Dzisiaj jest 28 lip 2017, 18:57

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 14 gru 2013, 23:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2011, 23:30
Posty: 3
możliwe - ale to i tak nie ja płaciłem :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 18 gru 2013, 23:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
Galeria od pepe2k: http://galeria.tech-blog.pl/TP-Link_TL-WR1043ND_v2/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 20 gru 2013, 18:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:39
Posty: 392
Na allegro za 189, gdzieś taniej?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 20 gru 2013, 19:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 426
Lokalizacja: Wojnicz
http://allegro.pl/promocja-tp-link-tl-w ... 09942.html

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 20 gru 2013, 20:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:39
Posty: 392
Dzięki, ostatnio widziałem po 189.

Testował ktoś? Jak z zasięgiem?
Ja pozbyłem się WDR3600, bo okazało się że Livebox 2, ma lepszy zasięg niż on.
Ciekaw jestem jak sprawa zasięgu tu wygląda.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odp: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 21 gru 2013, 08:55 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 wrz 2012, 11:26
Posty: 128
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
Lepsze anteny ma na pewno. Jrsli chodzi o zasieg to lada dzień Cezary opisze.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

_________________
RB750G/RB750, RB951G-2HnD, RB260GS, 1043ND
linuxiarz.pl - mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 22 gru 2013, 12:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
Pepe2k sobie pojechał więc wypożyczyłem od niego v2. I tak po nocy zabawy:
- procesor napędzany 720MHz, 8MB flash i jedna kość 64MB RAM (obie pamięci Winbonda).
- mało się grzeje
- jedno usb 2.0. Choć w komunikatach startowych wygląda to tak:
[    9.000000] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
[    9.000000] ehci-platform ehci-platform.0: Generic Platform EHCI Controller
[    9.010000] ehci-platform ehci-platform.0: new USB bus registered, assigned bus number 1
[    9.050000] ehci-platform ehci-platform.0: irq 48, io mem 0x1b000000
[    9.070000] ehci-platform ehci-platform.0: USB 2.0 started, EHCI 1.00
[    9.070000] hub 1-0:1.0: USB hub found
[    9.080000] hub 1-0:1.0: 1 port detected
[    9.080000] ehci-platform ehci-platform.1: Generic Platform EHCI Controller
[    9.090000] ehci-platform ehci-platform.1: new USB bus registered, assigned bus number 2
[    9.130000] ehci-platform ehci-platform.1: irq 49, io mem 0x1b400000
[    9.150000] ehci-platform ehci-platform.1: USB 2.0 started, EHCI 1.00
[    9.150000] hub 2-0:1.0: USB hub found
[    9.160000] hub 2-0:1.0: 1 port detected

Co sugeruje istnieje też drugiej magistrali. Pytanie tylko czy jest to gdzieś na płytce dostępne.
- w tym który pożyczyłem gniazdo usb jest bardzo ciasne. Nawet za bardzo i trzeba siłą wciskać
- zasilanie usb sterowane za pomocą gpio
- sieć gagabitowa, ale zrobiona trochę inaczej: dostępne jest łącze 7 portów: port 0 to port cpu, 1-4 to porty lan podłączone do przełącznika AR8237 i widoczne jako eth1 i porty 5-6 (mimo że jeden fizycznie jest wyprowadzony) jako eth0 (wan) podłączony pod chip
- sprzętowy wyłącznik zasilania (ale to zasługa pewnie EU i dyrektyw o oszczędzaniu energii)
- dwa przyciski, oznaczone reset i wifi on/off
- trochę za długie kabelki od anten (co można na zdjęciach zobaczyć)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 22 gru 2013, 12:47 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2036
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
[...]
- w tym który pożyczyłem gniazdo usb jest bardzo ciasne. Nawet za bardzo i trzeba siłą wciskać
[...]

Dostałeś "dziewiczą" sztukę, to co się dziwisz, że ciasno? :D

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 23 gru 2013, 02:47 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 wrz 2012, 11:26
Posty: 128
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
720 MHz? No no.. a jak wydajnosc usb, routing lan-wan?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

_________________
RB750G/RB750, RB951G-2HnD, RB260GS, 1043ND
linuxiarz.pl - mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 23 gru 2013, 09:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
To po świętach sprawdzę.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 28 gru 2013, 15:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
Wszystkie testy wykonane były na OpenWrt trunk
root@OpenWrt:/# cat /etc/openwrt_release
DISTRIB_ID="OpenWrt"
DISTRIB_RELEASE="Bleeding Edge"
DISTRIB_REVISION="r39171"
DISTRIB_CODENAME="barrier_breaker"
DISTRIB_TARGET="ar71xx/generic"
DISTRIB_DESCRIPTION="OpenWrt Barrier Breaker r39171"

Ta wersja została zainstalowana na każdym z testowanych routerów, wszystkie wstawienia zostały domyślne. Wifi włączone (przez usunięcie linii z disabled), kanał ustawiony na auto (wykorzystywał więc ACS z hostapd).

CPU

Zastosowany program to cpubench, używany przy innych okazach.
mem     pi      e       float
1.7s || 3.9s || 3.2s || 0.2s  r36425 TP-Link TL-WDR3600 Atheros AR9344 rev 2 780.000MHz (podkręcony przez OC)
1.9s || 4.2s || 8.7s || 0.3s  r39165 TP-Link TL-WR1043ND-v2  Qualcomm Atheros QCA9558 rev 0 720MHz
2.1s || 5.3s || 4.4s || 0.3s  r34185 TP-Link TL-WDR3600 Atheros AR9344 rev 2 560MHz
2.8s || 8.1s || 8.0s || 0.5s  r18948 TP-Link TL-WR1043ND-v1 Atheros AR9132 rev 2 400MHz

Niespodzianek nie ma. Test oddaje czystą moc obliczeniową procesora, więc czym wyższe taktowanie tym szybciej "liczy". Specjalnie w wynikach umieściłem także WDR3600 z podkręconym zegarem żeby zobrazować czego możemy się spodziewać w przyszłości jeżeli TP-LINK zdecyduje się wykorzystać szybsze Qualcommy.

USB

I tu niezbyt miła niespodziana. Do wszystkich testów wykorzystywałem ten sam dysk w kieszeni noname, 2.5", zasilany z USB. System plików ext2, odczyt danych przez ftp. Niestety, TL-WR1043ND v2 odmówił współpracy z tym dyskiem, cały czas resetując magistralę usb. Więc nie dało się na nim wykonać testów aby mieć odniesienie do innych routerów.
Do testów wykorzystałem więc 2.5" Samsunga M2 z USB 3.0, który sam z siebie potrafi bez problemu dać 100MB/s odczytu. oczywiście na USB 3.0. Na dodatek jest na nim system plików ntfs, więc przeprowadzony test nie oddaje maksymalnej możliwej do uzyskania przepustowości USB a tylko robi porównanie prędkości odczytu tego samego pliku z tego samego dysku na tej samej wersji softu z różnych routerów. Odczyt 2.2GB pliku z dysku z systemem NTFS przez ftp, klient po gigabitowym kablu:
dla TL-WR1043ND v2: 8.33MB/s
dla TL-WDR3600 v1: 6.81MB/s

Co te wyniki oznaczają? Że z 1043v2 odczyt jest szybszy w tych samych warunkach, choć trzeba pamiętać że wpływ na parametry odczytu może mieć też częstotliwość taktowania procesorów. Nie mam niestety 1043v1 pod ręką żeby sprawdzić odczyt też z niego.

Zasięg Wifi

Technologia pomiaru: wifi włączone na routerze, przykręcone anteny, klient (w tym przypadku smartfon K&M Live z Androidem 4.1.2), oddalony ok 7m od routera, przedzielony jedną ścianą ceglastą. W powietrzu jest ok 20 sieci.

TL-WR1043ND v2, oryginalne anteny (szary wykres)

Obrazek

TL-WR1043ND v2, anteny od WDR3600 (szary wykres)

Obrazek

TL-WDR3600, oryginalne anteny (zielony wykres)

Obrazek

TL-WDR3600, anteny od WR1043ND v2 (zielony wykres)

Obrazek

Z wykresów jednoznacznie widać że anteny od TL-WR1043ND v2 są lepsze. Pepe2k wykonał zdjęcia poszczególnych anten:

Anteny od TL-WR1043ND v2

Obrazek

Anteny od TL-WDR3600

Obrazek

Można więc oczekiwać że w codziennym użytkowaniu TP-LINK TL-WR1043ND v2 może bardziej przypaść do gustu właśnie z racji lepszych anten. Mimo że urządzenie jest dość ciekawe, to osobiście bardzo chciałbym zobaczyć WDR3600 w wersji v2 - na CPU Qualcomma z większym zegarem, podwójnym radiem, 128MB lub więcej pamięci ram i podwójnym USB. Czy będzie - zobaczymy.

Zdjęcia anten pochodzą z bloga pepe2k tech-blog.pl.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 29 gru 2013, 19:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
PS. Gargoyle dla 1043v2: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=95474#p95474

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 29 gru 2013, 20:26 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2036
Lokalizacja: Warszawa
Pokłony i brawa należą się!

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 2 sty 2014, 00:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 kwie 2010, 15:39
Posty: 29
Jak WIFI v2 ma się do v1? Bo mam wersję v1 i jestem bardziej zadowolony niż z rt-n66u i zastanawiam się czy brać drugą wersję v1 czy może v2. Od strony hardwarowej to wiem że v2 ale zależy mi na porządnym WIFI.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 2 sty 2014, 09:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
Więc nie zmieniaj. Bo zawsze może się okazać że "coś jest nie tak".

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 2 sty 2014, 10:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 kwie 2010, 15:39
Posty: 29
Potrzebuje drugie urządzenie zamiast asusa.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 2 sty 2014, 10:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12876
Lokalizacja: Warszawa
Pisałem - więc nie zmieniaj jeżeli jeżeli jesteś z v1 zadowolony.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 2 sty 2014, 11:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 kwie 2010, 15:39
Posty: 29
Napisze dokladniej. Mam dwa routery w domu jeden na pietrze drugi na parterze. Na górze 1043 v1 na dole rt-n66. Chce wymienić tego na dole i dlatego pytam czy na drugi v1 czy na v2?

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 2 sty 2014, 11:49 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2036
Lokalizacja: Warszawa
No i Cezary Ci odpowiedział - jak jesteś zadowolony z v1, to kup drugi taki sam.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-WR1043ND v2
Post: 2 sty 2014, 20:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 02:43
Posty: 426
maglo18 pisze:
zastanawiam się czy brać drugą wersję v1 czy może v2.

Wg mojej oceny wybór jest bardzo prosty: wersja 1 gdy potrzebujemy dobrego AP z gigabit na oryginalnym sofcie, wersja 2-gdy router ma być bramą z dodatkowymi usługami QoS, podziałem pasma… etc. i przede wszystkim do instalacji OpenWRT to wybieramy wersję 2. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info