Dzisiaj jest 23 sty 2017, 09:38

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 245 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: 7 sty 2017, 07:21 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12743
Lokalizacja: Warszawa
Jak pisałem - nie. Musisz sam cyklicznie wołać update z danymi które chcesz dołożyć do bazy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: 7 sty 2017, 08:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lis 2015, 08:40
Posty: 10
No tak, ale teraz zapisuje się odczytana wartość z czujnika do pliku "odczyt", a następnie na podstawie tego pliku aktualizuje się baza danych. Pewnie można czytać bezpośrednio z czujnika co byłoby lepszym rozwiązaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: 7 sty 2017, 08:16 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12743
Lokalizacja: Warszawa
W tym co zrobiłeś - wartość masz w zmiennej TEMPDOM, nie musisz jej odczytywać z pliku, możesz pod nią podstawić bezpośrednio. Coś w rodzaju TEMPDOM=$(cat /dev/ttyACM0 | grep -m1 "" | sed 's/^[ ]*//')

PS. Skoro już napisałeś coś w arduino to zrób tak żeby dane szły w gotowym formacie, żebyś mie musiał tego seda wołać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: wczoraj, 17:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lis 2015, 08:40
Posty: 10
Zrobiłem jak napisałeś i działa. Cezary, naprawdę nie wiesz jak odczytać temperaturę na żądanie?
echo "odczyt" > /dev/ttyACM0
cat /dev/ttyACM0
pod ubuntu działa, pod openwrt nie :| .
Mógłbyś podpowiedzieć jak dodać do bazy rrd odczyty z kilku czujników? Czy grep także będzie dobrym rozwiązaniem?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: wczoraj, 17:51 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12743
Lokalizacja: Warszawa
Musisz mieć zrobioną bazę która będzie umożliwiała trzymanie kilku źródeł. Wiele razy było o tym, przeczytaj np. http://openrouter.info/index.php?option ... &Itemid=61

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 245 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info