Dzisiaj jest 26 mar 2017, 10:20

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 11 lis 2016, 19:33 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 18:52
Posty: 200
Lokalizacja: Zawadzkie
U mnie nigdy nie zapalały się jednocześnie, jednak nie zapalały się kiedy było podłączone urządzenie na USB 2.0

na głównym mam teraz wgrane LEDE r1952 które jest jeszcze przed poprawkami do USB. Do niego jest podłączony dysk na USB3 i drukarka na USB2. Zapalona tylko jedna dioda od portu do którego jest dysk podłączony.


Co do tego patcha od rebootu to mogę takie coś pchnąć? Ta poprawka by była taka bardziej globalna bo w Youku YK1 router(ramips), Lenovo Newifi D1(ramips) no i C2600 (ipq806x)

Bazowałem się na patchu od "play4fun" z https://patchwork.ozlabs.org/patch/541391/
Wrzucił bym ten patch do generic 4.4:
--- a/drivers/mtd/devices/m25p80.c
+++ b/drivers/mtd/devices/m25p80.c
@@ -265,6 +265,18 @@
    return mtd_device_unregister(&flash->spi_nor.mtd);
 }

+static int m25p_shutdown(struct spi_device *spi)
+{
+   struct m25p *flash = spi_get_drvdata(spi);
+   flash->command[0] = 0x66; 
+   spi_write(flash->spi, flash->command, 1); 
+   flash->command[0] = 0x99; 
+   spi_write(flash->spi, flash->command, 1);
+
+   /* Clean up MTD stuff. */
+   return mtd_device_unregister(&flash->spi_nor.mtd);
+}
+
 /*
  * Do NOT add to this array without reading the following:
  *
@@ -328,6 +340,7 @@
    .id_table   = m25p_ids,
    .probe  = m25p_probe,
    .remove = m25p_remove,
+   .shutdown = m25p_shutdown,

    /* REVISIT: many of these chips have deep power-down modes, which
     * should clearly be entered on suspend() to minimize power use.



Jeszcze jedna sprawa to https://github.com/lede-project/source/pull/464 ,gość wrzuca patcha który nie jest do tej wersji kernela ( tak mi się wydaje, bo mi ten patch nie wchodzi) czy wrzucić tego patcha mimo to?

_________________
tplink-forum.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 11 lis 2016, 19:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Oni tam chcieli żeby to w ogóle do kernela wysłać. Możesz zgłosić.

Co do led - u mnie zapalają się zawsze obie, nawet jak echo 1 > /sys/class/leds... zrobię dla dowolnej z usb.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 11 lis 2016, 19:50 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 21:24
Posty: 2028
Lokalizacja: Warszawa
Heinz pisze:
Co do tego patcha od rebootu to mogę takie coś pchnąć? Ta poprawka by była taka bardziej globalna bo w Youku YK1 router(ramips), Lenovo Newifi D1(ramips) no i C2600 (ipq806x)

Bazowałem się na patchu od "play4fun" z https://patchwork.ozlabs.org/patch/541391/
Wrzucił bym ten patch do generic 4.4:
[...]

Wątpię żeby to miało być dla wszystkich kości SPI NOR... to może rozwalić totalnie wsparcie dla innego sprzętu, w którym siedzą kości, które nie obsługują tych poleceń. Zresztą, blogic też to napisał: https://github.com/lede-project/source/ ... _r86953168

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 11 lis 2016, 20:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Ok, ifa żeby to się wykonywało dla tej konkretnej kości.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 11 lis 2016, 20:09 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 18:52
Posty: 200
Lokalizacja: Zawadzkie
Może warto to poprawić. Patch jest dość publiczny i jeśli ktoś coś to i tak działanie dla wspólnego dobra.
@obsy
Co do led to sprawdź jak się zachowuje na oficjalnym sofcie bo na obu c2600 diody zapalają się osobno, bez znaczenia czy jest zaświecona przez podłączone urządzenia czy z komendy.

_________________
tplink-forum.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 11 lis 2016, 20:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
A widzisz, właśnie wgrałem oryginalny soft tp-linka, podłączyłem pendrive i zaświeciły się obie diody led :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 11 lis 2016, 20:53 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 18:52
Posty: 200
Lokalizacja: Zawadzkie
obsy pisze:
A widzisz, właśnie wgrałem oryginalny soft tp-linka, podłączyłem pendrive i zaświeciły się obie diody led :)


Więc ma jakąś wadę fabryczną. Rozbierz go, może problemem jest źle włożona tasiemka od ledów i gdzieś się zwarcie zrobiło.

_________________
tplink-forum.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 18 lis 2016, 09:20 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lis 2016, 17:27
Posty: 21
Lokalizacja: Warta/Łódzkie
Koledzy, jak idą postępy w pracach? Bo się zastanawiam nad zakupem tego modelu :)

_________________
Huawei E3372H / Nexx WT3020F (LEDE) / ASUS RT-AC68U E1 / Cybertech Dualna LTE-4G 15dBi / WD MyCloud 2TB / ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 18 lis 2016, 09:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Pytałeś się już, to co trzeba to działa. Zabawa z ledami jest i rozszerzenie funkcjonalności (np. czeka łatka na temperatury).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 20 lis 2016, 12:29 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2 paź 2014, 20:37
Posty: 8
Na tym moim C2600 v1.1 diody od USB zapalają się osobno, z tym, że ja od dłuższego czasu go nie aktualizowałem r1535


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 20 lis 2016, 18:56 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lis 2016, 17:27
Posty: 21
Lokalizacja: Warta/Łódzkie
Od dzisiaj jestem posiadaczem C2600 w wersji 1.1. Kupiłem okazyjnie nówkę za 550 zł. :)

U mnie również diody od portów USB zapalają się oddzielnie jak u @morfik. Przy poleceniu 'reboot' resetuje się prawidłowo. Działa stabilnie na najnowszym LEDE (r2244).

Jedyne co nie działa to diody od Wi-Fi.
root@LEDE:~# ls /sys/class/leds/
c2600:red:wan       c2600:white:ledgnr  c2600:white:usb_2   c2600:white:wan
c2600:white:lan     c2600:white:status  c2600:white:usb_4   c2600:white:wps

Jest cień nadziei, że zaczną działać w niedalekiej przyszłości? :)

_________________
Huawei E3372H / Nexx WT3020F (LEDE) / ASUS RT-AC68U E1 / Cybertech Dualna LTE-4G 15dBi / WD MyCloud 2TB / ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG


Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, 21:54 przez shevchenko1987, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 20 lis 2016, 21:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Na chwilę obecną nie wiadomo jak je obsłużyć.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 20 lis 2016, 22:01 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 18:52
Posty: 200
Lokalizacja: Zawadzkie
shevchenko1987 pisze:
Jedyne co nie działa to diody od Wi-Fi.
root@LEDE:~# ls /sys/class/leds/
c2600:red:wan       c2600:white:ledgnr  c2600:white:usb_2   c2600:white:wan
c2600:white:lan     c2600:white:status  c2600:white:usb_4   c2600:white:wps



Oraz c2600:red:wan. Podobny przypadek jest w VR2600 gdzie dioda power jest na gpio 26, jak w c2600 red wan, której też nie można jej sterować.

_________________
tplink-forum.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 20 lis 2016, 22:06 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lis 2016, 17:27
Posty: 21
Lokalizacja: Warta/Łódzkie
Heinz, myślisz że kiedyś znajdzie się sposób na diody Wi-Fi?

_________________
Huawei E3372H / Nexx WT3020F (LEDE) / ASUS RT-AC68U E1 / Cybertech Dualna LTE-4G 15dBi / WD MyCloud 2TB / ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 20 lis 2016, 22:39 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 18:52
Posty: 200
Lokalizacja: Zawadzkie
Kiedyś napewno. Narazie cisza na ten temat.

Swoją drogą kiedyś o tym wspomniałem na openwrt.org:
w uboocie jest komenda ledtest za pomocą której można testować wszystkie ledy.
Przycisk wifi zapala i gasi ledy wifi 2,4 i 5GHz
Przycisk power, diodę power
Przycisk wps, diodę wps
Przycisk led on/off, wszystkie diody.

Znalazłem w GPL tarball Archer_C2600_v1_GPL\openwrt\qca\src\u-boot\drivers\pci\pci-ipq.c
[...]int ipq_pcie_led_init(void)
{
    int i = 0;
    void* iobase = 0;
    pci_dev_t devno = -1;
    pcie_params_t    *cfg;

    for (i = 0; i < PCI_MAX_DEVICES; i++) {
        cfg = &gboard_param->pcie_cfg[i];
        if (cfg->linkup) {
            pci_hose_scan(&pci_hose[i]);
        }
    }

    for (i = 0; i < PCI_MAX_DEVICES; i ++) {
        devno = pci_find_device(PCI_VENDOR_ID_ATHEROS, ATH_PCIE_BEELINER, i);
        if (devno != -1) {
            iobase = pci_map_bar(devno, PCI_BASE_ADDRESS_0, PCI_REGION_MEM);
            writel(readl(iobase + 0x85000) | (1<<ATH_BEELINER_LED), iobase + 0x85000);
            writel(readl(iobase + 0x85018) | (1<<ATH_BEELINER_LED), iobase + 0x85018);
        }
    }

    return 0;
}

int ipq_pcie_led_out_one(int on, int id)
{
    void* iobase = 0;
    pci_dev_t devno = -1;

    devno = pci_find_device(PCI_VENDOR_ID_ATHEROS, ATH_PCIE_BEELINER, id);
    if (devno != -1) {
        iobase = pci_map_bar(devno, PCI_BASE_ADDRESS_0, PCI_REGION_MEM);
        if (on) {
            writel(readl(iobase + 0x85000) & (~(1<<ATH_BEELINER_LED)), iobase + 0x85000);
        } else {
            writel(readl(iobase + 0x85000) | (1<<ATH_BEELINER_LED), iobase + 0x85000);
        }
    }

    return 0;
}

int ipq_pcie_led_out(int on)
{
    int i = 0;
    void* iobase = 0;
    pci_dev_t devno = -1;

    for (i = 0; i < PCI_MAX_DEVICES; i ++) {
        devno = pci_find_device(PCI_VENDOR_ID_ATHEROS, ATH_PCIE_BEELINER, i);
        if (devno != -1) {
            iobase = pci_map_bar(devno, PCI_BASE_ADDRESS_0, PCI_REGION_MEM);
            if (on) {
                writel(readl(iobase + 0x85000) & (~(1<<ATH_BEELINER_LED)), iobase + 0x85000);
            } else {
                writel(readl(iobase + 0x85000) | (1<<ATH_BEELINER_LED), iobase + 0x85000);
            }
        }
    }

    return 0;
}[...]

Wygląda to jakby ledy wifi były pod adresem 0x85000 na każdej "karcie" wifi PCI.
Może dało by się wysłać coś bezpośrednio pod ten adres?

_________________
tplink-forum.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 21 lis 2016, 19:57 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lis 2016, 17:27
Posty: 21
Lokalizacja: Warta/Łódzkie
Próbuj próbuj, trzymam(y) kciuki :)

_________________
Huawei E3372H / Nexx WT3020F (LEDE) / ASUS RT-AC68U E1 / Cybertech Dualna LTE-4G 15dBi / WD MyCloud 2TB / ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 21 lis 2016, 20:20 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 18:52
Posty: 200
Lokalizacja: Zawadzkie
Pomarańczowy wan już uruchomiony. tylko poprawki wrzucę do gita

_________________
tplink-forum.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 21 lis 2016, 20:31 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lis 2016, 17:27
Posty: 21
Lokalizacja: Warta/Łódzkie
Masz fach w rękach, nie ma co ;) Czyli został tylko punkt 2 do odfajkowania i pełen sukces :D Można Ci jakoś pomoc w poszukiwaniu tych ledów od Wi-Fi?

Ps. Wgrałem wczoraj obraz prosto z https://lede-project.org/docs/index.html i przycisk od Wi-Fi oraz od wyłączania ledów nie działa. Poprawki ciągle jeszcze nie weszły do LEDE?

Czy jednak żeby poprawione przez Ciebie rzeczy działały należy instalować tylko twoje obrazy z: ftp://tplink-forum.pl/C2600/ ?

_________________
Huawei E3372H / Nexx WT3020F (LEDE) / ASUS RT-AC68U E1 / Cybertech Dualna LTE-4G 15dBi / WD MyCloud 2TB / ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 21 lis 2016, 21:47 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 18:52
Posty: 200
Lokalizacja: Zawadzkie
shevchenko1987 pisze:
Można Ci jakoś pomoc w poszukiwaniu tych ledów od Wi-Fi?


Nie mam nawet pomysłu na to. Trzeba by dodać tą funkcję do sterownika wifi.

shevchenko1987 pisze:
Ps. Wgrałem wczoraj obraz prosto z https://lede-project.org/docs/index.html i przycisk od Wi-Fi oraz od wyłączania ledów nie działa. Poprawki ciągle jeszcze nie weszły do LEDE?

Te jeszcze mogły nie być dodane ale już są. Opcja wyłączania ledów nie występuje w LEDE. do przycisku możesz sobie swoją funkcję dodać.

shevchenko1987 pisze:
Czy jednak żeby poprawione przez Ciebie rzeczy działały należy instalować tylko twoje obrazy z: ftp://tplink-forum.pl/C2600/ ?

Jeśli szybciej zbuduję firmware z poprawkami zanim deweloperzy z LEDE dodają je do oficjalnych wydań.

_________________
tplink-forum.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 25 lis 2016, 14:52 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lis 2016, 17:27
Posty: 21
Lokalizacja: Warta/Łódzkie
Heinz, czy w tym modelu https://github.com/lede-project/source/ ... ac5465677d udało wam się uruchomić diody WLAN2.4 i WLAN5?

A sprawy temperatury idą chyba w dobrym kierunku: https://github.com/lede-project/source/pull/533 :)

_________________
Huawei E3372H / Nexx WT3020F (LEDE) / ASUS RT-AC68U E1 / Cybertech Dualna LTE-4G 15dBi / WD MyCloud 2TB / ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info