Dzisiaj jest 9 gru 2019, 14:58

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoczesn
Post: 21 lut 2019, 22:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 lut 2019, 21:51
Posty: 4
Witam, potrzebuję zrealizować dość nietypowe zastosowanie routera z OpenWRT i liczę na drobną pomoc:D
Otóż, mam sieć w której posiadam już sporo urządzeń, router, serwer DHCP itp. Do routera z openwrt mam doprowadzony kabel, natomiast on miałby za zadanie rozsyłać 2 sieci Wi-Fi:
1. Sieć wifi która byłaby jedynie mostem dla wspomnianej sieci, bez dodatkowego routingu, dhcp itd. Czyli coś w stylu dumb AP.
2. Wi-Fi jak w klasycznym routerze, z osobną siecią, routingiem, czyli coś jak typowy router z siecią wpiętą w WAN. Dodatkowo chciałbym tam mieć izolację klientów. Chodzi o to żeby sieć była tylko do Internetu, bez dostępu do lokalnej sieci.

O ile oczywiście nie mam problemu żeby zrobić to na 2 osobnych routerach, o tyle nie mam pomysłów jak mogę to skonfigurować na 1 urządzeniu bez ingerencji w wewnętrzną sieć.

Z góry dziękuję za pomysły.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc
Post: 21 lut 2019, 22:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13469
Lokalizacja: Warszawa
Chcesz mieć dodatkowy router po kablu - to standardowa konfiguracja.
Chcesz mieć dodatkowy AP na tym samym kablu? Tak? Zrób bridge tego interfejsu z wifi pracującym w trybie ap.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc
Post: 21 lut 2019, 22:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 lut 2019, 21:51
Posty: 4
Chyba się nie zrozumieliśmy, zależy mi na tym żeby na jednym radiu mieć 2 sieci WiFi, z różnymi właściwościami - jedna sieć "przezroczysta" a druga goscinna z własnym DHCP itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc
Post: 21 lut 2019, 22:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13469
Lokalizacja: Warszawa
Dokładnie to napisałem. Możesz zrobić wiele interfejsów na jednym radiu (choć tylko na tym samym kanale).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc
Post: 21 lut 2019, 22:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 lut 2019, 21:51
Posty: 4
Ale w takim razie wpinam sieć w port WAN czy LAN routera? I jakaś podpowiedź jak to zbridgowac z poziomu ssh?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc
Post: 21 lut 2019, 22:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13469
Lokalizacja: Warszawa
Do wanu. A przez ssh - po prostu przerabiasz sekcję wan dodajesz option type bridge, dodajesz do wireless nową sekcję wifi-iface skojarzoną z wan (nie lan).

Możliwe że będzie działać; późno już i nie chce mi się sprawdzać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc
Post: 21 lut 2019, 22:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 lut 2019, 21:51
Posty: 4
Teraz rozumiem, dziękuję bardzo, jutro będę walczył:)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 25 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info