Dzisiaj jest 24 maja 2019, 17:38

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 23 kwie 2019, 19:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 maja 2013, 21:06
Posty: 11
Jadą właśnie do mnie 2 mikrotiki, na których chce zrobić bezprzewodowy most sieciowy.
Pierwszy mikrotik (A) będzie pełnić rolę routera domowego (urządzenia podłączone po wifi i LAN) , drugi natomiast (B) ma brać sieć bezprzewodowo od A i wpuszczać go w kabel. Dodatkowo (opcjonalnie) ma rozglaszac tą samą sieć wifi co A.
Jak to wyklikać wszystko w winboxie?
Nie chciałbym korzystać z WDS, z racji że z tego co czytałem mocno obciąża CPU w mikrotiku.
Wszystko ma się wzajemnie "widzieć"
Obecnie mam coś podobnego na openwrt dzięki paczce relayd, z tym że bez repeatera.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 24 kwie 2019, 08:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13390
Lokalizacja: Warszawa
point-to-point? https://www.cyberbajt.pl/raport/551/0/553/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 24 kwie 2019, 18:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 maja 2013, 21:06
Posty: 11
Ale tam jest opisane dla 5ghz,nie wiem jak ustawić MT pod 2,4ghz resztę tych opcji o których tam piszą.
Do tego jest tam. Wymuszony standard N, a co Jeżeli urządzenie będzie w standardzie G? Nie będzie mogło się podłączyć przecież.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 24 kwie 2019, 20:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13390
Lokalizacja: Warszawa
Czemu od razu szukasz problemów? Jak masz na 2.4G to łączysz się tylko na 2.4G, jak sprzęt ma tylko g to nie wymuszaj N i tak się połączy, tyle że z mniejszą szybkością. Traktuj to jako wskazówki a nie że koniecznie musi być tak jak napisali.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 25 kwie 2019, 11:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 maja 2013, 21:06
Posty: 11
Wolę pytać,zawsze to jakaś nowa wiedza :)
Pytanie,czy jak ustawię to tak jak tam piszą, to czy podłącze się po wifi do Mikrotika "A" ?

Na openwrt to było prościutkie - router A normalnie sobie skonfigurowałem,a Router B dzieki paczce relayd podpiąłem jako klient, i urządzenia podłączone lanem do niego dostają dhcp'a z A, do tego mam dostęp do routera B po IP.

Czemu tutaj to jest tak skomplikowane?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 25 kwie 2019, 11:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13390
Lokalizacja: Warszawa
Nie, ze względu na tryb pracy. Ale pewnie możesz dodać następny interfejs wirtualny w trybie ap.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 25 kwie 2019, 12:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 maja 2013, 21:06
Posty: 11
A nie wystarczy mi na routerze "B" ustawić repeatera w wireless i zbridgowac porty ethernetowe? na jedno powinno wyjść chyba?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 25 kwie 2019, 12:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13390
Lokalizacja: Warszawa
Też chyba powinno działać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 28 kwie 2019, 15:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 lis 2014, 21:47
Posty: 3
wds + nstreme działa dobrze i wcale tak procka nie męczy a przecież te procki dość wydajne i tak są, ustaw wds i zobaczysz a nie kombinuj od ... strony


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 2x rb951g i most sieciowy - jak zrobić?
Post: 29 kwie 2019, 09:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 maja 2013, 21:06
Posty: 11
Rozwiązałem to tak - na pierwszym zwykly AP Bridge, na drugim tryb Station, + setup repeater - utworzylo wirtualny interfejs wlan2 i wszystko działa jak marzenie...... Bez żadnych WDS :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info