Dzisiaj jest 17 kwie 2021, 09:14

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 27 sie 2020, 16:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13872
Lokalizacja: Warszawa
No ale dlaczego? Włączyłeś serwis przy starcie?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 27 sie 2020, 17:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 sie 2020, 00:36
Posty: 11
nie wiem czy dobrze myślę ale dostaje coś takiego:
root@DebianOMV:~# systemctl enable hostapd.service
Synchronizing state of hostapd.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable hostapd
Failed to enable unit: Unit file /etc/systemd/system/hostapd.service is masked.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 27 sie 2020, 17:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13872
Lokalizacja: Warszawa
systemctl unmask hostapd
systemctl enable hostapd

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 28 sie 2020, 06:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 sie 2020, 00:36
Posty: 11
Dzięki. Teraz jest ok. Mam jeszcze pytanie jak to najprościej ustawić. Główny router FritzBox7490 (192.168.1.1) +Check Point600 (192.168.1.3 Gargoyle), routery spięte przez lan, Check Point ma wyłączone dhcp więc adresy przydziela Fritz. Nas (hostapd) podpięty do check pointa i chciałbym aby rozgłaszał internet z adresacją Fritza.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 28 sie 2020, 08:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13872
Lokalizacja: Warszawa
Nic nie robisz. NAS robiący za głupiego AP ma mieć adres IP z tej samej klasy co reszta (np. 192.168.1.2), klient łącząc sie do niego dostanie adres z firtza. Nie robisz natu, routingu, firewall, zwykły głupi ap.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 28 sie 2020, 13:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 sie 2020, 00:36
Posty: 11
Czy jeszcze coś trzeba ustawić? Przy próbie połączenia na kliencie jest cały czas "pobieranie adresu ip"


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 28 sie 2020, 16:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13872
Lokalizacja: Warszawa
Np. ustawić gatewaya. w/w komunikat mówi tylko tyle że nie może się dobić do fritza (albo coś blokuje odpowiedzi).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 29 sie 2020, 11:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 sie 2020, 00:36
Posty: 11
Gateway jest ustawiony. Brakuje mi pomysłów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpenMediaVault 5.0
Post: 29 sie 2020, 12:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13872
Lokalizacja: Warszawa
Postaw sobie snifer (tcpdump) i zobacz czy idą pakiety.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info