Dzisiaj jest 24 wrz 2017, 01:44

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: HAME A16
Post: 25 sty 2014, 09:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Produkty Hame były już kilka razy opisywane na łamach forum, jest nawet dość obszerny wątek opisujący model A1 - podręczny router z jednym portem USB i ethernet, który może działać także jako powerbank. Niektórzy mogli spotkać się także z modelem A2, który technicznie składa się z tych samych podzespołów co A1, jednakże dysponuje większą baterią - ogniwa mają łączne pojemność 5200mAh (model A1 ma 1800mAh). Na rynku można spotkać też podobne wyglądające produkty będące rebrandingiem wspomnianych modeli, dysponujące różną wielkością pamięci flash (4 lub 8MB) lub/i ram (16 lub 32MB). Na portfolio HAME składa się wiele innych ciekawych produktów, wśród nich znajdziemy model A16, który jest z kolei routerem MiFi - ma wbudowany modem HSPA+.

HAME A16 wizualnie przypomina model A1, dysponuje baterią z identyczną pojemnością - 1800mAh. Ale nie posiada pełnego złącza USB - ma slot na kartę USIM, z drugiej strony zaś ma port miniUSB (nie micro) przeznaczony tylko do ładowania urządzenia, a po dołączeniu specjalnego adaptera dostępnego w zestawie - dostępny staje się także port RJ45 (ethernet). Czemu Hame nie zdecydowało się na wbudowanie portu w urządzenie tylko dodało to "coś" w postaci przejściówki - nie wiem, choć pewnie przeważyły powody marketingowe - wykorzystanie tych samych podzespołów i obudów. Nie ma też dedykowanego przełącznika trybu pracy, jest tylko jeden przycisk służący jak włącznik i tester pojemności baterii jednocześnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sprzętowo urządzenie ma wbudowany modem podłączony przez magistralę USB - model Spreadtrum SC7702
T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480 MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=ef(unk. ) Sub=02 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  2
P:  Vendor=1782 ProdID=0003 Rev= 0.00
S:  Manufacturer=Spreadtrum
S:  Product=SC7702 HSPA+ Datacard
S:  SerialNumber=2BAC9D8147E5306F
C:  #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=200mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=
E:  Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
C:* #Ifs= 5 Cfg#= 2 Atr=80 MxPwr=250mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=usbserial_generic
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=usbserial_generic
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=usbserial_generic
E:  Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usbserial_generic
E:  Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=usbserial_generic
E:  Ad=85(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us

Wg specyfikacji obejmuje on pojedyncze pasmo 2100MHz dla HSPA/HSPA+ (do 21.6Mbps) oraz cztery pasma (850/900/1800/1900) dla GSM/EDGE. Nie będzie więc działał z Aero2.

Zastosowany procesor to prawdopodobnie ten sam układ Ralink (RT5350) co stosowany w modelach A1/A2
# cat /proc/cpuinfo
system type             : Ralink SoC
processor               : 0
cpu model               : MIPS 24K V4.12
BogoMIPS                : 239.61
wait instruction        : yes
microsecond timers      : yes
tlb_entries             : 32
extra interrupt vector  : yes
hardware watchpoint     : yes
ASEs implemented        : mips16 dsp
VCED exceptions         : not available
VCEI exceptions         : not available

Urządzenie dysponuje 16MB pamięci ram i 8MB pamięci flash.
# free
              total         used         free       shared      buffers
  Mem:        13824        12980          844            0         1076
 Swap:            0            0            0
Total:        13824        12980          844

# cat /proc/mtd
dev:    size   erasesize  name
mtd0: 00800000 00010000 "ALL"
mtd1: 00030000 00010000 "Bootloader"
mtd2: 00010000 00010000 "Config"
mtd3: 00010000 00010000 "Factory"
mtd4: 000c2991 00010000 "Kernel"
mtd5: 006ed66f 00010000 "RootFS"
mtd6: 007b0000 00010000 "Kernel_RootFS"

Oprogramowanie jest to samo co stosowane w modelach A1/A2 z pominięciem paru opcji (np. nie ma możliwości wyboru przeznaczenia portu USB, jako że fizycznie go nie ma) Urządzenie domyślnie ma włączenie wifi (adresacja routera 192.168.169.1, przydzielana klasa adresowa /24, login i hasło: hame. Urządzenie ma odblokowany telnet, więc jest możliwość dostania się do środka.

Prawdopodobnie dało by się bez problemu uruchomić na tym OpenWrt. Jednakże mała ilość pamięci RAM (16MB) może sprawiać problem z uruchomieniem większej ilości procesów np. interfejsu graficznego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME A16
Post: 25 sty 2014, 12:47 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Prawdopodobnie dało by się bez problemu uruchomić na tym OpenWrt. Jednakże mała ilość pamięci RAM (16MB) może sprawiać problem z uruchomieniem większej ilości procesów np. interfejsu graficznego.

I znając HAME, to siedzi tam kość SDRAM?
Będzie to u nas, a jeśli tak to w jakiej cenie?

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME A16
Post: 25 sty 2014, 12:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Nie wiem czy będzie i nie rozbierałem tego (jeszcze).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME A16
Post: 25 sty 2014, 12:55 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Nie wiem czy będzie i nie rozbierałem tego (jeszcze).

A już się martwiłem, że tego nie zrobisz ;)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info