Dzisiaj jest 4 gru 2022, 13:01

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: FRITZ!Powerline 500W Edycja Polska
Post: 2 maja 2013, 08:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
Mieliśmy już testy adapterów Edimax, Linksys, TP-Link, pora zatem na następnego przedstawiciela tego typu produktów - FRITZ!Powerline 500W Edycja Polska

Obrazek

Podobnie jak u poprzednich producentów, w pudełku dostajemy od razu dwa adaptery, zestrojone ze sobą i przygotowane do pracy natychmiast po wyjęciu z pudełka. Wystarczy więc je wyjąć, wpiąć do gniazdek elektrycznych, podłączyć przewodowo kablem (dwa dostępne są w zestawie) do komputera czy innego urządzenia i całość jest gotowa do pracy. Jeżeli z jakiegoś powodu potrzebujemy więcej urządzeń i chcemy je dołączyć do istniejącej już "sieci Powerline", wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk na obudowie aby urządzenie "same" zestawiły połączenie. Działają jako konwerter medium, całkowicie przezroczyście, zabezpieczone szyfrowaniem z wykorzystaniem AES z 128bitowym kluczem. Można je także wykorzystać przy sieciach IPv6.

Obecne generacje tych urządzeń są bardzo małe. Obudowa ma wielkość pudełka 9x6x4 cm, utrzymanego w stylistyce innych produktów AVM - czyli nieodzowny czerwony pasek. Wyposażone zostało w gigabitowy port ethernet, producent zaś obiecuje możliwość uzyskania transmisji do 500Mbps.

Do testów tych elementów zostały wykorzystane dwa laptopy, z uruchomionym na jednym z nich serwerem ftp. Jeden z nich udostępniał z ramdysku plik binarny o wielkości 800MB, drugi pobierał go zaś programem wget. Bezpośrednie połączenie laptopów kablowo pozwalało na uzyskanie transferu na poziomie 112MB/s. Testy:
- dwa powerline wpięte bezpośrednio z najzwyklejszą listę przedłużającą, bez wyłącznika, filtrów i tym podobnych elementów. Uzyskany wynik: ok 11-12MB/s ciągłego transferu.
- jeden wpięty do podwójnego gniazdka elektrycznego, drugi do listwy zasilanej z drugiego gniazdka tej samej pary. Uzyskany wynik: ok 9MB/s ciągłego transferu.
- oba powerline wpięte do różnych gniazdek elektrycznych w tym samym pokoju. Uzyskany wynik: od 5 do 8MB/s ciągłego transferu, w zależności do położenia gniazdka.
- oba powerline wpięte do różnych gniazdek elektrycznych, w różnych pokojach. Uzyskany wynik: od 5 - 6MB/s ciągłego transferu.

Generalnie dowolna kombinacja podłączenia powerline nie powodowała mniejszego transferu niż 5MB/s w obrębie jednej lokalizacji.

Sugerowania cena produktu (pary adapterów): 349zł brutto.

----
Zdjęcia: materiały reklamowe producenta.
Do testów sprzęt dostarczyło studio PRowokacja Agencja Public Relations z Łodzi wraz z producentem sprzętu, firmą AVM. Serdecznie dziękujemy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: FRITZ!Powerline 500W Edycja Polska
Post: 2 maja 2013, 10:38 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:31
Posty: 225
Lokalizacja: Wrocław
Fritz to pozadna firma, szkoda tylko ze ceny maja takie zaporowe :/

_________________
Gdy trwoga to do LOG'a
TP-Link TL-WDR3600 OpenWrt/TP-Link W8970/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: FRITZ!Powerline 500W Edycja Polska
Post: 2 maja 2013, 13:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 sie 2012, 05:14
Posty: 708
5-6 MB/s za 350 zeta ?! - no chyba nie upadłem jeszcze na głowę.
:D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: FRITZ!Powerline 500W Edycja Polska
Post: 2 maja 2013, 13:28 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
Inne wcale nie wyciągają więcej ;)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: FRITZ!Powerline 500W Edycja Polska
Post: 2 maja 2013, 13:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
To na tej samej zasadzie jak ktoś kupuje router za 600zł mając łącze 2Mbps.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info