Dzisiaj jest 3 lip 2022, 20:46

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2016 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 97, 98, 99, 100, 101
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 mar 2022, 15:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
Zrób jeszcze raz skasowanie i tak kilka razy jeżeli będzie wrzeszczał o to. Wygląda na to że masz już błędy we flash.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 mar 2022, 15:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 mar 2022, 17:16
Posty: 11
Niestety nie pomogło, nawet oznaczenie badsektorów:


NSA310>> nand markbad 0x00040000
block 0x00040000 successfully marked as bad
NSA310>> nand erase 0x0 0x100000

NAND erase: device 0 offset 0x0, size 0x100000
Skipping bad block at 0x00040000
Skipping bad block at 0x00060000
Erasing at 0xe0000 -- 100% complete.
OK
NSA310>> nand write 0x1000000 0x00000 0x100000

NAND write: device 0 offset 0x0, size 0x100000
Failed write verify, nand offset 0x00040000. Suggest to erase block and repeat write operation!
If problem persists suggest marking block as bad (nand markbad <offset>) and repeating the operation!
262144 bytes written: ERROR



Czy mogę to zainstalować na innym zakresie?
Co mogę jeszcze z tym zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 mar 2022, 15:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
nand scrub

To usuwa oznaczania. Ale jak masz walnięty flash w obszarze bootloadera to nie wiem co z tego wyjdzie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 mar 2022, 15:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 mar 2022, 17:16
Posty: 11
No właśnie znalazłem na forum, dzięki.
Działam dalej.

Polecenie:
nand scrub 0x0 0x80000

Udało się działa.
Jedynie co, to przy instalacji boot, na końcu "reebot" nie wchodził - tylko "restart".
:)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 kwie 2022, 15:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 mar 2022, 17:16
Posty: 11
Mam jeszcze pytanie, bo mam problem na tym modelu z konfiguracją SAMBA na OpenWRT.

Mam dysk USB oraz na SAT z NTFSC.

Niestety nie widzi mi katalogów z tych dysków....
Próbowałem scieżek z /mnt/sda4/ (tak mi w programach do partycjonowania pokazuje) dla SATA, albo /mnt/sdb1 oraz /dev/sdb1.

Próbowałem je też ręcznie zmontować poprzez MOUNT, niestety bez rezultatu....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 kwie 2022, 16:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
Instalujesz pakiet ntfs-3g

opkg update
opkg install ntfs-3g

robisz katalog np.

mkdir -p /mnt/dyskusb

i montujesz

ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/dyskusb

O ile został rozpoznany jako /dev/sda1 - zrób lsblk i zobaczysz jakie są nazwy.

O ile masz tam ntfs - jak masz inne systemy plików do musisz używać normalnie mount -t itd. oraz mieć zainstalowaną obsługę danego systemu plików.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 maja 2022, 17:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 lip 2013, 15:16
Posty: 6
Witam.

W związku z tym, że w czeluściach swoich elektronicznych gratów odkopałem NSA 310, chciałbym najpierw zadać parę pytań, na które mam nadzieję, że ktoś odpowie i pomoże jednocześnie.

Otóż,
1. Jaki jest najlepszy sposób na instalację klienta torrent? Najlepiej rtorrent + nakładka ruTorrent (ale wątpię, że to możliwe?)
2. Czy możliwa jest instalacja PLEX? Chociaż nie wiem, czy będzie to sensowne jeśli chciałbym odtwarzać filmy w 4K, szczerze wątpię, ale może się mylę?
3. Możliwa jest instalacja FTP, bądź SFTP?

Jeśli macie jakiś inny pomysł, poradę, chętnie wszystko przeanalizuję. Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 maja 2022, 18:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
OpenWrt? Przynajmniej punkty 1/3 masz z głowy. Do 2 masz np. gerbera

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 maja 2022, 23:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 lip 2013, 15:16
Posty: 6
Dziękuję za odpowiedź.

W takim razie powinienem postępować zgodnie z tym poradnikiem:

https://eko.one.pl/?p=openwrt-nsa310

Zgadza się?

Druga sprawa, czy będę w stanie podłączyć się przez takie cudo: https://allegro.pl/listing?string=KONWE ... %20-%20TTL ??


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 maja 2022, 06:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
cp2102 poszukaj. Te inne też pewnie będą działać, ale z powodu podróbek czy właściwych sterowników do windowsa bywa to różnie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 maja 2022, 10:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 lip 2013, 15:16
Posty: 6
Taki też zakupiłem.
Teraz tylko wszystko przygotować i do dzieła.

Pewnie się jeszcze tutaj odezwę. Do następnego. Dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 cze 2022, 17:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 lip 2013, 15:16
Posty: 6
I wróciłem.

1. Dysk zamontowany - nie rozumiem tylko dlaczego z całej dostępnej pojemności:
- https://i.imgur.com/yzcWFdl.png zamontowane mam https://i.imgur.com/IHbS76G.png o ponad 20 gb mniej dostępnej przestrzeni?

2. KSMBD działa prawidłowo

3. Chciałem zainstalować rtorrent z rutorrentem według tego postu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? ... 47#p188347

Wyrzucało mi błąd związany z brakiem możliwości instalacji php5 paczek.
Więc wybrałem php8, LECZ, nie mogę zainstalować
 * opkg_install_cmd: Cannot install package php8-mod-json.


Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

z PLEX'a jednak zrezygnowałem.

dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 cze 2022, 17:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
1. Trochę pojemności zajmuje plik z kroniką jeżeli to jest ext4.
3. Porzuć rtorrenta na rzecz arii2 lub transmission. W aktualnych pakietach php8 nie istnieje pakiet o takiej nazwie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 cze 2022, 20:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 lip 2013, 15:16
Posty: 6
obsy pisze:
1. Trochę pojemności zajmuje plik z kroniką jeżeli to jest ext4.
3. Porzuć rtorrenta na rzecz arii2 lub transmission. W aktualnych pakietach php8 nie istnieje pakiet o takiej nazwie.


Ad. 1. - tak, system plików to ext4.

Ad. 2. Z tym porzuceniem to niestety problem u mnie jest, z tego względu, że ja siędzę na zamkniętych trackerach i w większości przypadków dopuszczony jest właśnie rtorrent.
Naprawdę nie ma żadnych szans, żeby jakoś dodać te paczki nawet z php5, bądź 7?

Transmission w sumie też, ale starsze wersje - więc strzelam, że również będzie problem z instalacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 cze 2022, 20:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
php8 to nie php5. Jak byś poszukał w internetach to byś znalazł że json został dołączony do core php8 i on nie jest w postaci oddzielnego modułu. Więc nie potrzebujesz w ogóle takiej paczki. Poczytaj o tym na stronie projektu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 cze 2022, 20:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 lip 2013, 15:16
Posty: 6
obsy pisze:
php8 to nie php5. Jak byś poszukał w internetach to byś znalazł że json został dołączony do core php8 i on nie jest w postaci oddzielnego modułu. Więc nie potrzebujesz w ogóle takiej paczki. Poczytaj o tym na stronie projektu.


Tak, właśnie znalazłem na jednym forum rasperrypi. Dobra, walczę dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2016 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 97, 98, 99, 100, 101

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info