Dzisiaj jest 25 mar 2017, 12:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Netgear WNR612v2
Post: 21 lip 2013, 17:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów miałem okazję zapoznać się z urządzeniem Netgear WNR612v2. Nie jest to nowość na rynku, nie jest to też router z najwyższych półek (sieć przewodowa 100Mbps, sieć bezprzewodowa LiteN). ale jest... mały i dość ciekawy.

Obrazek

Pierwsza sprawa to wyposażenie - znajdziemy tu tylko dwa porty LAN i jeden port WAN

Obrazek

Dzięki temu była możliwa redukcja wielkości routera i tym samym mieści się on po prostu w dłoni. Przypomina trochę wielkością współczesne przerośnięte smartfony. Sieć jest tylko 100Mbps, brak jest złącza USB. Sieć bezprzewodowa to tylko LiteN i nie ma anten - wszystko jest nadrukowane na płytce. Więc jeżeli ktoś potrzebuje większego zasięgu to niech od razu rozgląda się za innym sprzętem.
Zasilanie - zasilacz o małym wtyku, 7.5V.

Rozebranie urządzenia ujawniło zaś, że jest to urządzenie zbudowane na podstawie Atheros AR7240 (Python), czyli ten sam co stosowany np. w pierwszych wersjach małych routerów TP-Linka.

Obrazek

Na rynku obecne są trzy wersje tego urządzenia - v1 i v2 są prawie identycznie, natomiast v3 została zbudowana na podstawie SoC Realteka.

Urządzenie miało już wlutowane piny do konsoli szeregowej. Podłączenie interfejsu szeregowego nie nastręczało problemu, a to ujawniło kolejną sprawę:
U-Boot 1.1.4 (WNR612 400 MHz, V0.4, Dec 21 2009 - 15:38:14)

DRAM: 
sri
#### TAP VALUE 1 = 8, 2 = 8
32 MB
Top of RAM usable for U-Boot at: 82000000
Reserving 269k for U-Boot at: 81fbc000
Reserving 192k for malloc() at: 81f8c000
Reserving 44 Bytes for Board Info at: 81f8bfd4
Reserving 36 Bytes for Global Data at: 81f8bfb0
Reserving 128k for boot params() at: 81f6bfb0
Stack Pointer at: 81f6bf98
Now running in RAM - U-Boot at: 81fbc000
id read 0x100000ff
flash size 4194304, sector count = 64
Flash:  4 MB
In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7240_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7014
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
: cfg1 0xf cfg2 0x7214
eth1: 00:03:7f:09:0b:ad
ATHRS26: resetting s26
ATHRS26: s26 reset done
eth1 up
eth0, eth1
Hit any key to stop autoboot:  0
Trying eth1
dup 1 speed 1000

 Client starts...[Listening] for ADVERTISE...TTT
Retry count exceeded; boot the image as usual

 nmrp server is stopped or failed !


Urządzenie ma 4MB flash, 32MB ramu i taktowanie 400MHz. Jako bootloader używany jest uboot, ale jak widać po komunikatach startowych jest on zmodyfikowany. Sprawdziłem czy posiada opcję podobną jak inne urządzenie Netgear - czyli po naciśnięciu resetu możliwość wejścia w tryb "failsafe". I tak się dzieje - w razie potrzeby można przez tftp przywrócić router do życia.

Oryginalny soft pozwala na ustawienie podstawowych rzeczy i nie odbiega wyglądem i działaniem od innych produktów Netgeara - mamy możliwość wyboru języka (jest i polski!), automatycznie sprawdzanie i pobieranie upgrade, qos, sieć gościnna (możliwość utworzenia VAP), liczniki transferu (które nie zanikają po resecie routera) itp.

Alternatyw na chwilę obecną - brak. Ale ponieważ jest do ta sama platforma co w innych routerach, co więcej - rozkład flash bardzo przypomina WDR2000 Netgeara - nie powinno stanowić przeszkody utworzenie firmware dla niego.

Zdjęcia pochodzą z serwisu ixbt.com

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNR612v2
Post: 28 lip 2013, 09:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
EDIT: alternatywa jest w postaci OpenWrt. Jak pisałem - sprzęt bardzo podobny, więc dorobiłem obrazy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info