Dzisiaj jest 16 lip 2018, 18:45

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 6 wrz 2016, 17:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 50
Śledzę wątek i mam pytanie związane z projektem LEDE. W repo są pliki binarne, czy to oznacza, że w przypadku tego projektu już odpada konieczność lutowania do płytki i bez żadnych takich ceregieli można wgrać na oryginalny firmware TP-Linka? Czy ten projekt jest kompatybilny z Luci, bo chyba nie posiada gui?

Tak mi chodzi po głowie przesiadka z CC 15.05.1, ale czy warto? Pewnie wszystko należałoby konfigurować od nowa. Jak to wygląda z grubsza biorąc?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 6 wrz 2016, 17:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13223
Lokalizacja: Warszawa
Zrób sysupgrade, później luci będziesz mógł sobie doinstalować. LEDE to jeszcze wersja rozwojowa, zmienia się z dnia na dzień.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 6 wrz 2016, 18:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 50
Na razie poczekam do wydania stabilnego, bo pewnie ten projekt zastąpi CC. Pytanie o możliwość wgrania na oryginalny firmware było z ciekawości, bo router i tak już mam z OpenWRT. Z tego co pamiętam, to właśnie brak kompilacji do plików binarnych wymuszał wgrywanie poprzez serial i UART.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 6 wrz 2016, 18:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13223
Lokalizacja: Warszawa
Nie brak "kompilacji do plików binarnych" tylko brak znajomości formatu który by oryginalny obraz przyjmował.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 6 gru 2016, 09:04 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2011, 10:50
Posty: 35
Lokalizacja: /dev/ppp0
Wykonywał ktoś w tym modelu flash moda?

Wgrałem kopię 1:1 do kostki W25Q128 ale U-Boot nie widzi flasha:


U-Boot 2010.06-LANTIQ-v-2.0.40-svn4806 (Jun 12 2014 - 10:34:17)

CLOCK CPU 500M RAM 250M
DRAM:  64 MiB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   Internal phy(GE) firmware version: 0x8434
vr9 SwitchFailed to initialize SPI flash at 0:3
No SPI flash selected. Please run `sf probe'


Type "run flash_nfs" to mount root filesystem over NFS

Hit any key to stop autoboot:  0
Failed to initialize SPI flash at 0:3
No SPI flash selected. Please run `sf probe'
No SPI flash selected. Please run `sf probe'
Failed to initialize SPI flash at 0:3
        Uncompressing ... LZMA: uncompress or overwrite error 1 - must RESET board to recover
VR9 #



---UPDATE---

Poradziłem sobie, jednak jest trochę z tym roboty - trzeba pozmieniać co nieco w U-Boot i kompilować całe LEDE (również z poprawkami w dtsi i mktplinkfw2).

---UPDATE2---

Wracam jednak do FunBoxa v1, na TP-Linku często zrywa połączenie DSL i synchronizacja leci coraz niżej...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 29 gru 2016, 12:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
Zainstalowałem obraz luci CC 15.05.1 z dl.eko,one.pl, wszystko ładnie śmiga poza wifi.
Mam ustawione HT40 lecz wifi idzie tylko na 20MHz, niezależnie od wybranego kanału (próbowałem na 1,4,6,11,auto).
Czy cos trzeba tu jeszcze dodatkowo ustawić?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 29 gru 2016, 13:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
update:
doczytalem, wrzucilem LEDE - sporo nowszy kernel, router 2x szybciej sie restartuje
... i nic sie nie zmienilo w temacie 40MHz
mialem tylko maly problem z firmware do adsl ale symlink pomogl

niestety sysupgrade nie przyjmuje obrazu luci wiec bez tftp/kabelkowania nie ma odwrotu w tym momencie

Tak czy inaczej HT40 nie dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 29 gru 2016, 13:56 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2066
Lokalizacja: Warszawa
uzi18 pisze:
Tak czy inaczej HT40 nie dziala

Może nie masz miejsca w eterze i sterownik odmawia zajęcia pasma o takiej szerokości. Poczytaj sobie o opcji "noscan": https://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 29 gru 2016, 15:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
Bingo!

root@OpenWrt:~# uci set wireless.radio0.noscan='1'
root@OpenWrt:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type='mac80211'
wireless.radio0.path='pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0'
wireless.radio0.txpower='20'
wireless.radio0.hwmode='11g'
wireless.radio0.country='PL'
wireless.radio0.htmode='HT40'
wireless.radio0.channel='8'
wireless.radio0.noscan='1'
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device='radio0'
...
wireless.@wifi-iface[0].wmm='0'
wireless.@wifi-iface[0].network='wwan lan'
root@OpenWrt:~# uci commit wireless
root@OpenWrt:~# wifi


Dopiero teraz zauwazylem:

Thu Dec 29 12:21:31 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): wlan0: interface state UNINITIALIZED->COUNTRY_UPDATE
Thu Dec 29 12:21:31 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): wlan0: interface state COUNTRY_UPDATE->HT_SCAN
Thu Dec 29 12:21:31 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:31 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): 20/40 MHz operation not permitted on channel pri=8 sec=4 based on overlapping BSSes


Dzieki, a nie wiesz czemu nie mozna wrocic na obraz luci?
Komunikat jest ze fwtool check image failed ...
Moze sprobowac go pobrac raz jeszcze?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 29 gru 2016, 16:57 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Pewnie nowy obraz sprawdza metadata a w starym tego nie ma. Jeśli jesteś pewny co masz to wgraj z parametrem -F

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 26 mar 2017, 11:58 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 15:03
Posty: 16
Witam,
wczoraj też chciałem wrócić z LEDE do CC ale w moim przypadku z poziomu Luci:

The uploaded image file does not contain a supported format. Make sure that you choose the generic image format for your platform.


Próbowałem zmieniać rozszerzenie pliku i nazwę pliku. Czy w tym przypadku zostaje tylko commandline lub tftpd?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 26 mar 2017, 17:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13223
Lokalizacja: Warszawa
Zmiana rozszerzenia nic nie da, to nie windows. Zawartość pliku jest sprawdzana. Możesz wymusić przez sysupgrade.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 11 kwie 2018, 14:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2014, 17:00
Posty: 40
Witam,
Poszukuję binarki oscama na LEDE 8970
http://downloads.lede-project.org/relea ... iq/xrx200/
wgrałem nowe IMAGE i nigdzie nie mogę znaleźć :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 11 kwie 2018, 15:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13223
Lokalizacja: Warszawa
U mnie: https://dl.eko.one.pl/lede/17.01-SNAPSH ... 24kc/base/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info