Dzisiaj jest 11 gru 2017, 19:01

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: CC -> LEDE i zmiana architektury
Post: 24 lis 2017, 14:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 29
Czołem wszystkim
Mam pytanko odnośnie zmienionej architektury. Chodzi konkretnie o Archera C7 v2, który w CC jest w ar71xx a w LEDE mips_24kc.
Mam kilka pakietów, które na CC uruchamiałem ze starszych wersji BB a nawet AA. Teraz jest to niemożliwe.

Doczytałem w dokumentacji LEDE, że jest możliwe wymuszenie na opkg instalacji pakietów z innej architektury
https://lede-project.org/docs/user-guid ... hitectures

Czy to może zadziałać w moim przypadku?
Jak powinien wyglądać opkg.conf (w moim nie ma żadnej dyrektywy arch)

Czy wystarczy dodać:
arch all 100
arch ar71xx 200
arch mips_24kc 300

Pakiery, które usiłuję uruchomić to min: nagios, gnuplot, gnokii, digitemp

A może zamiast kombinować z opkg próbować wypakować z ipk binarki i próbować je uruchamiać na LEDE?


Z góry dzięki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CC -> LEDE i zmiana architektury
Post: 24 lis 2017, 14:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Generalnie nie jest możliwe, ponieważ lede jest kompilowane z musl a bb/cc z uclibc. Nie ta biblioteka systemowa, i jak jest bardziej skompilowany program to abi się nie zgadza na poziomie binarnym i nie działa.

Kompiluj od początku na lede.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CC -> LEDE i zmiana architektury
Post: 1 gru 2017, 13:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 29
Cezary, czy jest szansa na żebyś udostępnił .config z Twojego obrazu dla tego modelu? Chodzi o gołe LEDE

Z góry dziękuję

Krokodyl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CC -> LEDE i zmiana architektury
Post: 1 gru 2017, 14:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
krokodyl pisze:
Cezary, czy jest szansa na żebyś udostępnił .config z Twojego obrazu dla tego modelu? Chodzi o gołe LEDE

Z góry dziękuję

Krokodyl

Cały czas każdy o to pyta, a pliki z konfigiem od początku leżą tam gdzie są obrazy. Patrzyłeś?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CC -> LEDE i zmiana architektury
Post: 1 gru 2017, 14:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 29
Ale wtopa ;)
Wytłumacz jeszcze proszę czy config.seed.usb8m oznacza że dotyczy modeli z usb o rozmiarze flash 8MB i wiecej? Bo mój archer ma 16..
I jeszcze jedno, moze głupie pytanie: dlaczego obrazy dla Archera C7 są w targets/ar71xx a pakiety do niego w mips24_kc. Nie bardzo łapię z czego wynika ta różnica

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CC -> LEDE i zmiana architektury
Post: 1 gru 2017, 14:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Tak, ja buduję obrazy dzieląc je na pewne kategorie, w tym przypadku archer łapie się do usb8m.

Pakiety w lede są podzielone na dwie części: jedna to pakiety specyficzne dla danej architektury i danego buildu (i to są np. moduły i parę bibliotek/narzędzi systemowych) oraz drugie specyficzne dla architektury, które możesz uruchomić na innych routera o tej samej architekturze. Np. ar71xx/generic to mips_24kc, a tym samym jest lantiq/xway. Oszczędność miejsca po prostu :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CC -> LEDE i zmiana architektury
Post: 2 gru 2017, 14:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 29
Próbuję samodzielnie skompilować potrzebne mi pakiety i napotkałem problemy:

dodałem do feeds.conf.default repozytoria interesujących mnie pakietów:
src-svn lcd4linux https://ssl.bulix.org/svn/lcd4linux/trunk lcd4linux
src-git digitemp https://github.com/bcl/digitemp
src-git gnuplot https://github.com/gnuplot/gnuplot

wykonałem ./scripts/feeds update -a
oraz ./scripts/feeds install -a
a następnie make defconfig

Teraz w make menuconfig widzę tylko pakiet lcd4linux, zaś gnuplota ani digitempa nie ma (wyszukiwanie w make menuconfig pokazuje mi tylko odpowiadające im feeds).
Czyli na razie 1/3 sukcesu ale dalej: dla pakietu lcd4linux zaznaczam interesujący mnie driver "dpf" oraz wszystkie potrzebne pluginy.
Kompilacja kończy się bez błędów. Jednak po zainstalowaniu pakietu binarka lcd4linux nie pokazuje dostępnego drivera dpf a zaznaczone wcześniej pluginy już tak.

Czy ktoś ma jakąś podpowiedź?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CC -> LEDE i zmiana architektury
Post: 2 gru 2017, 14:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Dodałeś repozytoria ze źródłami projektów. Ale w nich nie ma makefile które są specyficzne dla openwrt. Jednym słowem - źle zrobiłeś, bo masz w źródłach dodać sobie katalogi z makefile dla openwrt lub znaleźć repo gdzie takie makefile występują (np. oldpackages z BB).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info