Dzisiaj jest 8 gru 2021, 11:52

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 19 paź 2021, 11:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Tego który pasuje pod dany model routera. Nie napisałeś czego w końcu użyjesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 19 paź 2021, 11:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Na początek hhcę użyć tej płyty głównej http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... urev_20#kf jako platformy.
Ponadto w międzyczasie sprawdziłem sobie ten R6220 i faktycznie ciekawa propozycja - pytanie tylko czy nie byłoby problemów z działaniem vpn wireguard serwer?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 19 paź 2021, 11:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Jak PC to ten z katalogu x86, weź wersję ze squashfs.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 19 paź 2021, 12:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Ok, thx - mam co trzeba.
Ostatnia prośba tj. czy według Ciebie ten netgear R6220 poradzi sobie z obsługą vpn wiregurard?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 19 paź 2021, 12:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Każdy router sobie z tym radzi, więc tak, problemów nie ma.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 19 paź 2021, 12:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Ok, dziękuję. Zapytałem ponieważ podobno Tomato sobie z tym nie radzi ze względu właśnie na parametry procesorów w routerach pod Tomato.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 19 paź 2021, 12:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Pod openwrt taki problem nie istnieje - jeżeli działa w miarę nowe openwrt to i działa wireguard.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 19 paź 2021, 23:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Dzięki obsy jak zwykle szacun - chyba jakiś donat na eko one pójdzie :) ponieważ wszystko się udało na tej płycie gigabyte odpalić wedle Twoich wskazówek.
Przepustowość łącza taka jak deklaruje ISP, więc chyba powinno się sprawdzić takie rozwiązanie. Mam tylko jedną wątpliwość odnośnie zaniku napięcia tzn. może w biosie jest gdzieś taka funkcja, ale mam obawę czy ten "router" by się uruchomił i dlatego zamówiłem już polecanym przez Ciebie model.

Natomiast vpn wireguard to gigantyczna przewaga nad innymi routerami.
Kiedyś jednak wybrałem tomato tylko dlatego, że można było "wyklikać" i ustawić przez GUI captive protal oraz kilka skryptów również przez GUI oraz stworzyć vlany (sieć gościnną właśnie dla captive portalu). Zadania cron i wykonywanie skryptów widzę, że są, ale nie mam radia i nie widzę opcji dla WLAN - czy może w obecnym gargoyle captive portal też jest do ustawienia przez GUI?
Jeśli tak to tu nie potrzeba żdnych mikrotikówi innych fików mików :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 06:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
W luci/gargoyle zakładka od wifi jest - jeżeli nie widzisz tego to albo układ radiowy nie został wykryty albo po prostu nie masz do niego sterowników. Vlany/sieci możesz wyklikać, ale od captive portalu nic nie ma - musisz sobie zrobić z konsoli.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 09:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Ok, to nie problem - obecnie bardziej niż kiedyś jestem zaznajomiony z konsolą i powinienem sobie poradzić. Ewentualnie czy mógłbym poprosić Cię o jakiś namiar na tutka z captive portal dla gargoyle / openwrt?
Najważniejsza jest obsługa wireguard.
W tym miejscu tylko pytanko odnośnie warstw sieci tj. o ile w openvpn do połączenia dwóch podsieci mogłem użyć TAP lub TUN o tyle nie wiem jak to działa w wireguard (chciałbym połączyć sieci tak, aby pakiety dla netbios również były przekazywane)?
Ponadto cała konfiguracja openvpn znajduje się w /etc/openvpn/* - pytanie gdzie znajduje się config wiregurard w gargoyle?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 10:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
W /etc/config/network. wiregurd działa jak openvpn w tun - masz adres interfejs, masz adres na nim, a co dalej z nim zrobisz to jak chcesz.

Zobacz https://eko.one.pl/?p=openwrt-nodogsplash , opis stary, lekko juz nie kompatybilny z bieżącą wersją openwrt, ale dasz sobie radę.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 11:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Duże dzięki.
Sporo wiem, na weekend mam zabawę.
Na koniec zapytam jaki router byś polecił do 500 zł pod nowe gargoyle / openwrt do firmy w celu zestawienia dwóch lokalizacji poprzez wiregoard. Każda z lokalizacji po około 20 hostów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 11:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Jakieś terminale PC z allegro.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 12:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Musi to być nowy sprzęt bo firma nie jest prywatna.
Nie ma nic nowego godnego polecenia? Dodam, że teraz to działa na TP-Linkach 1043 ND v3 z gargoyle 1.6 i jakoś nikt nie narzeka, ale to już leciwe routery i niedługo trzeba będzie je wymienić.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 12:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
No to kup dowolny nowy router który masz w sklepie obok który działa pod openwrt/gargoyle. Najmocniejszy z gigabitem żeby nie było że router jest wąskim gardłem a nie łącze.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 12:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
np. taki https://www.tp-link.com/pl/support/download/archer-a7/ :) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 13:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Jest wspierany, sprzęt nic nadzwyczajnego, więc jak chcesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 16:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Przyznam, że na Twojej wyszukiwarce https://dl.eko.one.pl/firmware/?version ... %2Fgeneric nic konkretnego poza https://www.x-kom.pl/p/323652-router-as ... c-usb.html nie znalazłem.
Chyba, że może pójść w kierunku Rassbery Pi lub innych mini PC z dual LAN em.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 16:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14009
Lokalizacja: Warszawa
Też możesz, też będzie działać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router pod gargoyle
Post: 20 paź 2021, 21:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 210
Kurczaki - zakupiłem ten R6220, ale max jaki pokazuje speedtest to 110 Mbps (na moim miniPC pokazuje 210 Mbps).
Szybkie pytanie jak powrócić do oryginalnego firmware na tym modelu?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info