Dzisiaj jest 8 gru 2021, 12:36

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 22:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
No to zobacz ile potrafi: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? ... 26#p232126

Wraca się przy pomocy https://github.com/jclehner/nmrpflash

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 22:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Testowałem na identycznych ustawieniach (domyślne ustawienia na każdym z routerów zaraz po wgraniu gargoyle), identycznej wersji gargoyle i tych samych kablach od WAN i LAN. Jedyna różnica to właśnie wersja gargoyle gdzie w jednym przypadku x86, a w drugim ta https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/1.13/ ... pgrade.bin
Choć Ty w tym linku ktoś (chyba Ty :lol: ) pisze, że do testów posłużył się własną wersją openWRT...

EDIT
jesteś niezastąpiony
Obrazek
Musiałem tylko włączyć to odciążenie przepływu
# uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1
# uci commit firewall
# /etc/init.d/firewall restart

Możesz mi powiedzieć za co ono odpowiada i czemu domyślnie jest wyłączone skoro daje tyle dobrego?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 21 paź 2021, 06:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Przeczytaj czym jest flow offlading. Przesyła pakiety przez router pomijając niektóre rzeczy, więc po włączeniu tego nie będzie działo poprawie qos, zbieranie ruchu itp. Więc domyślnie nie jest włączone.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 21 paź 2021, 11:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Z QOS-a nie korzystam, ale korzystam z Ograniczeń w firewallu (blokada Internetu po MAC na wybranych urządzenia w ciągu dnia), ale widzę. że to działa :lol:
Swoją drogą to jak w firewallu gargoyle zablokować samego youtube na smart tv (próbowałem po nazwie domeny, ale to nie do końca działa)?

Wracając do tematu - pytanie zasadnicze jest takie dlaczego na gargoyle x86 nie musiałem tego włączać, a i tak przepustowość była na odpowiednim poziomie?

P.S. jestem pod wrażeniem "nowego" gargoyle. GUI ofertuje pełen niezbędnik użytkownika i jedyne co mi brakuje to captive protal jak już pisałem natomiast jedyne czego jeszcze nie przetestowałem to wireguard, ale to zostawię sobie na weekedn.


Ostatnio zmieniony 21 paź 2021, 12:00 przez gorus1, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 21 paź 2021, 11:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Bo x86 jest szybsze/wydajniejsze?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 21 paź 2021, 12:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Mogę też kiedyś użyć opcji "Limity transferu" - ma na to wpływ włączony flow offlading?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 21 paź 2021, 12:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Może wpływać. Musisz zobaczyć.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 21 paź 2021, 12:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Ok, nie zawracam Ci już tyłka.
THX za wszystko.
P.S. mam nadzieję, że kawa nie wystygła :lol:
Pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 6 gru 2021, 11:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Witam,
Zauważyłem w gargoyle 1.13 pewnego buga tj. kiedy dodaję statyczny DHCP wpisując MAC oraz IP ręcznie to zanika dostęp do Internetu na komputerach.
Jedyną możliwością poprawnego dodania wpisu jest wybór z listy dostępnych urządzeń...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 6 gru 2021, 11:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Zrób sobie backup, przywróć ustawienia domyślnie i zobacz czy to się nadal dzieje jak dodasz adres mac. Jeżeli tak - to podaj tutaj ten adres, zrób kopię całego /etc i wystaw to gdzieś w internecie. Spróbuję to powtórzyć u siebie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 6 gru 2021, 13:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Obrazek
nie wiem (nie sprawdzałem), ale czy przypadkiem nie chodzi o ten myślnik w polu DUID gdzie przy ręcznym dodawaniu go nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 6 gru 2021, 13:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
gorus1 pisze:
Obrazek
https://ibb.co/Jmwccyk
nie wiem (nie sprawdzałem), ale czy przypadkiem nie chodzi o ten myślnik w polu DUID gdzie przy ręcznym dodawaniu go nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 6 gru 2021, 13:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Dlatego też podaj wszystkie dane które wprowadzasz. Tamte są od ipv6.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 6 gru 2021, 15:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
DUID to co to za opcja - do czego służy?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 6 gru 2021, 15:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
DHCP unique identifier, https://en.wikipedia.org/wiki/DHCPv6

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 41 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info