Dzisiaj jest 24 lis 2020, 02:26

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zmiana portu wan na lan wt841n
Post: 12 lis 2020, 20:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13786
Lokalizacja: Warszawa
option ifname 'eth0.1' zamień na option ifname 'eth0.1 eth0.2' to wszystko.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zmiana portu wan na lan wt841n
Post: 13 lis 2020, 19:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 lis 2020, 19:40
Posty: 3
Dziękuję za naprawdę szybką odpowiedź.
Router rozdzielił sygnał po portach LAN i po Wifi. Przygapiłem się i wkleiłem kod w ustawieniu "bridge". Router narzuca mi ustawienia adresów ip z puli tych od ISP.
Zależy mi by pracował jak dawniej czyli mogłem ustawić dowolny adres się domowej.
Poniżej poprawiony plik w konfiguracji rutera jako WAN tylko co jeszcze zmienić?
config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
option ula_prefix 'fdb7:bfd2:0ba6::/48'

config interface 'lan'
option force_link '1'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'
option ipaddr '192.168.1.2'
option ifname 'eth0.1 eth0.2'
option dns '192.168.1.2'

config interface 'wan6'
option ifname 'eth0.2'
option proto 'dhcpv6'

config switch
option name 'switch0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '1'
option ports '0t 2 3 4 5'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '2'
option ports '0t 1'

config interface 'wan'
option ifname 'eth0.2'
option proto 'dhcp'
option macaddr '64:70:02:ed:ed:9e'
option ipv6 '0'


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zmiana portu wan na lan wt841n
Post: 13 lis 2020, 20:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13786
Lokalizacja: Warszawa
No to się zdecyduj. Jeżeli zrobiłeś z niego głupiego AP to nie jego zadaniem jest przydzialanie adresów z innej puli adresowej. Do tego potrzebujesz zwykłego rutera z natem, czyli jego domyślnej konfiguracji a nie takiej jak zrobiłeś teraz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zmiana portu wan na lan wt841n
Post: 13 lis 2020, 20:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 lis 2020, 19:40
Posty: 3
Rozumiem. Mój błąd. Nie jestem informatykiem. Większość rozwiązań problemów znajdywałem zawsze na forach, z tym sam już nie potrafię se poradzić stąd gorąca prośba do mądrzejszych osób.
Ustawienia domyślne:

config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
option ula_prefix 'fdee:fae0:3734::/48'

config interface 'lan'
option ifname 'eth0.1'
option force_link '1'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'

config interface 'wan'
option ifname 'eth0.2'
option proto 'dhcp'

config interface 'wan6'
option ifname 'eth0.2'
option proto 'dhcpv6'

config switch
option name 'switch0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '1'
option ports '0t 2 3 4 5'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '2'
option ports '0t 1'

Rozwiązanie problemu.
Kolega Obsy niechcący naprowadził mnie, czemu moje starania upadały. Gargoyle należało przywrócić do ustawień domyślnych i poprawić dwa wiersze na:
option ports '3 4 5 0t' oraz
option ports '2 0t'


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info