZSNT=0,0,2
AT+CFUN=1
AT+CFUN=5
AT+CFUN=6
AT+COPS=0
Qmi_set -prefmode 3G
AT+COPS=0,,,2
Qmi_set -prefmode LTE
AT+COPS=0,,,7
AT+CGATT=0
AT+COPS=0,,,0
AT+CGATT=1
/var/config/3g_error
AT+CSQ
CSQ:
CSQ: %d,%d,%d,%d,
AT+CGMR
CGMR
/var/config/3g_card_version
AT+CREG?
+CREG:
/var/config/3g_voice_register_status
/dev/ttyUSB3
AT+CIMI
AT+CIMI
46605
Asia Pacific Telecom
46692
Chunghwa Telecom
46697
Taiwan Mobile
46601
Far EasTone
46000
46002
46007
China Mobile
46001
China United Telecom
46003
China Telecom
/var/run/3g_ifname
P:  Vendor=12d1 ProdID=1001
S:  Manufacturer=Eston Technologies
AT+CGDCONT?
CGDCONT:%d,
CGDCONT:
AT+CFUN=7
Reset modem finished
reboot
FSN:
AT^HVER
HVER:
AT!GSMINFO?
PLMN:
Cell ID:
AT+USET?
 PSC:
AT!HSDCAT?
!HSDCAT:
AT!HSUCAT?
!HSUCAT:
AT+RSCP?
AT!GSTATUS?
Temperature:
System mode:
WCDMA
HSPA
WCDMA band:
HSPA850
WCDMA channel:
GMM (PS) state:
MM (CS) state:
RX level (dBm):
AT+CUSD=1,*100#,15
get CUSD string[%s]
%d.%dp
get pre-paid account has [ %d.%dp ]
/etc/TZ
GMT-
GMT+
.shstrtab
.reginfo
.dynamic
.hash
.dynsym
.dynstr
.rel.dyn
.init
.text
.MIPS.stubs
.fini
.rodata
.eh_frame
.ctors
.dtors
.jcr
.data
.got
.sdata
.bss
.pdr
.gnu.attributes
.mdebug.abi32


Trochę komend AT udało się znaleźć.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 26 mar 2020, 08:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13578
Lokalizacja: Warszawa
at!gstatus jest, jak dla sierry

at^scfg="radio/band","127"
at^scfg="radio/band","15"
at^scfg="radio/band","112"

to może być od bandów, zobacz https://support.honeywellaidc.com/s/art ... s-Mobile-6

Poustawiaj poszczególne wartości, zobacz potem przez at!gstatus na czym się zafixował. Niekiety po zmianie bandu musisz wyłączyć zasilania modułu.

EDIT: zobacz też czy samo at^scfg="radio/band" nie wyświetli czegoś.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 26 mar 2020, 08:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
Niestety to lista wszystkich w binarce, wypisane przez Ciebie nie działają.
Pewnie jest tylko wymuszanie pasm po qmi tylko.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 393 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info