Dzisiaj jest 3 lip 2020, 21:39

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 350 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 21 mar 2020, 14:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Nie, nie rób wrase/write/reset

Spróbuj tftpbooot...
bootm 0x80800000

Jak się uruchmi to przegrywasz sysupgrade do /tmp (np. przez winscp) a później robisz normalnie sysupgrade -n /tmp/nazwa-obazu

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 21 mar 2020, 16:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 59
Mam coraz większe obawy czy sobie nie namieszam.
1/ Po wlutowaniu i uruchomieniu wgrywam
tftpboot 0x80800000 tplink_tdw8970-initramfs-kernel.bin

2/ Nic nie kasuję tylko
bootm 0x80800000

3/Teraz wgrywam plik z poziomu linuksa
scp /lokalizacja/tplink_tdw8970-squashfs-sysupgrade.bin root@192.168.1.1:/tmp

4/ Upgrade do wersji aktualnej
sysupgrade -n /tmp/tplink_tdw8970-squashfs-sysupgrade.bin

5/ I restart systemu.

A czy ktoś próbował tej metody bez rozkręcania i lutowania?
https://openwrt.org/toh/tp-link/td-w8970_v1


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 21 mar 2020, 17:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Nawet nie próbuj tej metody. Ktoś to napisał na forum a to pięknie ubijało tego tplinka.

BTW: zawsze możesz wgrać starym sposobem starą wersję i zrobić sysupgrade do nowej, bez zachowania konfiguracji.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 23 mar 2020, 21:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 59
Jak tylko znajdę chwilę to się do tego przymierzę. Chcę się tylko upewnić, że kolejność jaką podałem w poprzednim poście jest poprawna. Czyli po wgraniu wersji z kernel w nazwie uruchamiam komendą bootm 0x80800000. Wgrywam kolejny plik i nim aktualizuję. Po restarcie jest już na stałe wgrany nowy system.
Myślałem też o tym, żeby wgrać starym sposobem dużo starszą wersję i później zrobić upgrade. Ale jeśli ten nowy sposób jest OK to tak spróbuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 4 kwie 2020, 20:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 59
No to zonk, nie mogę wgrać pliku. Brak mi pomysłu co jest nie tak. Router ustawiłem na IP 192.168.1.254, kompa na IP 192.168.1.5. Łączę się przez picocom, oczywiście najpierw wchodzę do katalogu z plikiem do wgrania i ztejlokalizacji uruchamiam picocom.
[maru@localhost TDW8970 OpenWRT]$ sudo picocom -b 115200 /dev/ttyUSB0

po połączeniu
U-Boot 2010.06-LANTIQ-v-2.0.40-svn4806 (Jun 12 2014 - 10:34:17)

CLOCK CPU 500M RAM 250M
DRAM:  64 MiB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   Internal phy(GE) firmware version: 0x8434
vr9 Switch8192 KiB W25Q64 at 0:3 is now current device


Type "run flash_nfs" to mount root filesystem over NFS

Hit any key to stop autoboot:  0
VR9 # setenv ipaddr 192.168.1.254; setenv serverip 192.168.1.5                         
VR9 # tftpboot 0x80800000 openwrt-19.07.2-lantiq-xrx200-tplink_tdw8970-initramfs-kernel.bin
8192 KiB W25Q64 at 0:3 is now current device
Using vr9 Switch device
TFTP from server 192.168.1.5; our IP address is 192.168.1.254
Filename 'openwrt-19.07.2-lantiq-xrx200-tplink_tdw8970-initramfs-kernel.bin'.
Load address: 0x80800000
Loading: T T T T T T T T T T
Retry count exceeded; starting again
8192 KiB W25Q64 at 0:3 is now current device

Może coś z konfiguracją tftboot jest nie tak? Odgrzebałem swoje posty sprzed paru lat i wtedy też miałem problem, ale w końcu udało się wgrać. Wtedy winny był pakiet tftp-hpa, teraz teoretycznie wszystko powinno być OK, ale jednak coś jest nie tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 4 kwie 2020, 21:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Standardowo - nie masz serwera tftp nasłuchującego na adresie 192.168.1.5, jest on blokowany przez firewalla/anywirusa lub, jeżeli masz windowsa, nie wybrałeś w tftpd odpowiedniego interfejsu nasłuchu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 5 kwie 2020, 13:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 59
Łączę się z ubuntu, jak sprawdzić czy firewall nie blokuje portu. Chyba, że tftp nie jest skonfigurowany poprawnie.
maru@maru-HP-Compaq-6910p:~$ sudo systemctl status tftpd.service                                       ● tftpd.service - LSB: HPA's tftp client
   Loaded: loaded (/etc/init.d/tftpd; generated)
   Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2020-04-05 12:19:04 CEST; 24s ago
     Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
  Process: 10397 ExecStart=/etc/init.d/tftpd start (code=exited, status=1/FAILURE)

kwi 05 12:19:04 maru-HP-Compaq-6910p systemd[1]: Starting LSB: HPA's tftp client...
kwi 05 12:19:04 maru-HP-Compaq-6910p tftpd[10397]:  * Starting HPA's tftpd in.tftpd
kwi 05 12:19:04 maru-HP-Compaq-6910p tftpd[10416]: unknown option -?
kwi 05 12:19:04 maru-HP-Compaq-6910p systemd[1]: tftpd.service: Control process exited, code=exited, st
kwi 05 12:19:04 maru-HP-Compaq-6910p systemd[1]: tftpd.service: Failed with result 'exit-code'.
kwi 05 12:19:04 maru-HP-Compaq-6910p systemd[1]: Failed to start LSB: HPA's tftp client.

Instalowałem też pakiet tftpd-hpa tftp-hpa, wprawdzie po podaniu powyższego polecenia wszystko było OK. Niestety i tak nie dało rady przesłać pliku. Chyba nie dam rady, proszę o wytłumaczenie łopatologicznie jak powinien być ustawiony adres LAN routera (jeżeli to ma znaczenie) i komputera.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 5 kwie 2020, 13:08 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
W ogóle nie jest uruchomiony ten tftpd, nawet ci to napisał.

Musisz mieć uruchomiony. Zainstaluj np. atftpd, tylko nie grzeb w konfiguracji bo domyślnie się uruchomi.

A adres komputera? Masz ustawić na 192.168.1.5, na stałe. I nie przy pomocy networkmanagera bo on odłączy interfejs, masz go zatrzymać i ustawić tak po prostu adres na interfejsie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 5 kwie 2020, 17:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 59
No i dalej nic. Dla odmiany teraz mam
maru@maru-HP-Compaq-6910p:~$ sudo systemctl status tftpd.service
[sudo] hasło użytkownika maru:
● tftpd.service - LSB: HPA's tftp client
   Loaded: loaded (/etc/init.d/tftpd; generated)
   Active: inactive (dead)
     Docs: man:systemd-sysv-generator(8)

Takie miało być to proste, zwłaszcza, że kiedyś już wgrywałem to oprogramowanie. Z początku trochę było problemów, ale w miarę szybko to poszło. Tym razem totalna porażka.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 5 kwie 2020, 17:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Nadal nie działa ci serwer tftpd i cały czas ci o tym pisze. Na razie to ty nie masz problemu z przywracaniem softu tylko z uruchomieniem niezbędnych narzędzi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 350 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info