Dzisiaj jest 11 gru 2017, 03:52

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Archer C2 nadchodzi
Post: 12 maja 2014, 19:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12983
Lokalizacja: Warszawa
Polska strona TP-LINK podpowiada rychłe wprowadzenie na nasz rynek modelu Archer C2. Jest to router klasy AC750, więc z nowym interfejsem radowym, choć nie należącym do tych o największej przepustowości. Dlaczego więc o nim wspominamy? Bo sercem tego urządzenia jest MediaTek MT7620A (dawniej Ralink), producenta którego układy SoC mają szansę stać się koniem pociągowym routerów na których może działać alternatywne oprogramowanie, tak jak kiedyś stały się tym układy Atherosa (obecnie Qualcomm). Rodzi się pytanie czy jesteśmy świadkami nowego małżeństwa czy tylko przelotnego romansu TP-Linka z Mediatekiem. Czas pokaże.

Informację zawdzięczamy pepe2k, który spać nie może tylko przegląda strony TP-LINKa...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 12 maja 2014, 19:38 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Informację zawdzięczamy pepe2k, który spać nie może tylko przegląda strony TP-LINKa...

Oj tam zaraz spać nie może ;)
A jeśli chodzi o MediaTeka, to wróżę dobrą przyszłość. W serii MT7620x jest jeszcze wersja N, przeznaczona do mniejszych "zabawek". Trzepią już na nim różne, tanie chińskie routery mobilne (tak jak wcześniej na Ralinkach), jest też pewien projekt modułu dla geeków na tym układzie... ale o tym później.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 3 lip 2014, 19:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12983
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki uprzejmości TP-LINK Polska i tplink-forum.pl mam możliwość zapoznania się z Archerem C2. Garść faktów:
- router jest na Mediatek MT7620A taktowanym 580MHz
- 8MB pamięci flash SPI
- 64MB pamięci ram
- ethernet na chipie RTL8367RB (gigabit)
- radio AC750 na MT7610EN
- 1x USB 2.0

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Emulator: http://www.tp-link.com.pl/resources/sim ... /index.htm
W oprogramowaniu nowości za wiele nie ma: jest obsługa podwójnego radia, możliwość włączenia/wyłączenia 2.4G/5GHz. Doszła opcja wyboru n/ac, jest możliwość wyboru szerokości kanały (auto, 20/40/80MHz). Nie ma obsługi modemów 3G, jest samba/ftp/media serwer oraz printserver. Oczywiście także opcja sieci gościnnej z "graficznym" klikaniem godzin dostępu.

Dostępny jest tryb recovery (wyłączyć zasilanie, przytrzymać reset, włączyć), pobiera wtedy z adresu 192.168.0.66 plik o nazwie ArcherC2V1_tp_recovery.bin

Zużycie prądu: ok 4W przy włączonych radiach i podłączonym jednym porcie ethernet.

Generalnie prosty model z radiem AC.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 25 gru 2016, 19:59 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 15:03
Posty: 15
Czy paczka z tego forum zadziała na tym routerze?

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=52625&p=5

To znaczy, czy będzie w pełni funkcjonalny tak jak obrazy od Cezarego? GUI nie jest wymagane.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 25 gru 2016, 20:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12983
Lokalizacja: Warszawa
Wiemy tyle co w tamtym wątku. Teoretycznie rozwiązali problem ze switchem i ponoć działa, więc jak nie boisz się rozwalić urządzenia - testuj.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 17 lut 2017, 01:13 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 15:03
Posty: 15
Backup dla dla Archera C2 zapewniony, mogę testować. Małe pytanie o routery z tej rodziny na Mediatekach - jak tutaj ugryźć wgranie pliku openwrt-ramips-mt7620-ArcherC2-squashfs-sysupgrade.bin ??
Nie jest to wersja z factory w nazwie więc z poziomu GUI odpada.

W paczce c2_r50020.zip jest plik openwrt-ramips-mt7620-ArcherC2-squashfs-sysupgrade.bin W drugim archiwum z tego wątku: c2_recovery.zip są 2 katalogi: back_to_stock i openwrt_r50020(nazwa z wersją jak w pierwszej paczce). W pierwszym katalogu instrukcja i narzędzia do ratunkowego przywrócenia uwalonego routera. W drugim jest plik o takiej samej nazwie jak do trybu recovery: ArcherC2V1_tp_recovery.bin ale wielkościowo przypominający: openwrt-ramips-mt7620-ArcherC2-squashfs-sysupgrade.bin
"My init flash was with tftp... now i can update my machine via sysupgrade ...
Archer C2's TFTP recovery procedure is same as Archer C7(see wiki), except file name of firmware is 'ArcherC2V1_tp_recovery.bin'.
You also need to remove 512 byte tp-link header first, or it will be bricked"
Czy dobrze rozumuje, żeby plikowi openwrt-ramips-mt7620-ArcherC2-squashfs-sysupgrade.bin zmienić nazwę na taki jak do recovery i wgrać go w trybie awaryjnym przez tftpd? Czy może trzeba tak jak w modelach TL-W8970/8980? To już kilka razy robiłem, tylko jaki utaj byłby obszar pamięci do której plik trzeba załadować?
Potem jeszcze zostaje wifi5G.tar.gz dla laika. Wątek na forum openwrt.org jest strasznie chaotyczny.
Dzięki za jakiekolwiek sugestie(spodziewam się także takich - nie znasz się/nie masz zielonego pojęcia - to się za to nie zabieraj bo zrobisz "cegłe").


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 17 lut 2017, 07:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12983
Lokalizacja: Warszawa
Wygląda na to że wgrywasz przez tftp po zmianie nazwy pliku. Ten wifi5G wgrywasz jako backup: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php ... 17#p347117

Oczywiście że możesz zrobić cegłę - właśnie po się bawisz tym przecież :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 19 lut 2017, 00:30 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 15:03
Posty: 15
WRT poszło szybciej niż info z tftpd wyskoczyło:

Obrazek
BusyBox v1.24.2 () built-in shell (ash)
  _______                     ________        __
 |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
 |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
 |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
 -----------------------------------------------------
 DESIGNATED DRIVER (Bleeding Edge, 50020)
 -----------------------------------------------------
  * 2 oz. Orange Juice         Combine all juices in a
  * 2 oz. Pineapple Juice      tall glass filled with
  * 2 oz. Grapefruit Juice     ice, stir well.
  * 2 oz. Cranberry Juice
 -----------------------------------------------------
root@ArcherC2:~#

ale z tym wgraniem backupu coś nie bangla bo router miał się zrestartować a nic się nie dzieje. Naturalnie backup wifi5G.tar.gz pochodzi z tej samej paczki co plik systemu c2_r50020.zip
Ale jak to było w pewnym filmie: "...bunkrów nie ma ale też jest zaje..."
root@ArcherC2:~# cat /proc/cpuinfo
system type             : MediaTek MT7620A ver:2 eco:6
machine                 : TP-Link Archer C2
processor               : 0
cpu model               : MIPS 24KEc V5.0
BogoMIPS                : 385.84
wait instruction        : yes
microsecond timers      : yes
tlb_entries             : 32
extra interrupt vector  : yes
hardware watchpoint     : yes, count: 4, address/irw mask: [0x0ffc, 0x0ffc, 0x0ffb, 0x0ffb]
isa                     : mips1 mips2 mips32r1 mips32r2
ASEs implemented        : mips16 dsp
shadow register sets    : 1
kscratch registers      : 0
package                 : 0
core                    : 0
VCED exceptions         : not available
VCEI exceptions         : not available

df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                 2.5M      2.5M         0 100% /rom
tmpfs                    29.8M      1.0M     28.7M   3% /tmp
/dev/mtdblock4            3.9M    776.0K      3.2M  19% /overlay
overlayfs:/overlay        3.9M    776.0K      3.2M  19% /
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev


Mogę się jeszcze cofnąć do starszej paczki: c2_r50019.zip i tu sprawdzić backup.
Co do 5GHz to ominąłem ważny wpis:
Cytuj:
Is there a way to use 2.4GHz and 5GHz simultaneously?
So far I haven't managed to make it work...
Edit...5GHz is working...But no in parallel with the 2.4GHz

W domu nie mam wszystkich urządzeń na 5GHz, zostaniemy na 2.4GHz narazie. Jeszcze musze paczki do obsługi USB dograć.

Na shoutboxie kiedyś był link, że C2 v5 wchodzi:
https://fccid.io/TE7C2V5/Internal-Photos/17-0190-FCC-Internal-Photos-3442335
Radio poprawili na wspierane w pełni ale z USB wykastrowali.
Dziś znalazłem troche czasu i dorwałem: lede-ramips-mt7620-ArcherC2-squashfs-sysupgrade.bin
Hostname   LEDE
Model   TP-Link Archer C2
Firmware Version   LEDE Reboot SNAPSHOT r4439-a1c1f6e / LuCI Master (git-17.174.41033-de2e92a)
Kernel Version 4.4.71
BusyBox v1.26.2 () built-in shell (ash)
     _________
    /        /\      _    ___ ___  ___
   /  LE    /  \    | |  | __|   \| __|
  /    DE  /    \   | |__| _|| |) | _|
 /________/  LE  \  |____|___|___/|___|                      lede-project.org
 \        \   DE /
  \    LE  \    /  -----------------------------------------------------------
   \  DE    \  /    Reboot (SNAPSHOT, r4439-a1c1f6e)
    \________\/    -----------------------------------------------------------
cat /proc/version
Linux version 4.4.71 (luca@debian32) (gcc version 5.4.0 (LEDE GCC 5.4.0 r4439-a1c1f6e) ) #0 Fri Jun 23 20:48:04 2017

Jeśli można obce forum zacytować:
Cytuj:
I used yoq patches on the latest LEDE trunk, you can upgrade your existence OpenWrt firmware with this but better don't keep settings
The build has 5ghz driver included compiled only in ap mode, to make it works you have only to uncomment lines in Local Startup script and reboot to take effect
It needs better support for soc integrated wireless, some devs are working on our chip (very interesting!) kickstarter.com/projects/1327597961/better-support-for-mt7620a-n-in-openwrt-lede
Obviously no hardware nat feature and no luci manageable mt7610
Works well but no guarantees!

cat /etc/rc.local
#insmod /mt7610_ap.ko
#ifconfig rai0 up
#iwpriv rai0 set SSID=MyWifiName0
#iwpriv rai0 set Channel=36
#iwpriv rai0 set AuthMode=WPA2PSK
#iwpriv rai0 set EncrypType=AES
#iwpriv rai0 set WPAPSK=MySecretPW0

Gdzieś też trafiłem na wpisy użytkowników, którzy z powodzeniem wgrywają obrazy od modelu: GL-MT750.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info