Dzisiaj jest 4 gru 2022, 13:39

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 4 mar 2012, 11:50 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
Ja swoje testowe radyjko postawiłem na MR3020 z extrootem na pendrive. Na pewno działa karta muzyczna w zielonej obudowie ("3D Sound"). Problem miałem jedynie z dobraniem odpowiedniego HUBa - na 3 tanie chińskie tylko jeden działał poprawnie... Nie wiem czy jest sens stawiać radyjko na większym routerze - jeżeli ma służyć tylko do tego, to jest to bardzo nieefektywne energetycznie i szkoda tylu zasobów sprzętowych. MR3020 i pochodne idealnie się do tego nadają.

Docelowo chcę zrobić radio na WR703N (trochę uboższa wersja 3020 przeznaczona na rynki azjatyckie). Aktualnie jestem na etapie projektowania PCB ze swoją kartą muzyczną na PCM2706 z kilkoma przyciskami sprzętowymi i może dołożę LCD. Planuję tez wymienić kostkę flash na większą, bo w 4MB nie udało mi się zmieścić wszystkich pakietów.

Jak doprowadzę sprawę do końca, to na pewno wrzucę opis i schematy.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukam router pod openwrt
Post: 4 mar 2012, 11:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
Czekamy z niecierpliwością. Mam nadzieję że płytkę wrzucisz do środka - powinno się zmieścić w wr704n.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukam router pod openwrt
Post: 4 mar 2012, 11:58 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Czekamy z niecierpliwością. Mam nadzieję że płytkę wrzucisz do środka - powinno się zmieścić w wr704n.


Zmieści się :)

Będzie oparta na goldpinach wlutowanych w miejscu oryginalnego gniazda USB. W tym tygodniu dotarły do mnie sample PCM2706 i wysłali mi WR703N. Zastanawiam się jeszcze tylko czy jest sens pakowania na dodatkowej płytce HUB-a USB? Wtedy na dwustronnym laminacie powinno się wszystko zmieścić - karta na PCM i HUB USB.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukam router pod openwrt
Post: 4 mar 2012, 12:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
Czemu nie - przynajmniej nadal USB będziesz miał.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukam router pod openwrt
Post: 4 mar 2012, 12:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1942
Lokalizacja: Suwałki
@pepe2k

bazowałeś na takim schemacie ? http://obrazki.elektroda.net/85_1175505843.jpg

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukam router pod openwrt
Post: 4 mar 2012, 12:24 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
arteq pisze:
bazowałeś na takim schemacie ? http://obrazki.elektroda.net/85_1175505843.jpg


O ile się nie mylę, to ten schemat jest z Elektroniki Praktycznej (z artykułu Słuchawki pod USB, AVT-569, http://ep.com.pl/files/4417.pdf). Ja na razie przeglądałem notę aplikacyjną, ale z tego co widzę, to tylko kwestia wartości elementów. Układ jest bardzo prosty.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukam router pod openwrt
Post: 4 mar 2012, 12:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1942
Lokalizacja: Suwałki
a nie wiem skąd on jest znalazłem na elektrodzie :)

faktycznie w nocie jest podobny schemat do tego co zapodałem.

spróbuj zintegrować to z lcd2usb :)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukam router pod openwrt
Post: 4 mar 2012, 12:38 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
arteq pisze:
spróbuj zintegrować to z lcd4linux :)


Myślałem nad tym, ale nie chcę zbytnio rozbudowywać układu, bo się nie zmieści i wyjdzie drogo.

Szukałem jakichś malutkich LCD, które wejdą w obudowę WR703N i nic interesującego nie znalazłem. Ewentualnie, może jakieś małe LCD 2x8 znaków sterowane po SPI/I2C, ale wtedy i tak trzeba dołożyć jakiś uC, a z HUB-em i kartą robi się z tego spory układ.

Na razie założenia są takie, że ma być sam USB DAC (PCM) z wyjściem analogowym i miejscem na wlutowanie gniazda S/PDIF (drogie to jak cholera...), sprzętowymi przyciskami i tyle. Sterowanie MPD przez sieć sprawdza się doskonale, router w trybie klient AP po WiFi. Pudełko podpinam pod wejście AUX amplitunera i zapominam o nim. Lubię proste rozwiązania :)

Tematem interesuję się od dawna, tutaj jest ciekawe i rozbudowane rozwiązanie bazujące właśnie na OpenWRT: http://garydion.com/projects/wifiradio/

BTW. Może przeniesiemy dyskusję do nowego wątku, bo trochę z tematu zeszliśmy.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 4 mar 2012, 12:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
Zrób wyświetlacz od nokii 3310, do 703 się zmieści.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 4 mar 2012, 16:51 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za przeniesienie dyskusji.

Pomysł z 3310 wydaje się sensowny.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 4 mar 2012, 18:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
Bardzo podobny projekt do tego co chcesz zrobić: http://mrbeorn.eu/index.php/LCD_Ruter/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 21 mar 2012, 17:52 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
OK, temat odświeżam, dzisiaj dotarły do mnie w końcu WR703N (też są v1.6, sprzętowa rewizja 1.1), czekam jeszcze nadal na dostępność większych kostek flash lub rozejrzę się za innymi.

Na laminacie przycisk RESET jest oznaczony SW2. Czy komuś udało się znaleźć SW1? :)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 21 mar 2012, 18:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
Pewnie znikło podczas projektowania :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 17 kwie 2012, 13:19 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
Huh... wracam do tematu. Nieprzespana nocka, ale są pierwsze sukcesy.

Aktualnie jestem na etapie 1:
Wymiana kości flash na 8MB

Sprawa wygląda następująco:
Nie udało mi się zdobyć na razie w pełni kompatybilnych kostek (sektor o rozmiarze 64KB), czekam na odpowiednie w Farnellu i zamawiałem z USA Macronixy. W Farnellu nadal brak w magazynie, a Macronixy gdzieś zaginęły. W związku z tym zamówiłem EN25Q64 w Maritexie (64Mbit, sektor 4KB).

Skompilowałem na razie u-boota z tego projektu: http://code.google.com/p/wr703n-uboot-with-web-failsafe/, bo z tym z paczki od TP-Linka ciągle mam problemy. Zmiany dotyczyły rozmiaru flasha, sektora oraz liczby sektorów (plik nagłówkowy ap121.h, linie 18, 19 i 20).

Flash programuję przy pomocy Blackcat'a, wsad przygotowałem w Winhex (później opiszę co i jak). Routerek wstaje, kernel startuje, ale jest oczywiście problem ze sterownikiem do flasha:

Atheros AR71xx SPI Controller driver version 0.2.4
m25p80 spi0.0: unrecognized JEDEC id 1c3017

Obraz z trunka w werji 8MB podrzucił mi obsy (dzięki!).
Wygląda na to, że w kernelu nie ma obsługi tej konkretnej kostki. Trzeba się chyba zabrać za budowanie OpenWRT.

Boot log:

U-Boot 1.1.4 (Apr 17 2012 - 02:10:42)

AP121 (ar9330) U-boot

DRAM:  32 MB
led turning on for 1s...
id read 0x100000ff
flash size 8388608, sector count = 2048
Flash:  8 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7240_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0x5 cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
ag7240_phy_setup
eth0 up
: cfg1 0xf cfg2 0x7214
eth1: 00:03:7f:09:0b:ad
athrs26_reg_init_lan
ATHRS26: resetting s26
ATHRS26: s26 reset done
ag7240_phy_setup
eth1 up
eth0, eth1
Autobooting in 3 seconds
## Booting image at 9f020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel ...

Linux version 2.6.39.4 (buildslave@dd.das-iro.de) (gcc version 4.5.4 20110808 (prerelease) (Linaro GCC 4.5-2011.08) ) #1 Mon Oct 24 06:38:54 CEST 2011
bootconsole [early0] enabled
CPU revision is: 00019374 (MIPS 24Kc)
SoC: Atheros AR9330 rev 1
Clocks: CPU:400.000MHz, DDR:400.000MHz, AHB:200.000MHz, Ref:25.000MHz
Determined physical RAM map:
 memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
Initrd not found or empty - disabling initrd
Zone PFN ranges:
  Normal   0x00000000 -> 0x00002000
Movable zone start PFN for each node
early_node_map[1] active PFN ranges
    0: 0x00000000 -> 0x00002000
Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 8128
Kernel command line:  board=TL-WR703N console=ttyATH0,115200 rootfstype=squashfs,jffs2 noinitrd
PID hash table entries: 128 (order: -3, 512 bytes)
Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
Inode-cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
Primary instruction cache 64kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
Primary data cache 32kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 32 bytes
Writing ErrCtl register=00000000
Readback ErrCtl register=00000000
Memory: 29268k/32768k available (2105k kernel code, 3500k reserved, 396k data, 180k init, 0k highmem)
SLUB: Genslabs=9, HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
NR_IRQS:80
Calibrating delay loop... 265.42 BogoMIPS (lpj=1327104)
pid_max: default: 32768 minimum: 301
Mount-cache hash table entries: 512
NET: Registered protocol family 16
MIPS: machine is TP-LINK TL-WR703N v1
bio: create slab <bio-0> at 0
Switching to clocksource MIPS
NET: Registered protocol family 2
IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
TCP established hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)
TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)
TCP reno registered
UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
NET: Registered protocol family 1
squashfs: version 4.0 (2009/01/31) Phillip Lougher
JFFS2 version 2.2 (NAND) (SUMMARY) (LZMA) (RTIME) (CMODE_PRIORITY) (c) 2001-2006 Red Hat, Inc.
msgmni has been set to 57
io scheduler noop registered
io scheduler deadline registered (default)
Serial: 8250/16550 driver, 1 ports, IRQ sharing disabled
ar933x-uart: ttyATH0 at MMIO 0x18020000 (irq = 11) is a AR933X UART
console [ttyATH0] enabled, bootconsole disabled
console [ttyATH0] enabled, bootconsole disabled
Atheros AR71xx SPI Controller driver version 0.2.4
m25p80 spi0.0: unrecognized JEDEC id 1c3017
ag71xx_mdio: probed
eth0: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4
Atheros AR71xx hardware watchdog driver version 0.1.0
TCP westwood registered
NET: Registered protocol family 17
Bridge firewalling registered
802.1Q VLAN Support v1.8 Ben Greear <greearb@candelatech.com>
All bugs added by David S. Miller <davem@redhat.com>
VFS: Cannot open root device "(null)" or unknown-block(0,0)
Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions:
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 17 kwie 2012, 13:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
Masz nieznany typ flasha który openwrt nie zna i po prostu trzeba go dodać do systemu. Po południu...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 17 kwie 2012, 13:36 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
Czy to jest dobry kierunek działań?
http://www.pczone.com.tw/vbb3/archive/t-154045-p-2.html

I jeszcze zdjęcie z operacji pacjenta WR703N.

Obrazek

Jak zmęczę tego, to ruszę też MR3020.

Jak ktoś będzie próbował wymieniać kostkę, to od razu ostrzegam - ścieżki są cieniutkie, grubość miedzi nieduża, łatwo oderwać pady, a najważniejszy pin (serial input - czyli dane z CPU) ma jedną przelotkę i ścieżka biegnie bezpośrednio do SoC.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 17 kwie 2012, 13:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
Tak, ten kierunek.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 17 kwie 2012, 17:10 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki obsy za nowy obraz! Pacjent wstał i żyje, sprawdzam czy wszystko działa.

Z u-bootem, którego wrzuciłem jest jakiś dziwny problem, czasem nie wstaje i zawiesza się na etapie uruchamiania eth0, staje za "ag7240_phy_setup". Popracuję nad kompilacją oryginalnego.

WR703N z 8MB flash:

root@OpenWrt:/# df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
rootfs                    5.3M    272.0K      5.0M   5% /
/dev/root                 1.8M      1.8M         0 100% /rom
tmpfs                    14.3M     48.0K     14.3M   0% /tmp
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev
/dev/mtdblock3            5.3M    272.0K      5.0M   5% /overlay
overlayfs:/overlay        5.3M    272.0K      5.0M   5% /

root@OpenWrt:/# cat /proc/mtd
dev:    size   erasesize  name
mtd0: 00020000 00010000 "u-boot"
mtd1: 000e4658 00010000 "kernel"
mtd2: 006eb9a8 00010000 "rootfs"
mtd3: 00550000 00010000 "rootfs_data"
mtd4: 00010000 00010000 "art"
mtd5: 007d0000 00010000 "firmware"
root@OpenWrt:/#

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 17 kwie 2012, 17:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14095
Lokalizacja: Warszawa
To teraz jeszcze sprawdź czy art jest wszystko w porządku i ją widzi i radio wstaje.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Radio internetowe na podstawie WR703N
Post: 17 kwie 2012, 17:24 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
To teraz jeszcze sprawdź czy art jest wszystko w porządku i ją widzi i radio wstaje.


Chyba jest OK, radio wstaje, telefon się łączy. MAC zgadza się z tym, co na pudełku :ugeek:

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info