Dzisiaj jest 23 sty 2017, 09:38

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Archer C2 nadchodzi
Post: 12 maja 2014, 18:26 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12743
Lokalizacja: Warszawa
Polska strona TP-LINK podpowiada rychłe wprowadzenie na nasz rynek modelu Archer C2. Jest to router klasy AC750, więc z nowym interfejsem radowym, choć nie należącym do tych o największej przepustowości. Dlaczego więc o nim wspominamy? Bo sercem tego urządzenia jest MediaTek MT7620A (dawniej Ralink), producenta którego układy SoC mają szansę stać się koniem pociągowym routerów na których może działać alternatywne oprogramowanie, tak jak kiedyś stały się tym układy Atherosa (obecnie Qualcomm). Rodzi się pytanie czy jesteśmy świadkami nowego małżeństwa czy tylko przelotnego romansu TP-Linka z Mediatekiem. Czas pokaże.

Informację zawdzięczamy pepe2k, który spać nie może tylko przegląda strony TP-LINKa...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 12 maja 2014, 18:38 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 21:24
Posty: 2013
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Informację zawdzięczamy pepe2k, który spać nie może tylko przegląda strony TP-LINKa...

Oj tam zaraz spać nie może ;)
A jeśli chodzi o MediaTeka, to wróżę dobrą przyszłość. W serii MT7620x jest jeszcze wersja N, przeznaczona do mniejszych "zabawek". Trzepią już na nim różne, tanie chińskie routery mobilne (tak jak wcześniej na Ralinkach), jest też pewien projekt modułu dla geeków na tym układzie... ale o tym później.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 3 lip 2014, 18:38 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12743
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki uprzejmości TP-LINK Polska i tplink-forum.pl mam możliwość zapoznania się z Archerem C2. Garść faktów:
- router jest na Mediatek MT7620A taktowanym 580MHz
- 8MB pamięci flash SPI
- 64MB pamięci ram
- ethernet na chipie RTL8367RB (gigabit)
- radio AC750 na MT7610EN
- 1x USB 2.0

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Emulator: http://www.tp-link.com.pl/resources/sim ... /index.htm
W oprogramowaniu nowości za wiele nie ma: jest obsługa podwójnego radia, możliwość włączenia/wyłączenia 2.4G/5GHz. Doszła opcja wyboru n/ac, jest możliwość wyboru szerokości kanały (auto, 20/40/80MHz). Nie ma obsługi modemów 3G, jest samba/ftp/media serwer oraz printserver. Oczywiście także opcja sieci gościnnej z "graficznym" klikaniem godzin dostępu.

Dostępny jest tryb recovery (wyłączyć zasilanie, przytrzymać reset, włączyć), pobiera wtedy z adresu 192.168.0.66 plik o nazwie ArcherC2V1_tp_recovery.bin

Zużycie prądu: ok 4W przy włączonych radiach i podłączonym jednym porcie ethernet.

Generalnie prosty model z radiem AC.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 25 gru 2016, 18:59 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 14:03
Posty: 11
Czy paczka z tego forum zadziała na tym routerze?

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=52625&p=5

To znaczy, czy będzie w pełni funkcjonalny tak jak obrazy od Cezarego? GUI nie jest wymagane.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2 nadchodzi
Post: 25 gru 2016, 19:20 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12743
Lokalizacja: Warszawa
Wiemy tyle co w tamtym wątku. Teoretycznie rozwiązali problem ze switchem i ponoć działa, więc jak nie boisz się rozwalić urządzenia - testuj.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info