Dzisiaj jest 22 lis 2017, 16:32

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 13:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
Mam urządzenie typu AP wystawiające połączenie wifi.
Od 2 dni nie umiem skonfigurować radia do pracy w trybie client z tym urządzeniem (WDR4300 z Openwrt+luci vargalex).
Odpuściłem walkę z moim głównym routerem (WDR4300), próbując podstawić WR740N jako "pomost" między urządzeniem a routerem. WR740 ma Gargoyle 1.9.2.
W pierwszej konfiguracji WR740 spięty LAN z WDR4300 ustawiony był jako Gateway i Client podłączony do sieci urządzenia. Potem coś namieszałem z konfiguracją i teraz znikła z ustawień Wireles Mode opcja Client i router może być ustawiony jako AP.
Czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć jak skonfigurować WR740 jako klienta urządzenia przekazującego połączenie z urządzeniem po LAN do WDR4300?

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 15:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
W Gargoyle na WR740 zupełnie zniknęła opcja Client w Wireless Mode.

Zmieniłem firmware na LEDE. WN740 na adresie statycznym 192.168.1.3. Wireless ustawiam na Client, tworzy mi się kolejny interfejs WWAN i.... to wszystko :(
Widzę tylko SSID | MAC-Address | Host = Eye-Fi Card 6b2191 | 00:18:56:6B:21:91 | ?
Jakiś ruch na WWAN również obserwuję, ale jak przekierować teraz to urządzenie do routera by miało swój oddzielny IP i generalnie by był rozpoznane przez Windows?

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 16:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Jak chcesz w lede zrobić wireless bride to stawiasz relayd (gargoyle robi to samo): https://lede-project.org/docs/user-guid ... figuration lub https://wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 17:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
No i już problem :( Mój LEDE nie ma trybu Relay Bridge, jak w pokazanej instrukcji.

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 17:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
A zainstalowałeś pakiet jak w pokazanej instrukcji?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 17:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
Właśnie nie mam ani relayd, ani luci-proto-relay w zainstalowanej wersji LEDE :(
Muszę jakiś wpaść na to, gdzie znaleźć paczkę i jak ją doinstalować.

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 17:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
opkg update
opkg install relayd luci-proto-relay

Pierwszy raz używasz openwrt czy lede?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 17:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
Pierwszy raz LEDE.
Nie bardzo idzie mi szukanie tej paczki :( A nie ma jej we wgranym firmware.

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 17:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Napisałem Ci co masz zrobić. W konsoli, oczywiście musisz mieć podłączony intenet. Ew możesz z luci jak masz lusi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 18:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
Postawiłem WR740 jako pojedynczy router i doinstalowałem paczkę luci-proto-relay.
Pozwoliło to na konfigurację WR740 jak na w/w instrukcji. Niby działa jako repeater, ale nadal to niczego nie zmienia, tzn. główny router nie widzi żadnego urządzenia, z którym zestawione połączenia ma WR740 :(

Struktura sieci wygląda tak:
PC (192.168.1.100)
<-> LAN <->
WDR4300 (192.168.1.1) AP
<-> inne PC po wifi (192.168.1.101 - 192.168.1.xxx)
<-> LAN <-> WR740 (statyczny ip 192.168.1.3) <- karta AP (10.105.106.1)

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 18:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Co to za IP ten 10.105.106.1?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 19:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
To jest adres urządzenia (karta sd), które ma DHCP i wystawia sieć wifi w trybie access point.
Podłączona do niego komórka ma np. adres 10.105.106.2 a komunikacja odbywa się na porcie 59278.

Tak więc moje główne radio powinno działać w dwóch trybach: Client - do połączenia z kartą i Ap - jako dostęp dla komórek, laptopów itp. Ponieważ nie chcę kombinować z głównym routerem i dzieleniem radia, pomyślałem o wystawieniu drugiego routera tylko łączącego się z urządzeniem jako klient, resztę ruchu obsługując po lan między pc<->WDR4300<->WR740.

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 19:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
To w końcu będąc podłączonym do czego chcesz się do czego dostać?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 19:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
Chcę zestawić połączenie PC<->karta sd.
Karta sd jest access pointem. PC spięte lan z WDR4300, które też jest access pointem. Połączenie karta<->WDR4300 nie zatrybi (nie chcę rezygnować z routera jako AP), więc wstawiam w lan wr740 z radiem jako client. I to WR740 miałby się połączyć z kartą sd, czyli:
karta sd->wifi->WR740->lan->WDR430->lan->PC.
Problemem chyba jest, że karta ma własną sieć 10.105.106.1. Wszystko to spięte razem powinno być widoczne na PC pod jakimś IP, prawdopodobnie z adresem mac karty (00:18:56:6B:21:91).
Być może, że program do transferu plików słucha komunikacji po sieci 10.105.106.x na porcie 59278 i póki nie zobaczy takiego połączenia, niczego nie ściągnie. Nie wiem jak to sprawdzić :(
Normalnie, gdy z kartą sd łączy się komórka, otrzymuje ona adres z dhcp karty sd dlatego być może PC i program do transferu działa na podobnej zasadzie.
Czy to w ogóle ma szansę zadziałać? Czy niepotrzebnie się męczę?

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 19:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Najprawdopodobniej jest tak jak piszesz - ma inną podsieć więc nic z tego. Ale...
Zrób z wr740 zwykłego klienta, a później przekieruj port 59278 z interfejsu lan na sta. A w pc łącz się na ip lanu 740 port 59278. Może zadziała.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 20:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
Kurcze, ale taki problem to problem systemowy. Jest wiele urządzeń z wifi wystawiających sieć ad-hoc - karty sd, moduły esp, żarówki wifi, włączniki wifi itp, itp - do której PC powinien się połączyć w celu sterowania, zmiany ustawień, itp. I pewnie każdy typ ma swoją maskę sieci.
To znaczy, że co? Że z urządzeń tych nie da się korzystać mając router??

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 20:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
No sorry, nie kupowałeś od jednego producenta to masz bajzel w połączeniach i sposobach komunikacji.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 20:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
Jeszcze niczego nie kupowałem (oprócz karty sd), ale miałem zamiar. Dlatego najpierw chciałem przetestować, czy karta z własnym wifi da się obsłużyć. No i zaczęły się schody.
Nie wiem jak jest z innymi tego typu urządzeniami, czy jakaś -dajmy na to- żarówka wifi też będzie sprawiała problem z połączeniem.
Generalnie to co piszesz - tzn. brak możliwości komunikacji z czymkolwiek co ma inną maskę sieci - uniemożliwia korzystanie z urządzeń wifi :(

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 10 wrz 2017, 20:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Żarówka akurat jest albo głupia (w sensie ma oddzielnego pilocika i na tym się jej inteligencja kończy) albo masz coś w postaci kontrolera który też działa różnie w zależności od producenta.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak połączyć router AP z zewnętrznym AP
Post: 24 wrz 2017, 17:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2013, 21:12
Posty: 142
Karta SD podłączona przez wifi z routerem. Router przydziela jej ip 192.168.1.107. Karta jest widziana przez router. Konfiguracja karty pozwala na dostęp do zawartości: 1) via http (http://flashair), 2) ftp (protoków WebDAV, bez szyfrowania, 192.168.1.107, port 80). Podobno karta nie obsługuje samby.

Nie mogę karty mapować w windows jako dysk. I teraz kombinuję: czy da się podmontować do routera zewnętrzne IP i udostępnić w network shares jako zasób, który już windows zobaczy i zamapuje?
Próbowałem z:
mount -t cifs -o username=flashair,password=12345678,dir_mode=0755,file_mode=0755 \\\\192.168.1.107\\DCIM /mnt/flash
- Unable to find suitable address.
mount.cifs \\\\192.168.1.107\\DCIM\\ /mnt/flash -o username=flashair,password=12345678
- Unable to find suitable address.

Jak to poprawnie zamontować?

_________________
forgen.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info