Dzisiaj jest 13 gru 2017, 05:25

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: TP-LINK WDR7500
Post: 22 sie 2015, 15:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
W moje ręce wpadł chińska wersja Archera c7, czyli Chiński WDR7500(w wersji v4) czasem znany jako Archer C7R. Udało mi się go kupić za $ 86.47, niestety w paczce nie otrzymałem pudełka, tylko router, oryginalny zasilacz i instrukcje wszystko w języku chińskim.
Fotki w całości: https://goo.gl/photos/46kYt93dia6hjS3a9

Oraz wstępna sesja nago:
https://goo.gl/photos/78RMWBMW64k1HZ4u5

Jak tylko podlutuje UART, ruszę z dalszą częścią mini recenzji.


Ostatnio zmieniony 22 sie 2015, 20:07 przez WillingMagic, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR-7500
Post: 22 sie 2015, 16:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Trzy lutowane, trzy na złączach, nie ma ekranów...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR-7500
Post: 22 sie 2015, 16:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Wklejam log z bootowania się routera:
https://gist.github.com/MateuszKrawczuk ... 152edf091a


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR-7500
Post: 22 sie 2015, 20:06 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
W nazwie tego routera nie ma myślnika, po prostu WDR7500. Popraw, żeby się dobrze pozycjonowało.
A sprzęt nudny jak flaki z olejem, nic nowego.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 22 sie 2015, 20:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
W sumie nic nowego, ale nie ma na niego jeszcze gotowych obrazów openwrt dla wersji 4.0, ale możliwe, że działają te dla starszych wersji.
Z tego co zauważyłem to znowu inny jest pinout dla uarta.
Poprawiłem nazwę tematu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 16 kwie 2017, 21:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Czy WDR7500 v4 dorobił się jakiegoś wsparcia w openwrt/lede czy może jednak nadal nic się nie zmieniło?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 16 kwie 2017, 21:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Bez zmian.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 16 kwie 2017, 21:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Szkoda.
Tylko jedna rzecz mnie dziwi, bo na wiki podali, że v4 powinnien mieć QCA9880, tymczasem u mnie jest QCA9558?

Edit:
Coś tableka Hardware Highlights źle wyświetla, bo dalej na wiki jest ok.
W sumie podsumowując to WDR7500 v4 ma:
SoC:QCA9558-AT4A
RAM: 2x Zentel A3R12E40CBF
Wifi:
QCA8890-BR4A
Switch:
AR8327N-BL1A
Nor Flash:
Winbond 25Q64FVSIG


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 16 kwie 2017, 23:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Zbudowałem samemu obraz, ale próba flashowania przez panel kończy się błędem:
Error code: 18005
The uploaded file version does not match the model.

Chociaż sprzęt nie ma bardzo nowego fw:
3.13.35 Build 141103 Rel.65599n
WDR7500 v4 00000000


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 17 kwie 2017, 06:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
HWID zmieniłeś też?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 17 kwie 2017, 16:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Przerobiłem w WDR7500 v3 w ten sposób:

define Device/tl-wdr7500-v3
  $(Device/tplink-8mlzma)
  DEVICE_TITLE := TP-LINK WDR7500 v4
  DEVICE_PACKAGES := kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-usb-ledtrig-usbport kmod-ath10k ath10k-firmware-qca988x
  BOARDNAME := ARCHER-C7
  DEVICE_PROFILE := ARCHERC7
  TPLINK_HWID := 0x75000004
endef


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 17 kwie 2017, 16:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Nie ma na chińskiej stronie oryginalnego softu do v4. Masz taki że sprawdzić czy faktycznie jest 0x75000004?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 17 kwie 2017, 17:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Do rootfs nie mam za bardzo jak się dostać. Jak da się sprawdzić w uboocie to mogę sprawdzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 17 kwie 2017, 18:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Zobacz w uboocie pod jakim adresem jest flash (adres ładowania obrazu) i zrób listing pierwszej setki bajtów.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 18 kwie 2017, 13:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 21:30
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Coś uart strasznie mi wariował i nie dało się nic składnego odczytać, więc ostatecznie zaryzykowałem wykonałem tą listę poleceń, gdzie wdr7500v4 to tak naprawdę obraz dla wdr7500v3, bez jakichkolwiek zmian:
tftp 0x81000000 wdr7500v4.bin
erase 0x9f020000 +7c0000
cp.b 0x81000000 0x9f020000 0x7c0000
reset

Aktualnie działa z obrazami dla wersji v3.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK WDR7500
Post: 18 kwie 2017, 14:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Czyli wychodzi na to że v4 to tylko czysta kosmetyka w stosunku do v3.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info