Dzisiaj jest 21 wrz 2017, 14:13

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Netgear DGND3700
Post: 11 wrz 2011, 10:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Opis będzie uzupełniany na bieżącą w miarę zapoznawania się z urządzeniem.

Obrazek

DGND3700 N600 WIRELESS DUAL BAND GIGABIT ADSL2+ MODEM ROUTER

Nowe urządzenie Netgeara, zapowiedziane w maju br. Wygladem nawiązuje do linii routerów WNDR3700. Widoczną zmianą jest na stałe umiejscowiona podstawka, która wymusza ustawienie routera w pozycji pionowej.

Sama obudowa wykonana jest z czarnego plastiku polerowanego na wysoki połysk z niebieskiem przednim panelem (tak NB wygląda to świetnie). Przedni panel, podobnie jak w WNDR3700, zawiera szereg diod sygnalizujących pracę urządzenia - zasilanie, porty lan, Wi-Fi 2.4 i 5GHz, USB, ADSL, przyciski WPS i WiFi oraz USB.

Zdradza to od razu co ten router posiada:
- CPU - dwa rdzenie taktowane po 400MHz każdy
- flash: 128MB
- RAM: 128MB
- dwa układy radiowe 2.4GHz i 5GHz
- osiem (8) anten wewnętrznych
- 4+1 portowy przełącznik Gigabit
- wbudowany modem ADSL2+
- dwa złącza USB 2.0 (jedno z tyłu i jedno na przednim panelu).

Sprzęt tym razem jest naprawdę obiecujący - dwa niezależne rdzenie CPU, dużo pamięci i wbudowany modem ADSL sprawia że powinien zostać doceniony przez większość użytkowników.

Oprogramowanie zawiera standrdowe funkcje: QoS, ochrona rodzicielska, sieć gościnna, DLNA, udostępnienie zasobów z USB itp.

Polecam zapoznanie się z filmem prezentującym możliwości urządzenia.

Aktualizacja #1:
Dostępny jest kod źródłowy na witrynie Netgear do DGND3700. Zła wiadomośc - w kodzie jest cała masa plikow binarnych od... Broadcoma. Sam CPU bazuje na BRCM96386, czyli nowszych układach adsl: http://www.broadcom.com/products/Broadb ... ns/BCM6368 . Obsługa dla brcm63xx istnieje np. OpenWrt, ale tylko dla starszych modeli, i oczywiście brak jest sterowników dla modułu adsl. W źródłach bloby binarne znajdują się zarówno dla adsl i jak i ethernetu czy wifi. Niektore programy i moduły iptables też są dostarczane w wersji binarnej. Sam kernel bazuje na wersji 2.6.21.5 i domyślnie nie ma skompilowanych modułów do obsługi systemów plików innych niż FAT czy NTFS.

Aktualizacja #2:
Router dostępny jest pod adresem 192.168.0.1 (nie .1.1 jak w innych), dostęp do panelu standardowo zabezpieczony jest hasłem "password" (login został bez zmian: admin). Samo oprogramowanie można przestawić na język polski.

Ilość opcji w GUI jest stosunkowo duża - można znaleźć tam chyba wszystko co porzeba, od podstawowych ustawień a na serwerze VPN, WDS i QoS skończywszy. Dwie sprawy są dość ciekawe - dostępny jest Traffic Meter, pozwalający zliczać ruch oraz nadawać limity np. miesięczne. Inna ciekawostka - z poziomu GUI możliwe jest ustawienie do czterech wirtualnych AP (na każde radio, więc 8 w sumie).
Oprogramowanie w dużej mierze składa się z komponentów GPL - np. Media Sever to nic innego jak minidlna nazwane tutaj ReadyDLNA, samba jest w dość starej wersji bo 3.0.13.

Sam router zużywa dość dużo energii. W stanie jałowym z tylko jednym kablem ethernet w lan pobierał 11W.

Nośniki USB można udostępnić na trzy sposoby - HTTP, FTP lub otoczenie sieciowe. Wykonałem pomiary transferu z USB przez trzykrotny odczyt pliku o wielkości 1.1GB z pendrive z systemem plików FAT (szczegóły dostępne są przy okazji omawiania Linksysów serii E oraz X).

Wyniki uśrednione:
HTTP: 8.25MB/s
FTP: 7.80MB/s
Samba: 6.7MB/s

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear DGND3700
Post: 11 wrz 2011, 11:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 09:32
Posty: 141
@obsy da się do niego wgrać jakieś alternatywne oprogramowanie?
Wiem, że na routery z wbudowanym modemem nie da się wgrać alternatywy ale może tu coś wymyślą?
Sprzęcik super, ciekawe czy da się wykorzystać port Wan jako lan gdy nie korzystamy z niego a korzystamy z modemu adsl.

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear DGND3700
Post: 11 wrz 2011, 13:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Na chwilę obecną nie ma żadnej alternatywy. Nawet dd-wrt milczy na ten temat. Zrobiłem aktualizcję odnoście wykorzystywanego CPU. Różowo nie jest :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear DGND3700
Post: 11 wrz 2011, 18:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 wrz 2011, 18:05
Posty: 1
Witam,
kupiłem miesiąc temu i lipa, zrywa połączenia przynajmniej 1 na dobę, co z tego że ma dwa porty USB jak przez port sieciowy można podłączyć teraz większość urządzeń. Alternatywy niema, a jak będzie to oby działało. Wzmocnienie sygnału to jakieś brednie - Tylko przy szyfrowaniu WEP i prędkość do 54Mb/s . Kopiowanie przez USB na dysk sieciowy 1.28MB/s , z dysku podobnie tylko że w dół. Teraz żałuje że kupiłem lepiej było kupić DGND2200 z modemem ADSL2+.
Jeśli macie jakieś pytania to może pomogę jeżeli chodzi o to urządzenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear DGND3700
Post: 12 wrz 2011, 16:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Na alternatywę szybko nie licz. Broadcom się kłania :)

----- Dodano ----- 12 wrz 2011, o 16:22 -----

Wykonałem pomiary odczytu z USB, lepsze wyniki mi wyszły.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear DGND3700
Post: 29 gru 2011, 00:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 gru 2011, 00:10
Posty: 1
Wady:
Możliwość ustawienia routera w jednej pozycji – w moim przypadku po podłączeniu widzę brzydką (tylną) stronę routera i zwisające kable (przy położeniu płaskim tak nie rzuca się to w oczy).
Rozczarowała mnie bardzo uboga możliwość konfiguracji (poprzednio miałem vigora 2710n – nie ma porównania, chociaż z drugiej strony akurat mój egz. miał jakieś wady i nie dało się ustawić zapory tak jak chciałem).
Siła sygnału mniejsza, niż miałem w vigorze. Pomiarów nie robiłem, stwierdzam to na podstawie informacji z komputerów (słaba, umiarkowana, itd.). Pewnie to wina braku anteny zewnętrznej. Na vigorze łączyło mnie z telewizorem Viera Panasonic – ten router za cholerę nie chce. Pokazuje połączenie, ale nic z tego w praktyce nie wychodzi. Jak pomyślę, że jednym z motywów kupna była słaba moc sygnału vigora w TV Viera Panasonic…
Uboga instrukcja elektroniczna, brak papierowej wersji (jest tylko uproszczona, a w niej nawet nie ma informacji o domyślnych danych do zalogowania się – skąd mam wiedzieć jakie to dane?).
Na panelu z lampkami tandetna płytka z plastiku, a pod nią plama, jakby był jakiś płyn. Po rozprowadzaniu palcem nieco znika, ale pojawia się w innym miejscu panelu.
Można wskazać tylko jeden komputer nie podlegający blokadzie na słowa. Beznadziejnie – w moim przypadku jest to funkcja nieprzydatna (chciałem zostawić bez blokad więcej niż jeden komputer).
Powyższe dotyczy też harmonogramu - po co mi harmonogram, którego nie mogę ustawić różnie do różnych komputerów, a poza tym jest tylko jedna opcja harmonogramu (wkurzam się, bo w Vigorze miałem 16… według własnych ustawień…).
Filtr rodzicielski – nie licz na to, owszem zablokuje słowa, ale we wszystkich komputerach, albo wszystkich, poza jednym. Poza tym nie ma opcji wyjątków po adresie strony).
Przy przeglądaniu menu nie widać w której zakładce jesteś – utrudnia to przeglądanie.
Miernik ruchu: tylko łącznie dla routera, bez możliwości określenia dla poszczególnych odbiorników (może coś przeoczyłem, ale raczej nie…).
Przy konfiguracji opcji („zastosuj”) – zerwało mi parę razy połączenie.
Duże trudności przy instalacji drukarki sieciowej WiFi (HP). W poprzednim routerze nie miałem takich schodów.
Osobiście, nie kupiłbym drugi raz. Może nowe oprogramowanie zmieni moją opinię? Ale – jak już gdzieś napisali – nie ma co się spodziewać szybko oprogramowania alternatywnego…

Router ma pewnie też dużo zalet. Na pewno jest (jak na razie stabilny). Jestem jednak za mało doświadczonym użytkownikiem, żeby o tym pisać. Nie próbowałem jeszcze VPN i podłączania urządzeń USB.
Ale przy tej cenie (500 złotych) spodziewałem się więcej …


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear DGND3700
Post: 5 cze 2012, 22:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 kwie 2012, 00:12
Posty: 2
-cena
-prądożerność

Cytuj:
mookiedog

The power readings for my DGND3700 are:

10.6W: ADSL active, 2.4G radio on, 5G radio on, 2 gigE ports active
9.8W: ADSL active, 2.4G radio off, 5G radio on, 2 gigE ports active
9.4W: ADSL active, 2.4G radio on, 5G radio off, 2 gigE ports active
8.6W: ADSL active, 2.4G radio off, 5G radio off, 2 gigE ports active

Doing the math says:
the 5G radio takes 1.2W
the 2.4G radio takes 0.8W


z forum netgear'a

brak możliwości podbicia ttl i wsparcia ipv6, wiem że da sie to zrobic, ale oni za zajęci propagandą marketingowa zamiast to ulepszyć.
podobno jest to model lipny forum netgear 2, stąd skupiają się na dgnd3700v2 i dgnd4000 tak przypuszczam
- kiepska instrukcja
- w webgui (narazie) brak wsparcia dla języka polskiego , podczas przewijania nagłówek ucieka i nie wiadomo 'gdzie sie jest'

+dobrze rozplanowane wyjscia usb, jedno z tylu drugie z przodu
-opadajaca i chyba nigdy nie domykajaca sie zaslepka przednia usb (design sie nie udal)
+zdejmowana podstawka

-chyba sie poddali calkowicie firmware jest nieaktualizowany od bardzo dlugiego czasu (a wiedza ze sa problemy, obsluga klienta wysyla w meilach z gory przygotowane odpowiedzi )


czy bym go kupił 2 raz?
Odpowiedź brzmi NIE, wybrałbym Linksys X3000 (kolejny kombajn) lepszego producenta pod każdym względem, ewentualnie jakis fritzbox / asus rt-n56u / rt-n66u

graficzny interfejs / zarządzanie web / demo gui /interfejs web /live demo :

http://gui.netgear.ru/admin/DGND3700/start.htm --> KLIK

nie ma zadnych 2 rdzeni, jest to sciema,
-ciagle zrywa polaczenie (adsl)

-zdjecia wnetrza dla ciekawych: http://www.wikidevi.com/wiki/Netgear_DGND3700v1 -->KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear DGND3700
Post: 11 mar 2013, 19:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 kwie 2012, 00:12
Posty: 2
Dnia 2 marca 2013(!) pojawił się firmware MOD dla wersji 1 (DGND3700V1).

http://forum1.netgear.com/showthread.php?t=84032

zawiera on:

-klienta torrent
-ssh zamiast telnet(wylaczony)
-sterownik adsl z wersji 1.0.0.20
-uaktualniony busybox
-poprawki do dhcp
-optymalizacja obciążenia cpu/ram
-wsparcie systemu plików ext2/3 w kernelu
-narzędzie diagnostyczne (strace)
-spostrzeżenia na temat tego routera (kieruje to do fanatyków którzy ciągle twierdzą że ten router jest zajebisty)

Autor (richud) zaprasza do testowania i komentowania na wyżej wymienionej stronie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info