Dzisiaj jest 23 cze 2018, 10:08

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 29 maja 2018, 18:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2013, 19:55
Posty: 49
co jest wgrane z tym lede ?? nic nie działa , jak ten spam skasować? myslalem ze to dziala, a to jest powrot do epoki kamienia lupanego...
Reboot (17.01.4, r3560-79f57e422d

ps. wczesniej mialem spam z wan6 w config/networking - zashaszowane, teraz to...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 29 maja 2018, 19:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13210
Lokalizacja: Warszawa
Tzn co ci nie działa? Ten komunikat jest od demonów z ipv6, masz uruchomione to piszą do logów. Do kogo masz pretensje? Wyłącz to nie będą.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 17:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2013, 19:55
Posty: 49
obsy wybacz moją niewiedzę ale skoro demony sie wściekają, to albo ja jestem tępy (potwierdzone 100%) albo ISP jest także... demony chcą złapać konfigurację , więc to ISP coś zepsuł?

Mon Jun 11 17:22:13 2018 daemon.err odhcp6c[1134]: Failed to send DHCPV6 message to ff02::1:2 (Permission denied)
Mon Jun 11 17:24:03 2018 daemon.err odhcp6c[1134]: Failed to send DHCPV6 message to ff02::1:2 (Permission denied)
Mon Jun 11 17:24:06 2018 daemon.info hostapd: wlan0: STA 90:b2:NIEEE WPA: group key handshake completed (WPA)
Mon Jun 11 17:24:06 2018 daemon.info hostapd: wlan0: STA 44:80:NIEEE WPA: group key handshake completed (WPA)
Mon Jun 11 17:24:07 2018 daemon.info hostapd: wlan0: STA 1c:ab:NIEEE WPA: group key handshake completed (WPA)
Mon Jun 11 17:26:14 2018 daemon.err odhcp6c[1134]: Failed to send DHCPV6 message to ff02::1:2 (Permission denied)
Mon Jun 11 17:27:41 2018 daemon.info odhcpd[702]: Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Mon Jun 11 17:28:18 2018 daemon.err odhcp6c[1134]: Failed to send DHCPV6 message to ff02::1:2 (Permission denied)
Mon Jun 11 17:30:07 2018 daemon.err odhcp6c[1134]: Failed to send DHCPV6 message to ff02::1:2 (Permission denied)
Mon Jun 11 17:30:10 2018 authpriv.info dropbear[31908]: Child connection from 81.97.XX.XXX:4030
Mon Jun 11 17:30:14 2018 authpriv.notice dropbear[31908]: Password auth succeeded for 'root' from 81.97.XX.XXX:4030
root@OpenWrt:~# bbed


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 18:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13210
Lokalizacja: Warszawa
odhcpd to twój lokalny na lanie. Wyłącz jak nie używasz ipv4
odhcp6c to klient dhcp na wanie (interfejs wan6), wyłącz jak nie używasz...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 19:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2013, 19:55
Posty: 49
ad 1 UŻYWAM ipv4 jako podstawę
ok ponimaju, co do wan, skad mam wiedziec czy isp przydziela ipv6? albo isp ma zla konfiguracje , albo automatycznie (/potrzebnie/niepotrzebnie ) ten demon jest włączony ['by default po amerykansku']


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 19:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13210
Lokalizacja: Warszawa
Proste, jak dostałeś adres ipv6 na interfejsie to przydziela. Nie to nie.

Wyobraź sobie że openwrt od dawien dawna ma wsparcie dla ipv6. I jest to domyślnie włączone.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 19:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2013, 19:55
Posty: 49
ok to skąd te 'acces deniedy'? dwa, po "tl-wr740n-v4-squashfs-factory.bin" wan6 jest włączony, więc sie zgadza.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 19:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2013, 19:55
Posty: 49
trzy o co chodzi z tym lanem ? co mu tam nie pasuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 20:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13210
Lokalizacja: Warszawa
Nie masz w lanie nic co na ipv6 odpowiadało. Wyłącz demona skoro nie używasz ipv6 w lanie, pisałem to.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 20:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2013, 19:55
Posty: 49
Moze inaczej to czemu ifconfig mowi mi ,ze mam przydzielone ipv6? Bo nie kumam czaczy i obiecuje ze to ostatnie pytanie z weekendowej sesji pozdrawiqm


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 11 cze 2018, 21:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13210
Lokalizacja: Warszawa
Jakie ipv6 masz przydzielone? Bo może masz tylko ip lokalne

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 12 cze 2018, 23:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2013, 19:55
Posty: 49
https://imgur.com/a/Zl25Duz

nie rozumiem tego, luci mowi ze jakos iphonowi udalo sie uzyskac ipv6??
drugi screen mowi , że mam ipv6 TYLKO lokalnie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 13 cze 2018, 06:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13210
Lokalizacja: Warszawa
Ale strasznie się kręcisz. Tak, skoro masz uruchomiony serwer dhcpv6 to jak się w końcu klient zapyta to dostanie adres z ipv6. Nie ma w tym nic dziwnego przecież.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [lede] Using a RA lifetime of 0 seconds on br-lan
Post: 20 cze 2018, 23:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2013, 19:55
Posty: 49
[1] https://bugs.openwrt.org/index.php?do=d ... sk_id=1274
[2] https://openwrt.org/docs/techref/odhcpd
[3] mc /etc/config/dhcp
option ra 'disabled'

chyba uciszone pozdrawiam.

::::: EDIT :::: ::::: EDIT ::::::::: EDIT ::::::::: EDIT ::::::::: EDIT ::::
góra nie działa ^
Solution:

[4] https://superuser.com/questions/1104484 ... th-openwrt + @wan6 nie podnoś przy starcie w luci


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info