Dzisiaj jest 20 wrz 2017, 09:28

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AirLive N450R
Post: 19 cze 2012, 20:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
AirLive istnieje na naszym rynku już od dłuższego czasu. Jeżeli ktoś sięga pamięcią to zapewne znajomy jest mu model Ovislink WL-1600L, który stanowił bardzo dobrą alternatywę dla popularnego w tamtych czasach Linksysa WRT54GL. Młodsi stażem mogą kojarzyć też modele Air3G i Air3GII, kupowane często pod modemy LTE. Od kilku tygodni można zaś nabyć nowy model tego producenta, nazwany po prostu N450R (450Mbps 3T3R Wireless-N Dual Band Gigabit Router).

Obrazek

Pełna nazwa routera zdradza z jakim sprzętem mamy do czynienia. Nie wiadomo dlaczego producent zdecydował się nazwać go "tylko" N450 - inny z pewnością nazwali by go N750, gdyż właśnie takie ma właściwości - został wyposażony w dwa radia: 2.4GHz w standardzie 2T2R (300Mbps) oraz 5GHz w 3T3R (450Mbps). Trzy strumienie nadawczo - odbiorcze pozwalają na uzyskanie tytułowych 450Mbps, choć oczywiście nadal jest to wartość "marketingowa".

Router ten mógłby by być "jednym z wielu", ale producent wyraźnie podkreśla jego cechy które mają wyróżnić go na rynku, a są to m.in.:
- jednoczesna praca obu układów radiowych pozwalająca na połączenia zarówno w paśmie 2.4GHz jak i 5GHz
- nowa technologia przesyłania sygnału bezprzewodowego nazwa tutaj "Beam Forming", pozwalająca na uzyskanie lepszego zasięgu w wielu poziomowych domach czy biurach
- szybka transmisja danych
- dwa złącza USB do podłączenia zewnętrznego dysku i modemu 3G. Oprogramowanie zawiera zarówno funkcje NAS (samba, ftp, iTunes) jak również możliwość pobierania plików (http, ftp czy bittorrent). Modem 3G pozwala zaś na wykorzystanie go jako łącza zapasowego lub do równoważenia obciążenia. Istnieje także możliwość wykorzystania telefonu jako modemu
- trzy odłączane, dwuzakresowe anteny
- gigabitowe porty ethernet
- wparcie dla kamer IP
- szereg funkcji typu QoS, IPv6, SNMP, RIP, dysk sieciowy

Produkt umożliwia także pracę w jednym z wielu trybów: jako router, zwykły AP, repeater WDS, Adapter oraz funkcjonalności typu serwer plików, Video Bridge / Most wideo, obsługę kamer IP, harmonogram ściągania plików, tryb kombo 3G oraz możliwość powiązania ze smartfonem.

Dla zwykłego użytkownika dostępne jest więc wiele funkcji które mogą mu całkowicie wystarczyć. Cena urządzenia wynosi ok 400-500zł.

Pudełko

Samo pudełko jest podobne do innych produktów tego producenta. Podobna kolorystyka, najważniejsze funkcje zostały wymienione, znalazło się także miejsce na telefon do wsparcia technicznego AirLive w Polsce i adres mejlowy. Samo wyposażenie nie jest już bardzo bogate - znajdziemy w środku samo urządzenie, standardowy zasilacz 12V/1.5A, trzy dwuzakresowe anteny, szary kabel sieciowy, dwie ulotki z potwierdzeniem certyfikatów oraz Quick Setup Guide (w kilku językach, m.in. w naszym ojczystym) oraz płytę CD. Całkiem normalne wyposażenie.
Jako ciekawostkę podam, że w Quick Setup Guide zawarta jest informacja, że przed uruchomieniem routera należy najpierw przykręcić anteny, w przeciwnym przypadku grozi to, cytuję, "uszkodzeniem nadajnika radiowego".

Obudowa

Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne - router jest bardzo mały. Wielkością jest niewiele większy od TP-Link TL-MR3420. Obudowę wykonano z czarnego plastiku, matowego. Górna powierzchnia jest wypukła. Z przodu urządzenia znajdziemy obok piktogramów sygnalizacyjnych także dwa złącza USB. Wyprowadzone są z przodu, z wyraźnie zaznaczonym podziałem do którego należy podłączyć dysk a do którego modem USB. Na przednim panelu dostępne są dwa przyciski oznaczone napisami "Wifi on/off" oraz "WPS". I tu pierwsza uwaga do inżynierów AirLive - skoro na przednim panelu znalazło się złącze USB, to warto by było zadbać o to żeby przycisk wyłączający układ radiowy był odpowiednio od niego oddalony. Teraz są stosunkowo blisko umieszczone obok siebie, przez co po podłączeniu modemu 3G, trudno się do tego przycisku dostać.

Z tyłu znajdziemy trzy złącza antenowe (RP-SMA), cztery porty LAN, jeden WAN, gniazdo zasilania, otwór kryjący przycisk reset oraz dość duży kwadratowy wyłącznik zasilana. Obudowa na dole posiada otwory, dzięki czemu można ją zamontować np. na ścianie.

Obrazek

Jak już wspomniałem, obudowa jest matowa. Chciało by się powiedzieć - "w końcu!", ale niestety, mimo tego straszliwie widać na nim ślady po palcach. Więc jeszcze nie jest to ten rodzaj tworzywa o jaki by nam chodziło.

Przednie umieszczenie złączy USB ma swoje zalety i swoje wady. Z jednej strony jeżeli postawimy go na półce to nie musimy zaglądać cały czas za niego, żeby coś podłączyć. Z drugiej strony taki router z podłączonym na stałe dyskiem z kablem nie wygląda najciekawiej. Zapewne będą i zwolennicy i przeciwnicy takiego rozwiązania.

Sprzęt

AirLive już w kilku różnych produktach stosuje podobne układy - tym razem też jest podobnie. Sercem urządzenia jest układ Ralink RT3883 (którego można znaleźć np. w Asusie RT-N56U), wspomagany przez układ przełącznika Atheros AR8327 (którego z kolei można znaleźć np, w TP-Link TL-WDR4300 czy TL-WR1041N). Za pasmo 2.4GHz odpowiada Ralink RT5392 (2T2R, 300Mbps b/g/n), zaś za 5GHz - sam Ralink RT3883 (3T3R, 450Mbps, a/n). Całość uzupełniają wspomniane już dwa porty USB 2.0.

Platforma jest całkowicie wspierana i dostępne są sterowniki, więc istnieje dość duże prawdopodobieństwo pojawienia się na to urządzenie alternatywy (np. w postaci OpenWrt).

Oprogramowanie

Oprogramowanie nie stanowi jakiś nowych wyznaczników w tej dziedzinie, wręcz można odnieść wrażenie że rozwój jego zatrzymał się w czasach WL-1600GL. Urządzenie dostępne jest pod adresem 192.168.1.254, hasło domyślne to airlive. Oprogramowanie umożliwia konfigurację w trybie "wizard" oraz "advanced" (przy okazji - brak jest obsługi języka polskiego). Umożliwia wykonanie standardowych ustawień sieci, interfejsów radiowych, parę zaawansowanych ustawień WiFi, QoS, wake-on-lan, blokadę domen, url czy filtrowanie mac adresów. Nie zapomniano także o powiadamianiu mejlem, wysyłaniu logów na zdalny serwer, ma obsługę IPv6 oraz SNMP.

Interfejs WAN można rozszerzyć o połączenie 3G (z modemu lub smartfona). Lista obsługiwanych modemów jest imponująca, więc pewnie znajdzie się model dostępny na naszym rynku. Połączenie 3G może być wykorzystane jako połączenie zapasowe lub jako równoważenie obciążenia. Oprogramowanie umożliwia także wysyłanie kodów USSD do modemu (np, do doładowania konta), choć nie byłem w stanie tego sprawdzić ponieważ mój E3131 nie działał z tym routerem.

Standardowe oprogramowanie zawiera już funkcje NAS: udostępnianie plików przez otoczenie sieciowe (samba), ftp, serwer iTunes. Dostępna jest także usługa "Download Assistant" które umożliwia pobieranie przez router materiałów z http, ftp lub bittorrent. Co ciekawsze możliwe jest ustawienie harmonogramu pobierania, co można wykorzystać np. do pobierania danych w nocy, kiedy nie płacimy za pobieranie danych przez modem w niektórych taryfach.

Małym zaskoczeniem było wykorzystanie transmission jako narzędzia do pobierania z sieci BT. Co prawda jest ono bardzo stare (w wersji 1.73), ale dostępnie jest standardowe gui na porcie 9091, można też się do niego zdalnie podłączyć zewnętrznymi programami. Analiza pliku settings.json z ustawieniami przyniosła też informacje, że nośnik jest montowany jako /var/usb/C oraz ograniczono odgórnie pobieranie na 500KB/s oraz wysyłanie na 10KB. Oczywiście, po podłączeniu zewnętrznym programem możemy dowolnie to zmienić. Z jakiegoś powodu domyślnie whitelista jest ustawiona na adres 192.168.123.254, mimo że nie jest ona włączona.

Skoro jestem już przy dyskach - oprogramowanie obsługuje dyski w formacie FAT oraz Ext3. Nie obsługuje natomiast Ext2, nie pozwala także na sprawdzenie systemu plików FAT.

Małe ale...

Dla wszystkich chętnych na rozebranie urządzenia czeka mała niespodzianka - po pierwsze sticker gwarancyjny na jeden ze śrub, po drugie - aby rozłożyć obie części obudowy urządzenia będzie konieczne odklejenie przedniego panelu który jest po prostu naklejką na plastiku. Późniejsze złożenie może być więc już nie tak piękne jak oryginał.

Zapoznanie się ze sprzętem umożliwił mi użytkownik Szemo77, za co bardzo dziękuję.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 20 cze 2012, 06:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 lis 2011, 00:46
Posty: 11
Ciekawy router, ciekawe również co ma w środku. Wnioskując po tylu opcjach i usługach do uruchomienia mus być lepszy niż 1043.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 20 cze 2012, 07:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
CPU taktowane jest 500MHz, ma 16MB flash i 64MB ramu. Wspomniany adres 192.168.123.254 to adres ip który bootloader sobie sam ustawia.

W środku można znaleźć miejsce na pinu pod serial - 57600, 8n1. 1 - vcc, 2 - rx, 3 - tx, 4 - gnd.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 20 cze 2012, 09:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 kwie 2010, 07:53
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
:) jak znajdziesz chwilkę może zadasz jaką fotkę ze środka?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 20 cze 2012, 10:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
No tak, od środka go nie widziałeś jeszcze :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 20 cze 2012, 11:43 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
Ja poczekam aż ceny zejdą do akceptowalnego poziomu. Myślę, że za 6-12 mc. takie pudełeczko będzie kosztować ~200, a nie 500. Na razie podatek od nowości jest moim zdaniem za wysoki.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 25 cze 2012, 17:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 kwie 2012, 09:07
Posty: 6
Wygrzebałem wyniki speedtest.net:


Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 30 cze 2012, 09:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Te wyniki to z połączenia E398 z LTE (które rozpoznaje bez problemu). Airlive chwali się takimi osiągami na swoim blogu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 19 lip 2012, 09:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 kwie 2010, 08:38
Posty: 31
Witam!

A czy router może pracować w trybie WISP?
Chodzi mi o to czy mógłby zastąpić starego G. Duo?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 19 lip 2012, 09:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Jego możliwe tryby pracy masz na stronie airlive: http://www.airlive.com/product/N450R

Jeżeli natomiast pytasz się czy jednym radiem potrafi robić jako klient a drugim jako ap to nie przypominam sobie takich opcji w gui, więc raczej nie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 19 lip 2012, 19:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 02:43
Posty: 428
alvaro99 pisze:
Witam!

A czy router może pracować w trybie WISP?

W tym trybie może pracować inny Tajwańczyk: http://www.sapidotech.com/poland/produc ... iew&no=106


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 23 lip 2012, 16:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 kwie 2012, 09:07
Posty: 6
obsy pisze:
Te wyniki to z połączenia E398 z LTE (które rozpoznaje bez problemu). Airlive chwali się takimi osiągami na swoim blogu.


No właśnie ciekawe jak sobie radzi z LTE (w realu). Jeżeli pojawią się jakieś rozsądne oferty od operatorów, to zacznę rozważać tę opcję.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 10 sie 2012, 22:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 sie 2012, 22:29
Posty: 3
Witajcie
Na wstępie dziękuje autorowi posta za recenzję routera N450R.

Zainteresowała mnie jednak informacja:
Analiza pliku settings.json z ustawieniami przyniosła też informacje, że nośnik jest montowany jako /var/usb/C oraz ograniczono odgórnie pobieranie na 500KB/s oraz wysyłanie na 10KB. Oczywiście, po podłączeniu zewnętrznym programem możemy dowolnie to zmienić.

Czy ktoś mógł by wytłumaczyć laikowi jak zmienić ustawienia prędkości na tym routerze?:)
Wpisałem w przeglądarkę: 192.168.1.254:9091 ale wyskoczyło mi takie samo gui jak w routerze.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 10 sie 2012, 23:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Ściągnij sobie klienta (na windows, linuksa czy co tam używasz), podłącz się nim do arilive i zmień sobie co chcesz. Np. transmission remote gui

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 10 sie 2012, 23:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 sie 2012, 22:29
Posty: 3
Dzięki za szybką odpowiedz, używam windowsa, możesz podać nazwę jakiegoś programu? Bo puki co to jestem w lesie;) ale jak podasz nazwę programu to może z pomocą google coś zdziałam;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 10 sie 2012, 23:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
transmission remote gui....

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 10 sie 2012, 23:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 sie 2012, 22:29
Posty: 3
dzięki, trudne to nie było;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 17 wrz 2012, 14:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:21
Posty: 4
Witam,

czy ktoś może pracuje nad portem openwrt dla tego routerka?
Mam go od paru dni, sprawuje się dobrze, ale brakuje mu DNSa dla sieci lokalnej i nie widzę sposobu żeby takiego DNSa łatwo dodać. No a poza tym GUI do administracji taki nieco toporny.
Pozdrawiam
R


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 17 wrz 2012, 15:03 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
OpenWrt może by i działało. Problem w tym ze bootloader nie zawiera poleceń do ładowania obrazu po sieci, więc zostaje rozpracowanie jak zbudować poprawny obraz do niego, żeby w ogóle coś wgrać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AirLive N450R
Post: 22 kwie 2014, 15:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 kwie 2014, 15:37
Posty: 1
Witam,
mam podobny model AirLive (GW-300NAS) i kłopoty z pobieraniem.
Plik czasem się ściąga, ale w 80% po pewnym czasie występuje
Cytuj:
Error: read-only file system (/var/usb/c/downloads....)

Formatowałem Pendrive, nawet z poziomu routera, ale nadal ciągle ten sam error.
Mam nadzieję, że ktoś pomoże :]
Pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info