Dzisiaj jest 28 lip 2017, 18:56

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z DHCP
Post: 12 cze 2017, 20:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 19:06
Posty: 31
Wtam,

Mam problem z wymuszeniem na DHCP przydzielenia IP, takiego jakiego chciałbym, aby klient otrzymał. Klientem jest router ver. OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r48430) z dołączoną drukarką.

Serwerem DHCP jest inny router udostępniający sieć - też w tej samej wersji j/w, routery łączą się poprzez WiFi.

Efekt jest taki, że router-klient nie dostaje adresu 10.0.12.93 Pliki konfiguracyjne jak poniżej. Usuwałem też plik /var/dhcp.leases, restartowałem usługę DHCP, rebootowałem odydwa routery i nic, nie przydziela oczekiwanego IP.

Czy ktoś mógły pomóc i podpowiedzieć dlaczego?

/etc/config/network
-----------------
config interface 'lan'
option ifname 'eth0'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '10.0.12.94'
option netmask '255.255.255.224'
option dns '208.67.222.222 208.67.220.220 62.129.252.252'


/etc/config/dhcp
-----------------
config host
option name 'wrt160nl-wifi'
option mac '00:25:9c:3b:5c:ef'
option ip '10.0.12.93'

config dhcp 'lan'
option interface 'lan'
option leasetime '12h'
option start '64'
option limit '30'
option ra 'server'


/etc/hosts
-----------------
10.0.12.93 wrt160nl-wifi oki


/etc/ethers
-----------------
# wrt160nl-wifi
00:25:9c:3b:5c:ef 10.0.11.93


Przebieg przydzielania IP: logread -f
-----------------
Mon Jun 12 19:59:38 2017 daemon.info hostapd: wlan0: STA 00:25:9c:3b:5c:ef IEEE 802.11: authenticated
Mon Jun 12 19:59:38 2017 daemon.info hostapd: wlan0: STA 00:25:9c:3b:5c:ef IEEE 802.11: associated (aid 4)
Mon Jun 12 19:59:38 2017 daemon.info hostapd: wlan0: STA 00:25:9c:3b:5c:ef WPA: pairwise key handshake completed (WPA)
Mon Jun 12 19:59:38 2017 daemon.info hostapd: wlan0: STA 00:25:9c:3b:5c:ef WPA: group key handshake completed (WPA)
Mon Jun 12 19:59:42 2017 daemon.info dnsmasq-dhcp[32015]: DHCPDISCOVER(br-lan) 00:25:9c:3b:5c:ef
Mon Jun 12 19:59:42 2017 daemon.info dnsmasq-dhcp[32015]: DHCPOFFER(br-lan) 10.0.12.83 00:25:9c:3b:5c:ef
Mon Jun 12 19:59:42 2017 daemon.info dnsmasq-dhcp[32015]: DHCPREQUEST(br-lan) 10.0.12.83 00:25:9c:3b:5c:ef
Mon Jun 12 19:59:42 2017 daemon.info dnsmasq-dhcp[32015]: DHCPACK(br-lan) 10.0.12.83 00:25:9c:3b:5c:ef

Dziękuję i pozdrawiam,
Kazik


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z DHCP
Post: 12 cze 2017, 21:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
Mam ustawione samo
# uci show dhcp
dhcp.@dnsmasq[0]=dnsmasq
dhcp.@dnsmasq[0].domainneeded='1'
dhcp.@dnsmasq[0].boguspriv='1'
dhcp.@dnsmasq[0].filterwin2k='0'
dhcp.@dnsmasq[0].localise_queries='1'
dhcp.@dnsmasq[0].rebind_protection='1'
dhcp.@dnsmasq[0].rebind_localhost='1'
dhcp.@dnsmasq[0].local='/lan/'
dhcp.@dnsmasq[0].domain='lan'
dhcp.@dnsmasq[0].expandhosts='1'
dhcp.@dnsmasq[0].nonegcache='0'
dhcp.@dnsmasq[0].authoritative='1'
dhcp.@dnsmasq[0].readethers='1'
dhcp.@dnsmasq[0].leasefile='/tmp/dhcp.leases'
dhcp.@dnsmasq[0].resolvfile='/tmp/resolv.conf.auto'
dhcp.@dnsmasq[0].localservice='1'
dhcp.@dnsmasq[0].rebind_domain='free.aero2.net.pl'
dhcp.lan=dhcp
dhcp.lan.interface='lan'
dhcp.lan.start='100'
dhcp.lan.limit='150'
dhcp.lan.leasetime='12h'
dhcp.wan=dhcp
dhcp.wan.interface='wan'
dhcp.wan.ignore='1'
dhcp.@host[0]=host
dhcp.@host[0].ip='192.168.11.13'
dhcp.@host[0].mac='44:80:eb:xx:xx:xx'

I nic więcej. Działa poprawnie i przydziela adres tak jak trzeba.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z DHCP
Post: 12 cze 2017, 22:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 19:06
Posty: 31
U mnie jest tak jak poniżej, różnicy w żadnych znaczących ustawieniach (tak mi się wydaje) nie znalazłem. (Teraz jest dhcp.lan.limit='28', było 30). No i nie mam pomysłu co dalej.

dhcp.@dnsmasq[0]=dnsmasq
dhcp.@dnsmasq[0].domainneeded='1'
dhcp.@dnsmasq[0].boguspriv='1'
dhcp.@dnsmasq[0].localise_queries='1'
dhcp.@dnsmasq[0].rebind_protection='1'
dhcp.@dnsmasq[0].rebind_localhost='1'
dhcp.@dnsmasq[0].local='/lan/'
dhcp.@dnsmasq[0].expandhosts='1'
dhcp.@dnsmasq[0].authoritative='1'
dhcp.@dnsmasq[0].readethers='1'
dhcp.@dnsmasq[0].leasefile='/tmp/dhcp.leases'
dhcp.@dnsmasq[0].resolvfile='/tmp/resolv.conf.auto'
dhcp.@dnsmasq[0].domain='dixie'
dhcp.lan=dhcp
dhcp.lan.interface='lan'
dhcp.lan.leasetime='12h'
dhcp.lan.start='64'
dhcp.lan.limit='28'
dhcp.lan.ra='server'
dhcp.wan=dhcp
dhcp.wan.interface='wan'
dhcp.wan.ignore='1'
dhcp.odhcpd=odhcpd
dhcp.odhcpd.maindhcp='0'
dhcp.odhcpd.leasefile='/tmp/hosts/odhcpd'
dhcp.odhcpd.leasetrigger='/usr/sbin/odhcpd-update'
dhcp.@host[0]=host
dhcp.@host[0].name='wrt160nl-wifi'
dhcp.@host[0].mac='00:25:9c:3b:5c:ef'
dhcp.@host[0].ip='10.0.12.93'


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z DHCP
Post: 13 cze 2017, 06:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
Zaloguj się do 160 i pokaż wynik ifconfig

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z DHCP
Post: 13 cze 2017, 22:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 19:06
Posty: 31
Witam,

Wynik ifconfig poniżej.

Pozdrawiam,
Kazik

br-lan Link encap:Ethernet HWaddr 00:25:9C:3B:5C:ED
inet addr:10.0.11.94 Bcast:10.0.11.95 Mask:255.255.255.224
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:84536 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:172086 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:8549800 (8.1 MiB) TX bytes:199740516 (190.4 MiB)

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:25:9C:3B:5C:ED
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:71726 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:152699 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:7892477 (7.5 MiB) TX bytes:181736731 (173.3 MiB)
Interrupt:4

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:17 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:17 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1689 (1.6 KiB) TX bytes:1689 (1.6 KiB)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:25:9C:3B:5C:EF
inet addr:10.0.12.83 Bcast:10.0.12.95 Mask:255.255.255.224
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:184416 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:84372 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:201717127 (192.3 MiB) TX bytes:11884275 (11.3 MiB)

wlan0-1 Link encap:Ethernet HWaddr 02:25:9C:3B:5C:EF
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:12822 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:21051 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1841937 (1.7 MiB) TX bytes:18505387 (17.6 MiB)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z DHCP
Post: 14 cze 2017, 05:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
Wyłącz na chwilę ap w 160 tak żeby sam klient został. Zresetuj i zobacz co będzie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z DHCP
Post: 17 cze 2017, 12:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 19:06
Posty: 31
Zwalczyłem problem - był w /etc/ethers błąd - literówka:

# było:
00:25:9c:3b:5c:ef 10.0.11.93
# zamiast
00:25:9c:3b:5c:ef 10.0.12.93

Dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Kazik


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info