Dzisiaj jest 5 lut 2023, 22:10

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 12 mar 2022, 10:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 20:02
Posty: 71
Witam
Potrzebuję routera z LTE pracującego jako slave, czyli z wyłączonym dhcp i podpięty po kablu do routera master. Czy w takim przypadku po zaniku internetu w routerze master nastąpi automatyczne przełączenie na dane z karty SIM? Pytam o jakikolwiek router z tp-link. Chyba że jest jakaś sensowna alternatywa innych producentów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 12 mar 2022, 16:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14110
Lokalizacja: Warszawa
Przeczytałem to kilka razy ale nie wiem o co ci chodzi z tym slave. Czy ty chcesz po prostu mieć failover (przełączanie na modem w przypadku zaniku głównego łącza)? Jeżeli tak to nie wiem czy którykolwiek z tplinków to posiada (zwykle mają po prostu w oryginalnym sofcie wybór czy jest na lte czy na kablu, bez przełączania w przypadku zaniku jednego z nich.)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 12 mar 2022, 21:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 20:02
Posty: 71
Chodzi mi o to, że mam podstawowy router bez żadnego UPS. Do niego jest podpięty router slave po kablu od strony LAN z wyłączonym dhcp. Ten router slave jest dedykowany do NAS-a. Zarówno NAS jak i router są zasilane z tego samego UPS, więc jest niezawodne zasilanie. Chciałbym wykorzystać ten router slave jako źródło internetu po kablu do centralki alarmowej, która ma własny akumulator. O ile zanik napięcia zdarza się rzadko, to internet u mnie pada dość często. Gdybym miał router automatycznie przełączający się na SIM, to bym miał niezawodne połączenie internetowe do centralki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 12 mar 2022, 21:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14110
Lokalizacja: Warszawa
To już na pewno żaden tplink z oryginalnym softem nie przełączy routingu na hosta w swojej sieci lan :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 12 mar 2022, 21:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 20:02
Posty: 71
A czy znasz jakiś sensowny router innej firmy, który to zrobi?
Nie musi być do całej sieci, tylko wystarczy na ten jeden router.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 12 mar 2022, 22:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14110
Lokalizacja: Warszawa
Teltonika, gl-inet, dowolny router z openwrt - jako dodatkowy wan a nie lan. Możesz sobie zrobić failover tak jak sobie chcesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 12 mar 2022, 23:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 20:02
Posty: 71
Ale wtedy będą w różnych sieciach... No dobra, skoro nie da się inaczej, to trudno. Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 13 mar 2022, 07:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14110
Lokalizacja: Warszawa
I to w czymś przeszkadza? Masz go wykorzystać po prostu jako źródło internetu.

Możesz przestawić routing/dns/gaterwaya na adres w lanie, niekoniecznie musi to być wan. Tyle że musisz sam sobie napisać odpowiednie skrypty.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tp-link LTE i przełączanie na kartę SIM
Post: 13 mar 2022, 10:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lis 2016, 20:02
Posty: 71
Tak jak wcześniej napisałem, ma być również dedykowany dla NAS-a. A NAS bym chciał w tej samej sieci.
Ewentualnie zastanawiam się nad przeciągnięciem kabla zasilającego z UPS do routera głównego i na nim zrobić failover z modemu hlink. Oczywiście wtedy centralka byłaby podłączona do routera głównego.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info