Dzisiaj jest 12 gru 2017, 23:56

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 13 mar 2016, 15:52 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 658
Lokalizacja: Wrocław
A jak wyglada wsparcie dla Kodi pod Linuksem? Odtwarza plynnie h264 i h265?

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 13 mar 2016, 20:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 sie 2010, 14:48
Posty: 169
Lokalizacja: Lublin
A to możliwe żeby s905 nie odtwarzał płynnie h264/265 ?
Rpi2 nie ma najmniejszych problemów z h264 pod osmc/openelec i kodi

_________________
Linksys EA8500 @ LEDE
Linksys WRT1200AC @ LEDE
Netgear WNDR4300 @ OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 13 mar 2016, 20:25 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 658
Lokalizacja: Wrocław
Roznie moze wygladac wsparcie sprzetowego dekodowania hevc od strony programowej.

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 13 mar 2016, 20:45 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 430
Lokalizacja: Wojnicz
Wydaje mi się że na razie soft raczkuje jeśli chodzi o dekodowanie sprzętowe czy nawet programowe.
Wstępnie najlepiej wypada Android na odtwarzanie wideo, bo idzie w miarę płynnie.
Coś na forum odroid piszą o Kodi 16.1 na Ubuntu z sprzętową akceleracją, ale jako tako nie udało mi się zainstalować tego Kodi, a pod drugie nie wiem czemu ciągle miałem problemy z przeglądarkami internetowymi - ciągły crash.

Może w ciągu kilku tygodni powinno dojść do ładu z softem, może będzie też oficjalnie OpenELEC.

http://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=137&t=19831

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 15 mar 2016, 00:10 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 658
Lokalizacja: Wrocław
W tym linku nie ma nic ciekawego. Nie dosc ze chodzi o h264, to jeszcze pod Androidem.
Interesowaloby mnie natomiast wsparcie na HEVC pod linuksem. Co wiecej, podobno C2 ma problem z odtwarzaniem MPEG2.

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 15 mar 2016, 10:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 07:27
Posty: 86
Odkąd jest ODROID to widzę jakby więcej commitów.

@belliash na początku marca był commit aktywujący dekodowanie H.265 na A64, więc powinno ruszyć - zerknij na wersję pakietów w systemie; jeżeli są wcześniejsze to trzeba przekompilować ręcznie.

Ciekawi mnie czy wyświetlanie OSD (napisy) działa czy nie(tak jak na H3).


EDIT: Czy ktoś może próbował użyć (lub skompilować samemu) nowsze jądro, np. 4.4?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 15 mar 2016, 18:51 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 430
Lokalizacja: Wojnicz
pepe2k pisze:
DarioX7 pisze:
@pepe2k, a ty masz też samą płytkę? czy dodatkowo eMMC ?

Najmniejsze eMMC z Ubuntu.

Instalowałeś może Debian Jessie ? http://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=138&t=19403

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 15 mar 2016, 19:02 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
DarioX7 pisze:
pepe2k pisze:
DarioX7 pisze:
@pepe2k, a ty masz też samą płytkę? czy dodatkowo eMMC ?

Najmniejsze eMMC z Ubuntu.

Instalowałeś może Debian Jessie ? http://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=138&t=19403

Nie, na razie zostawiłem ten sprzęt żeby sobie dojrzał :)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 16 mar 2016, 14:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 lip 2011, 19:23
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Może będziecie w stanie rozwiązać mój problem związany z Odroidem-C2.
Wczoraj dostałem przesyłkę od HardKernela z Odroidem-C2, kartą microSD i obudową. Niestety komputerek mi nie startuje. Po podłączeniu zasilania do portu microUSB zapala się czerwona dioda (czyli prąd jest) a następnie czasami zapala się niebieska, czasami nic się nie dzieje. Na karcie microSD zainstalowany był Ubuntu niestety ani razu nie udało mi się wystartować odroida z tego obrazu - czarny ekran. Po wrzuceniu najnowszego Androida udaje mi się wyświetlić logo HardKernela a później wyświetla się taki obraz: https://onedrive.live.com/redir?resid=5 ... hoto%2cjpg (próbowałem również starsze wersje androida bez rezultatu). Mam jeszcze jedną kartę microSD ale niestety ODROID w ogóle z niej nie startuje. ODROIDa podłączałem do TV z użyciem dwóch różnych kabli HDMI, do dwóch różnych portów w telewizorze.

Czy myślicie, że ODROID jest popsuty? Czy to może ja coś robię nie tak? Fajnie by było wpaść do kogoś z działającym ODROIDEM-C2 i sprawdzić czy mój egzemplarz jest popsuty czy nie; mieszka ktoś z Was w Warszawie?

EDIT:
Nie wiem czy to ma znaczenie: do ODROIDa podłączony jest kabel sieciowy, mysz na USB oraz ładowarka na microUSB. Na tabliczce znamionowej ładowarki jest informacją, ze jest ona w stanie podać prąd 5V, 1,3A ale jak podłączam power bank, który jest w stanie podać prąd 5V, 2A również nie ma pozytywnego efektu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 16 mar 2016, 20:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Restarty mogą wskazywać na kiepski zasilacz. Sprawdź na czymś pewnym.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 16 mar 2016, 20:20 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
m88 pisze:
Może będziecie w stanie rozwiązać mój problem związany z Odroidem-C2.
Wczoraj dostałem przesyłkę od HardKernela z Odroidem-C2, kartą microSD i obudową. Niestety komputerek mi nie startuje. Po podłączeniu zasilania do portu microUSB zapala się czerwona dioda (czyli prąd jest) a następnie czasami zapala się niebieska, czasami nic się nie dzieje. Na karcie microSD zainstalowany był Ubuntu niestety ani razu nie udało mi się wystartować odroida z tego obrazu - czarny ekran. Po wrzuceniu najnowszego Androida udaje mi się wyświetlić logo HardKernela a później wyświetla się taki obraz: https://onedrive.live.com/redir?resid=5 ... hoto%2cjpg (próbowałem również starsze wersje androida bez rezultatu). Mam jeszcze jedną kartę microSD ale niestety ODROID w ogóle z niej nie startuje. ODROIDa podłączałem do TV z użyciem dwóch różnych kabli HDMI, do dwóch różnych portów w telewizorze.

Czy myślicie, że ODROID jest popsuty? Czy to może ja coś robię nie tak? Fajnie by było wpaść do kogoś z działającym ODROIDEM-C2 i sprawdzić czy mój egzemplarz jest popsuty czy nie; mieszka ktoś z Was w Warszawie?

EDIT:
Nie wiem czy to ma znaczenie: do ODROIDa podłączony jest kabel sieciowy, mysz na USB oraz ładowarka na microUSB. Na tabliczce znamionowej ładowarki jest informacją, ze jest ona w stanie podać prąd 5V, 1,3A ale jak podłączam power bank, który jest w stanie podać prąd 5V, 2A również nie ma pozytywnego efektu.

1. Porządny zasilacz, przynajmniej 2A.
2. Porządna karta microSD.
3. Jak nie pomaga, to RMA.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 16 mar 2016, 20:27 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 430
Lokalizacja: Wojnicz
Albo niech podłączy jeszcze się do UART i zobaczy co się dzieje.

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 16 mar 2016, 22:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 lip 2011, 19:23
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Nie mam kabla UART. Spróbuję zdobyć mocniejszy zasilacz i zdam relację. Karta microUSB była kupiona w komplecie z ODROIDem więc powinna być właściwa.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 19 mar 2016, 11:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 lip 2011, 19:23
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
No więc kupiłem nowy zasilacz 5V/2.1A i niestety brak pozytywnego efektu. Wszystko wygląda podobnie jak wcześniej - po wystartowaniu ODROIDa pokazuje się plansza z logo HardKernel, następnie w momencie kiedy powinien startować Android pojawia się leżący robocik z wykrzyknikiem, po kilku minutach następuje restart.
Używam karty microSD 16 GB, którą kupiłem od HardKernela; przy wykorzystaniu innej karty microSD 2 GB, którą mam w ogóle ODROID nie startuje.
Kable HDMI działają, bo normalnie jest do nich podłączony WD Live TV, zresztą plansza z logo HardKernel się wyświetla.

Nie mam pomysłu co jeszcze mogę zrobić...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 19 mar 2016, 11:59 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
m88 pisze:
Nie mam pomysłu co jeszcze mogę zrobić...

Jak wyżej, zobaczyć co się dzieje na konsoli i ewentualnie spróbować z innym systemem (Ubuntu).

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 23 mar 2016, 20:26 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 430
Lokalizacja: Wojnicz
http://hackaday.com/2016/03/16/hands-on ... hallenger/

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 29 mar 2016, 19:22 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 430
Lokalizacja: Wojnicz
@pepe2k nie wiesz czy jest możliwość dodania / przerobienia włącznika ON/OFF do ODROID C2 ?
Coś piszą w tym linku:
http://odroid.com/dokuwiki/doku.php?id= ... arehacking
Myślałem że da się zrobić tak jak w PC, żeby przez naciśniecie włączał się normalnie, oraz wyłączał się bezpiecznie (zamykał procesy).
Albo coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=10Q8_dqMVSM

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ODROID C2
Post: 30 sie 2017, 09:10 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 430
Lokalizacja: Wojnicz
Cześć. Może ktoś pomoże mi w jednym zagadnieniu.
Otóż chciałem kontrolować jedno urządzenie przez PWM i i jest problem bo zauważyłem że nie działa ustawienie czestotliwosci. Postępowałem według Wiki http://odroid.com/dokuwiki/doku.php?id= ... rdware_pwm
Próbowalem z diodą i ustawiałem 1 Hz, ale niestety dioda świeci cały czas ...

Edit:
jest jednak problem:
odroid@odroid64:~/Desktop$ dmesg |grep pwm
[  627.859735] meson_pwm pwm: register pwm device.. meson_pwm_probe
[  642.821103] pwm-ctrl pwm-ctrl: cannot export to PWM-1 : modprobe pwm-meson npwm=2


Edit2: najwidoczniej minimalna wartość częstotliwości PWM na ODROID C2 to 46Hz, poniżej tego nie działa PWM.

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info