Dzisiaj jest 15 gru 2018, 20:09

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: OpwenWRT LuCI - konfiguracja mostu przekaźnikowego
Post: 23 sie 2016, 20:37 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2011, 22:28
Posty: 653
Chcę skonfigurować router (WD N750), tak aby był w trybie bridge lan (router Orange podłączony po kablu).
Router Orange ma adres 192.168.1.1.
W routerze N750 ustawiłem adres na 192.168.1.250, wyłączyłem serwer DHCP i przełączyłem w tryb: "Most przekaźnikowy". Po przełączeniu na most przekaźnikowy ustawiłem adres dostępu relay (bodajże) na 192.168.251 i zaznaczyłem bridge wan4 (chyba tak to się nazywało).

Jeżeli router Orange jest podpięty do portów lLAN, to internet w pozostałych portach jest. Nie ma go natomiast po Wi-Fi.Nie mogę także dostać się do routera N750. Ani po adresie 192.168.1.250, ani po 192.168.1.250.

Co skonfigurowałem nie tak? Chciałbym, żeby internet w tym trybie był dostępny też po Wi-Fi i była możliwość dostępu do routera N750.

_________________
FunBOX (Orange) + WD My Net N750 (OpenWrt Chaos Calmer 15.05 by Obsy) + ASUS RT-N10 Tomato by Shibby
System: OpenSUSE
http://software.opensuse.org/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpwenWRT LuCI - konfiguracja mostu przekaźnikowego
Post: 23 sie 2016, 20:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
W domyślnej konfiguracji routera wyłącz serwer dhcp, adres ip lan ustaw na 192.168.1.250, kabel podłącz pod jeden z portów lan. I to wszystko, nie zaznaczasz relayd (tym bardziej że to bezprzewodowo jest), nie robisz jakiegoś dziwnego bridge itd. N750 będzie robił za głupiego ap po prostu. Tak, działa, sprawdzone na dziesiątkach routerów.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpwenWRT LuCI - konfiguracja mostu przekaźnikowego
Post: 23 sie 2016, 22:32 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lut 2011, 22:28
Posty: 653
OK. Działa z routerem Orange. Tylko czy zadziała z routerem UPC, z którym nie mogę sobie u brata poradzić?

_________________
FunBOX (Orange) + WD My Net N750 (OpenWrt Chaos Calmer 15.05 by Obsy) + ASUS RT-N10 Tomato by Shibby
System: OpenSUSE
http://software.opensuse.org/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpwenWRT LuCI - konfiguracja mostu przekaźnikowego
Post: 24 sie 2016, 06:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
Czy to orange, upc czy vectra nie ma znaczenia - działa tak samo. Jeżeli tylko robi jako normalny router to na każdej maszynce takie głupi ap możesz zrobić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OpwenWRT LuCI - konfiguracja mostu przekaźnikowego
Post: 22 lis 2018, 12:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 lis 2016, 07:05
Posty: 14
Przez pomyłkę wstawiłem post nie tu gdzie trzeba


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info