Dzisiaj jest 15 gru 2018, 20:24

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 1 maja 2016, 11:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 maja 2016, 10:58
Posty: 6
Hej.

Zastanawiam sie nad zmiana routera.
Aktualnie posiadam TP-Link WR741ND 150mbit/s oraz lacze 60 mbit/s. Jesli chodzi o lan to wyciagam max jesli chodzi o wifi to max 44 mbit/s.
Od wczoraj posiadam lacze 100 mbit/s i niestety router nie daje rady. Po lanie max 92 mbit/s wifi nadal 44 mbit/s.
Mieszkam w wiezowcu i troche sieci jest dlatego mysle o standardzie wifi w AC.


Zastanawiam sie nad Archer C2 lub kodelem WDR 4300.
Co polecacie? chyba ze cos w podobnej cenie jest warte uwagi do ceny max 300zl.

Dziekuje za pomoc.


Ostatnio zmieniony 4 maja 2016, 18:34 przez deejayluk, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 1 maja 2016, 19:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
A chcesz zmieniać na nim oprogramowanie czy nie?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 1 maja 2016, 21:24 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 15:03
Posty: 16
WDR4300 nie ma AC jedynie N DualBand i ciężko go kupić, staje się powoli białym krukiem jak Archer C5 v1.x ale czasami na portalu aukcyjnym się pojawia, teraz jest nawet aukcja KT za 175zł. Mi się udało C5 v1.x za 300zł kupić, w kwietniu 3 takie sztuki na aukcje rzucili.

C2 masz od ręki w sklepach. Na fabrycznym sofcie te układy Mediateka jako tako działają. Jeśli o inne chodzi to uważaj na modele AC z WAN-em i przełącznikiem 100Mbps, potem mógłbyś do providera mieć pretensje, że masz łącze 120 a na wyjściu max 100.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 2 maja 2016, 11:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 maja 2016, 10:58
Posty: 6
na chwile obecna nie chce zmieniac oprogramowania, czyli wnioskuje, ze model C2 mam kupić ?

chodzi o ten model C5 ??

http://www.gral.pl/TP-Link+Archer+C5+AC+Dual+Band+GBLAN_993.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 2 maja 2016, 11:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
W sumie jak nie chcesz zmieniać softu to bierz ten który ma najwięcej wymaganych przez Ciebie funkcji.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 3 maja 2016, 09:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 maja 2016, 10:58
Posty: 6
Ok a cos tanszego co ma gigabitowe porty Lan oraz wifi w standardzie AC?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 3 maja 2016, 09:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
Tylko sprzęt z drugiej ręki jak chcesz "taniej".

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 4 maja 2016, 10:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 maja 2016, 10:58
Posty: 6
a jakies opinie na temat tego routera :

http://www.gral.pl/---+WF2780+AC1200+GBLAN_918.html

na stronach widze ze ma bardzo dobre opinie:

Router naprawdę bardzo dobry miałem do tej pory Asusa RT-AC56U i zasięg był na 5GHz fatalny szybkość Wi-Fi słabsza niż się spodziewałem no i cena prawie 500 zł a i tak się zepsuł. Zaryzykowałem z Netisem i jest o niebo lepszy od Asusa w całym domu na Wi-Fi 120 Mbps. Naprawdę polecam tylko po zakupie proponuje wgrać firmware co najmniej w wersji V2.1.35445.


Bardzo dobry produkt jeśli chodzi o stosunek możliwości do ceny. Porty LAN bardzo szybkie spokojnie wyciąga 1gbit/s. Zasięg zarówno 2,4Ghz jak i 5Ghz jest dobry. Porównywałem ten router z archerem C2 - produkt netisa jest o niebo wydajniejszy (może spokojnie walczyć z 2x droższym archerem C5). Rozczarować się można jedynie instrukcją obsługi - nic w niej nie ma. Po zakupie zalecam aktualizacje firmware do najnowszego.


Jak za tą cenę to rewelacja. Miałem wcześniej D-LINK i konfiguracja to nie była bułka z masłem. Tutaj może mniej jest wodotrysków jak w D-Link ale ...działa i to szybko. Póki co zero zwiechy i tak trzymać. Jedyny minusik .. no to ... wygląd raczej do piwnicy niż do salonu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 4 maja 2016, 10:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
W życiu go nie widziałem na oczy, więc nie wiem.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 4 maja 2016, 10:48 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2074
Lokalizacja: Warszawa
Ten sprzęt jest na Realteku... w skrócie: nie ma i raczej nigdy nie będzie alternatywnego firmware więc jak kiedyś w przyszłości byś chciał, to ni dy rydy.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 4 maja 2016, 18:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 maja 2016, 10:58
Posty: 6
Dziekuje za pomoc, zakupilem TP-Link Archer C2 :) dam znac jak sie sprawuje :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 5 maja 2016, 07:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 maja 2016, 10:58
Posty: 6
A wiec tak:
- prosta instalacja, zajelo mi z 2-3 minuty ustawienie wszystkiego
- po LANie wyciagam max, dzisiaj rano 192 mbit/s ponieważ w nocy provider przyspiesza internet, natomiast normalnie ok 99.6 mbit/s
- na WIFI 5GHz AC wyciagam ok 99 mbit/s, rano miałem 176.15 mbit
- po WIFI 2.4 Ghz wyciagam ok 99 mbit/s, w zaleznosci od zaklocen potrafi zejsc nawet w dol do 15 mbit/s, mieszkam w wiezowcu i widze ok 5 sieci dostepnych, zapewne to jest problemem, natomiast w 5GHz nie ma zadnych problemow :)

także router sprawuje się dobrze, powyższe wyniki robiłem ok 1 metr od routera oraz 5 metrów za ściąną i wyniki były takie same :) dobry zasięg, polecam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 17 lis 2018, 17:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 265
A co polecicie w przedziale 150-200zł do alternatywnego oprogramowania ?
Sieć 100/25 Mbit

Obecnie mam wr1043nd v1 i słabo sobie daje rade po wifi.

Edit: Sorry dopiero teraz zobaczyłem jaki to odkop :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 17 lis 2018, 18:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
1043 bez problemu sobie radzi z takim ruchem. A co do wifi to już indywidualna sprawa każdego użytkownika.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 18 lis 2018, 15:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 265
na 1043nd mam gargoyle ostatnią możliwą i niestety nie działa to najlepiej :/

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 18 lis 2018, 18:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
Ale wiesz dobrze że transfer po wifi nie ma się nie jak do możliwości routera?

Nawet bez żadnych łatek 1043v1 programowo spokojnie przenosi 200Mbps. A to czy na wifi masz tyle czy mniej zależy od ustawień, środowiska i klientów których podłączasz do niego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
Post: 18 lis 2018, 23:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 265
Laptop leży obok. Środowisko - tu nie mam wyboru jest jakie jest. Sieci z 5GHz jest tylko 1 w okolicy, więc chyba warto..


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info