Dzisiaj jest 12 gru 2017, 08:18

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1876 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 12 wrz 2016, 13:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Dziękuję. Generalnie to szukam jakiegoś sprzętu (jeśli mój iConnect już nie ruszy na Debianie) co by był w zastępstwie. Coby mógł po prostu ruszyć na USB z Debianem. Bez kabelka.
Jeśli ten NSA310 bez kabelka serwisowego nie pójdzie na Debianie, to chyba nie dla mnie.

Ale dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 12 wrz 2016, 13:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
Kabelek - nie majątek a zawsze się przyda ;-)
Jeśli iconnect tobie się dobrze sprawdzał, to NSA310 też będzie dawał radę. Pamiętaj, że wydajność będzie ograniczona przez usb więc jakbyś przełożył do środka dysk byłoby znacznie lepiej.
W zyxelu debian siedzi na dysku (ma to swoje zalety i wady) więc po prostu kup ten kabel ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 12 wrz 2016, 19:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Czyli to jest kabel jakiś specjalny? I mając ten kabelek, bez jakiejś specjalnej wiedzy sobie wgram odpowiedniego Debiana?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 12 wrz 2016, 20:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
Tak naprawdę to konwerter TTL na USB - poszukaj na allegro cp2102 + kabelki. Opis pinów i instrukcja są w sieci. Jakby co.. pomożemy :D
p.s. W sumie mam zyxela NSA310 na sprzedaż.. mogę wystawić na allegro


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 12 wrz 2016, 20:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Z zainstalowanym Debianem :)

OT
Po ile?
EOT


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 13 wrz 2016, 02:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 wrz 2016, 02:36
Posty: 1
Witam,
Znalazłby się ktoś z Olsztyna kto by mi postawił Debiana na nsa310? Mam przykre wspomnienia z instalacji z pomocą kabli serwisowych :/ Gwarantuje zimne napoje :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 paź 2016, 17:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 255
Cześć.
Przestał mi działać Transmission na NSA310.
Czy jest ktoś kto pomoże?

Aktualnie próbuję sam i mam :

root@NSA310:/ffp/log# /ffp/start/transmission.sh start
Starting transmission-daemon
transmission-daemon: can't load library 'libcurl.so.4'
FAILED. Does user nobody have a shell?


Niestety nie widzę po slacker -a pakietu 'libcurl.so.4' do instalacji :/

Ktoś pomoże tudzież zna jakiś tutorial jak transmission postawić od zera?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 paź 2016, 17:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Libcurl po prostu. libcurl.so.4 jest linkiem zwykle do właściwej biblioteki.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 4 paź 2016, 09:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 255
Libcurla też tam nie ma na liście :/

EDIT:

Udało się jakoś curl doinstalowany + dodatkowe konfiguracje i gra :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 29 paź 2016, 19:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 paź 2016, 17:53
Posty: 8
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowym nabytkiem więc z góry przepraszam skoro coś nie tak napisze.
Do sedna..

Mam Zyxel-a NSA310, fakt faktem jest to leciwy sprzęcik, ale z racji jego nienagannego działania na moje potrzeby wystarcza..
Chciałbym, jednak dać mu trochę nowego wigoru i zapodać na jego pokład debiana, lub coś innego typu OMV..
Proszę o radę co polecacie wgrać.
Czy soft z tego wątku opisany EDIT5 wystarczy, jeśli tak to proszę o info co może mnie spotkać podczas wgrywania. Dodam tylko że z linuxem, jakoś tam się bardzo nie lubimy, co nieco wiem i jestem w stanie sobie w nim podłubać.
Chciałbym podpytać, czy kabelek serwisowy, należy w razie wpadki kupić, czy też można było by zrobić samemu wtyk rs232 i kilka kabelków zda egzamin.
Proszę o info i jakieś argumenty czy warto się bawić ..

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 29 paź 2016, 20:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 paź 2016, 17:53
Posty: 8
cj_clon pisze:
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowym nabytkiem więc z góry przepraszam skoro coś nie tak napisze.
Do sedna..

Mam Zyxel-a NSA310, fakt faktem jest to leciwy sprzęcik, ale z racji jego nienagannego działania na moje potrzeby wystarcza..
Chciałbym, jednak dać mu trochę nowego wigoru i zapodać na jego pokład debiana, lub coś innego typu OMV..
Proszę o radę co polecacie wgrać.
Czy soft z tego wątku opisany EDIT5 wystarczy, jeśli tak to proszę o info co może mnie spotkać podczas wgrywania. Dodam tylko że z linuxem, jakoś tam się bardzo nie lubimy, co nieco wiem i jestem w stanie sobie w nim podłubać.
Chciałbym podpytać, czy kabelek serwisowy, należy w razie wpadki kupić, czy też można było by zrobić samemu wtyk rs232 i kilka kabelków zda egzamin.
Proszę o info i jakieś argumenty czy warto się bawić ..

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

A więc zamawiam kabelek serwisowy, niestety niby wszystko poszło oki.
Wstał zainstalował się z PEN-a, wyłączył się.
Pena wypiąłem, uruchomiłem i padaka..
Dysk się wyłączył (kontrolka przestała działać) i zero postępu dalszego..

Teraz pytanie do was co dalej, da się coś z tym zrobić czy kosz??


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 30 paź 2016, 00:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
Plik linux.tgz wziąłeś z dropboxa?
Jeśli postępowałeś ze starym poradnikiem (edit 5) to doczytaj o trybie recovery
Jak poszedłeś do wątku "nowy instalator" to tylko kabelek

Bardzo ciężko uwalić ten sprzęt na amen.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 30 paź 2016, 09:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 paź 2016, 17:53
Posty: 8
Przeszedłem do wątku nowy instalator, wiec zostaje tylko kabelek.. postaram sie ogarnąć w tym tygodniu coś takiego. Jednak nie ukrywam ze będę potrzebował pomocy.
Sprawa dziwna bo jak wykopem dysk, podpiąłem pod kompa to partycje założył, ale nic na nim więcej nie było.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 30 paź 2016, 18:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 paź 2016, 17:53
Posty: 8
osa pisze:
Plik linux.tgz wziąłeś z dropboxa?
Jeśli postępowałeś ze starym poradnikiem (edit 5) to doczytaj o trybie recovery
Jak poszedłeś do wątku "nowy instalator" to tylko kabelek

Bardzo ciężko uwalić ten sprzęt na amen.



Panowie mam kabelk, wersja domowa, port RS232 i 3 kabelki z pinami wyprowadzony..
Pin 5 masa, 2,3 to rx-tx.
Widać komunikację, z zyxelem na putty, ale coś jest nie tak bo nieczytelność jest (krzaki w terminalu) ustawienia w puttym takie jak zalecacie, może jakiś pomysł co może być nie tak??


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 30 paź 2016, 18:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
Czy ty ciągniesz kabelki z rs232 bezpośrednio do zyxela?
Jeśli tak - robisz to źle


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 30 paź 2016, 19:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 paź 2016, 17:53
Posty: 8
osa pisze:
Czy ty ciągniesz kabelki z rs232 bezpośrednio do zyxela?
Jeśli tak - robisz to źle

No, tak
Cyzli co musi to być na jakimś układzie..
Spoko w takim razie zamawiam, kabelek do terminali dyskowych, z tego co wyczytałem, działa..
No chyba że jest jakiś inny sposób jakoś to obejść??


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 30 paź 2016, 20:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 paź 2016, 17:53
Posty: 8
osa pisze:
Czy ty ciągniesz kabelki z rs232 bezpośrednio do zyxela?
Jeśli tak - robisz to źle

Podpowiedz czy taki kabelek będzie się nadawał?
http://allegro.pl/terminal-dyskowy-do-nap-dyskow-hdd-ata-sata-64bit-i6534234293.html
Nie chciałbym zakupić czegoś co będzie nie odpowiednie..
Z góry thx za info.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 30 paź 2016, 20:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
Proponuję coś oparte na CP2102
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... e-1-1-1018


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 2 lis 2016, 17:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 37
Panowie na dzien dzisiejszy przetestowalbym sobie cos innego niz oryginalny soft wiec puscilbym go z flasha na usb.
Aby moc wygodnie wrocic do oryginalu,
ktory w pewnych miejscach jest upierdliwy.
Pytanie jak zlozyc maciez spod oryginalnego softu aby byla widoczna pod systemem.
No i jaki system proponujecie?
Openwrt/debian/arch?

Do terminala i u-boota sie dostane i raczen poradze jak tylko znajde gdzie sie wlutowac ...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 2 lis 2016, 21:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 paź 2016, 17:53
Posty: 8
Panowie mam kabelek serwisowy i łączy się wszystko poprawnie z nas.. mogę wyadawać komendy i przyjmuje..

Odpaliłem sobie poradnik i wedle instrukcji zawartej http://forum.nas-central.org/viewtopic.php?f=249&t=5145 dochodzę do momentu kiedy jest próba pobrania pakietów do instalacji ale niestety pokazuje mi że nie widzi poprawnie serwera żeby pobrać dane do instalacji..
Podpowiecie jak za pomocą kablka, oraz wykorzystaniem plików które znajdują się w tym watlku można postawić linuxa??
Próbowałem także wrócić do OMF, ale niestety po wydaniu polecenie
setenv mainlineLinux no
saveenv
reset
Pokazuje się taki komunikat..
** Bad partition 1 **
** Bad partition 1 **
## Booting image at 00800000 ...
Bad Magic Number

Prośba o rady..


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1876 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info