Dzisiaj jest 3 lip 2022, 20:29

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 17:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
Jak niektórzy zapewne wiedzą, TP-Link WR842ND posiada w swoim u-boocie prosty tryb awaryjny podobny w działaniu do tego co mają zaimplementowane Asusy i Netgeary - wciskamy przycisk, włączamy zasilanie, startuje bootloader z serwerem tftp i nasłuchuje na określonym adresie na przyjęcie nowego firmware. Jest to bardzo pomocne, jeżeli uszkodzimy oprogramowanie, bo nie musimy rozbierać routera.

@pasza odkrył na jednym z rosyjskich forum, że podobny tryb został zaimplementowany w oprogramowaniu dla WDR3600 i WDR4300, ale - uwaga - tych przeznaczonych na rynek rosyjski. Takie obrazy można pobrać z rosyjskojęzycznej strony tp-linka. Niestety, nasza milczy na ten temat. I tu znów następne odkrycie - @pepe2k potwierdził, że ten tryb jest także zaimplementowany w firmware dla WDR4300 dostępnym na naszej polskiej stronie. Więc o ile ktoś zrobił upgrade bootloadera to jednocześnie może zapomnieć o problemach z "uwaleniem" routera - bo zawsze może wgrać image przez ten tryb awaryjny.

Szczegóły dostępne są u mnie na forum: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6953

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 17:23 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
Od siebie dodam jeszcze, że ten tryb od jakiegoś czasu przewijał się w źródłach TP-Linka.
Znalazłem go m.in. w wersji dla WR710N, ale przynajmniej w oficjalnie dostępnej paczce w centrum GPL brakowało definicji "FIRMWARE_RECOVERY", więc ten fragment nie był kompilowany:

#ifdef FIRMWARE_RECOVERY

#define ORG_FILE_BASE 0x9F020000
#define ORG_PRODUCT_ID_POS (ORG_FILE_BASE + 0x40)
#define ORG_PRODUCT_VER_POS (ORG_FILE_BASE + 0x44)
         
#define UP_FILE_BASE 0x80800000
#define UP_PRODUCT_ID_POS (UP_FILE_BASE + 0x40)
#define UP_PRODUCT_VER_POS (UP_FILE_BASE + 0x44)
#define PRODUCT_ID_VER_LEN 4

      int is_auto_upload_firmware = 0;
      unsigned int original_product_id;   
      unsigned int original_product_ver;   
      unsigned int recovery_product_id;
      unsigned int recovery_product_ver;   
   
      ar7240_auf_gpio_init();
      is_auto_upload_firmware = ar7240_is_rst_btn_pressed();

      printf("auto update firmware: is_auto_upload_firmware = %d!\n", is_auto_upload_firmware);

      if (is_auto_upload_firmware)
      {      
         ar7240_wps_led_on();
         
         /* wait for ethernet config done. */
         udelay(2000*1000);
         
         run_command("setenv serverip 192.168.0.66", 0);
         run_command("setenv ipaddr 192.168.0.86", 0);
         
         run_command("tftp 80800000 wr741ndv4_tp_recovery.bin", 0);
   
         memcpy(&original_product_id, ORG_PRODUCT_ID_POS, PRODUCT_ID_VER_LEN);
         memcpy(&original_product_ver, ORG_PRODUCT_VER_POS, PRODUCT_ID_VER_LEN);
         
         memcpy(&recovery_product_id, UP_PRODUCT_ID_POS, PRODUCT_ID_VER_LEN);
         memcpy(&recovery_product_ver, UP_PRODUCT_VER_POS, PRODUCT_ID_VER_LEN);
   
         if ( (original_product_id == recovery_product_id)
             && (original_product_ver== recovery_product_ver) )
         {
            printf("auto update firmware: product id verify sucess!\n");
            run_command("erase 9f020000 +3c0000; cp.b 80800000 9f020000 3c0000", 0);
            do_reset (NULL, 0, 0, NULL);
         }
         else
         {
            printf("auto update firmware: product id verify fail!\n");
            ar7240_wps_led_off();
         }
      }
      else
      {
         ar7240_wps_led_off();
      }
#endif


Zwróćcie uwagę, że wgrywany obraz jest poddawany weryfikacji.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 17:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 maja 2013, 09:14
Posty: 59
Po tym jak sprawdziłem że najnowszy soft z rosji i z polski jest identyczny , stwierdziłem że od dawna jest już firmware na WDR4300 z ubootem antycegła a tp-link nic o tym nie napisał.


Dodam że ci z WDR3600 mogą wgrać rosyjski firmware z ubootem antycegła a następnie docelowy firmware bez uboot np. Gargoyle

Softy do WDR3600
http://www.tp-linkru.com/support/downlo ... n=V1#tbl_j
Obecnie tylko ten TL-WDR3600_V1_130527_RU ma uboot-a antycegła i jest całkowicie po rosyjsku.
http://www.tp-linkru.com/resources/soft ... 527_RU.zip

Ale bez strachu ja kombinując wgrywałem soft rosyjski do WDR4300 i wszystko bez problemu, w cyrylice jakoś znajdziecie zakładkę do uaktualnienia firmware bo jest charakterystyczna.




----- Dodano ----- 19 wrz 2013, 18:22 ---------
-----------------------------------------------------
1. Umawiamy na kompie adres 192.168.0.66 (adres routera będzie pod 192.168.0.86)
http://forum.ixbt.com/post.cgi?id=attac ... :609:2.png
2. Wrzucamy na TFTP firmware (bez uboot-a np. Gargoyle) i zmieniamy nazwę na:
Dla WDR4300 wdr4300v1_tp_recovery.bin
Dla WDR3600 wdr3600v1_tp_recovery.bin
pepe2k pisze:
3. Żeby uruchomić ten tryb trzeba przytrzymać przycisk WPS/Reset podczas uruchamiania

Cegiełka flaszuje się i ożywa.
http://forum.ixbt.com/post.cgi?id=attac ... :609:3.png




----- Dodano ----- 19 wrz 2013, 18:26 ---------
-----------------------------------------------------
Lub jeszcze prościej, TFTP w trybie cmd:

Dla WDR3600
tftp -i 192.168.0.86 PUT wdr3600v1_tp_recovery.bin

Dla wdr4300v1:
tftp -i 192.168.0.86 PUT wdr4300v1_tp_recovery.bin


Ostatnio zmieniony 19 wrz 2013, 19:13 przez pasza, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 18:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 02:43
Posty: 430
Ja już z aktualizowałem swojego WDR3600-w rosyjskim języku nie widzę nic strasznego :) wg takiej kolejności : 1-powrót z Gargoyle do fabrycznego softu-dla bezpieczeństwa wolałem pobrać plik od Cezarego z eko http://ecco.selfip.net/orig/tl-wdr3600v1/ 2-pobrałem plik docelowy TL w wersji RU http://www.tp-linkru.com/resources/software/TL-WDR3600_V1_130527_RU.zip 3-wrzuciłem z powrotem obraz faktory Gargoyle. :) Dzięki za info @pasza. 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 19:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 maja 2013, 09:14
Posty: 59
He he teraz możemy sobie flashować co popadnie.
Ja za chwilkę wrzucam firmware od ASUS RT-AC68U :) i będę miał w WDR4300 i AC i USB 3.0

A tak na poważnie co się stanie jeśli na tftp umieścimy firmware z boot.
Odrzuci go czy uwali router?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 19:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 14059
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli jest tak jak pepe2k pokazał to nie wystartuje bo wgrywa soft pod adres normalnego firmware.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 19:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 76
Bootloader od pepe2k i tak lepszy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 21:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 maja 2013, 09:14
Posty: 59
pepino pisze:
Bootloader od pepe2k i tak lepszy :)


I w dodatku z OC.
A ja właśnie znalazłem świetny openwtr i są wersje UNLOCK_ART
Więc chyba będzie można wgrywać uboota od pepe2 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 19 wrz 2013, 21:44 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
O/C dla AR9344 jeszcze nie ma w repozytorium, będzie niedługo.
UNLOCK_ART nie sugeruje zdjętej blokady przed zapisem na partycji "uboot", raczej "art". Tylko nie wiem po co komuś możliwość ruszania tych danych.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 20 wrz 2013, 09:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 wrz 2013, 08:39
Posty: 13
obsy pisze:
Jeżeli jest tak jak pepe2k pokazał to nie wystartuje bo wgrywa soft pod adres normalnego firmware.

Witam. Proszę napisz jak to powinno wyglądać aby było ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 20 wrz 2013, 09:43 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
daro33 pisze:
obsy pisze:
Jeżeli jest tak jak pepe2k pokazał to nie wystartuje bo wgrywa soft pod adres normalnego firmware.

Witam. Proszę napisz jak to powinno wyglądać aby było ok.

No przecież masz opisaną procedurę w tym poście:
viewtopic.php?p=30991#p30991

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 20 wrz 2013, 21:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 76
pasza pisze:
A ja właśnie znalazłem świetny openwtr i są wersje UNLOCK_ART
Więc chyba będzie można wgrywać uboota od pepe2 :)

A to naprawdę taki wysiłek zmienić w źródle jedną linijkę, dającą możliwość zapisu u-boota i skompilować sobie całość samemu?
Nawet jak się komuś nie chce lub nie potrafi to zawsze można poprosić, a na pewno ktoś się podziałkuje gotowcem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 20 wrz 2013, 21:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 wrz 2013, 08:39
Posty: 13
pepe2k pisze:
daro33 pisze:
obsy pisze:
Jeżeli jest tak jak pepe2k pokazał to nie wystartuje bo wgrywa soft pod adres normalnego firmware.

Witam. Proszę napisz jak to powinno wyglądać aby było ok.

No przecież masz opisaną procedurę w tym poście:
viewtopic.php?p=30991#p30991

Robię wg tego opisu i niestety nie wgrywa mi się


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 20 wrz 2013, 22:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 mar 2011, 13:00
Posty: 136
Na jedno wyszło bo teraz zamiast pisać o problemach z reanimacją przez rs232 będzie o tftp ;) Widocznie coś robisz źle a co no już nikt tu nie wywróży, najczęstsze problemy z tftp to blokada serwera przez antywirus.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 21 wrz 2013, 08:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 wrz 2013, 08:39
Posty: 13
wgrałem ale teraz na stałe świeci tylko pierwsza dioda pozostałe migają


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 21 wrz 2013, 08:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 mar 2011, 13:00
Posty: 136
Ale może byś się pochwalił co i jak wgrałeś.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 21 wrz 2013, 09:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 wrz 2013, 08:39
Posty: 13
wgrywam firmware z boot i bez boot i efekt jest ten sam przez tftp.

Pod nazwą wdr3600v1_tp_recovery.bin jest plik od Cezarego
wdr3600v1_en_3_13_31_up(130320).bin wgrywałem programem Tftpd32 version 4.00
pod win7

Connection received from 192.168.0.86 on port 2826 [21/09 09:24:51.522]
Read request for file <wdr3600v1_tp_recovery.bin>. Mode octet [21/09 09:24:51.522]
OACK: <timeout=5,> [21/09 09:24:51.522]
Using local port 59002 [21/09 09:24:51.522]
<wdr3600v1_tp_recovery.bin>: sent 15873 blks, 8126464 bytes in 6 s. 0 blk resent [21/09 09:24:57.372]


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 21 wrz 2013, 09:46 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
Kolego, od początku... jaki soft mu wgrałeś wcześniej?
Dostęp do konsoli masz?

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 21 wrz 2013, 10:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 wrz 2013, 08:39
Posty: 13
Wgrałem wdr3600v1_ru_3_13_23_up_boot(130527).bin. Pózniej przez tftp wg opisu wgrałem od Cezarego
wdr3600v1_en_3_13_31_up(130320).bin teraz na stałe świeci tylko pierwsza dioda pozostałe migają próbuje wgrywać inne softy ale zawsze efekt jest ten sam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tryb awaryjny w uboocie TP-Linka
Post: 21 wrz 2013, 10:05 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2093
Lokalizacja: Warszawa
daro33 pisze:
Wgrałem wdr3600v1_ru_3_13_23_up_boot(130527).bin

W jaki sposób wgrałeś ten soft? Z poziomu oryginalnego, działającego softu? Dałeś mu się uruchomić na routerze?

daro33 pisze:
Pózniej przez tftp wg opisu wgrałem od Cezarego
wdr3600v1_en_3_13_31_up(130320).bin

Przez tryb recovery poszło?

daro33 pisze:
teraz na stałe świeci tylko pierwsza dioda pozostałe migają próbuje wgrywać inne softy ale zawsze efekt jest ten sam

Spróbuj wgrać coś z OpenWrt/Gargoyle PL przez recovery.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info