Dzisiaj jest 27 cze 2017, 09:09

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 08:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Firma TP-LINK zgodnie z wytycznymi FCC zaczyna blokować w swoich routerach możliwość zmiany oprogramowania. Objawia się to komunikatem błędu o numerze 18005 przy próbie aktualizacji nieautoryzowaną wersją np. OpenWrt.

Takie działanie jest wynikiem ostatnich miesięcy prac FCC, która wprowadziła nowe regulacje  związane z urządzenia działającymi, ogólnie mówiąc, na paśmie 5GHz (U-NII).

Na chwilę obecną blokadę można znaleźć w urządzeniach:
  • Archer C7 V2
  • Archer C1900 V1
  • Touch P5 V1
  • Archer C2600 V1
  • Archer C3200 V1
  • Archer C2 V1
  • Archer C5 V2
  • Archer C8 V1
  • Archer C9 V1
  • TL-WR841N V11
  • TL-WDR3500 V1
  • TL-WR940N V3.0
  • TL-WR1043ND V3.0
  • TL-WR710N(USA)
  • TL-WR841N V9.0

Choć akcja ma objąć także pozostałe produkty.

Informacja: http://ml.ninux.org/pipermail/battlemes ... 04379.html

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 21:27 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2011, 10:50
Posty: 34
Lokalizacja: /dev/ppp0
zostaje programator i flashowanie SPI :x


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 21:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
O ile np. bootloader nie sprawdza czy soft jest podpisany. Wtedy zostaje też wymiana bootloadera.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 21:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 426
Lokalizacja: Wojnicz
Spadnie sprzedaż routerów :P ?

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 22:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Etam spadnie od razu. Kilka tys. routerów w skali jakiej to sprzedają to pewnie kropla. Ponad to - to nie ich decyzja tylko prawo narzucone odgórnie. Co prawda na EU mogli zrobić wersję bez tego, ale...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 22:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 33
Moim zdaniem wzrosną ceny sprzętów używanych na które zwiększy się zapotrzebowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 22:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Nic się nie stanie. Kowalski czy Nowak ma wylane na alternatywny soft. Tylko geeki się w to bawią.
Jak wyżej napisał kolega, mogą wzrosnąć ceny "otwartych" sprzętów.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 22:58 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2034
Lokalizacja: Warszawa
Mam kilka routerów już tak zabezpieczonych... bez wymiany bootloadera nie ma żadnych możliwości ruszenia na nich innego firmware, więc już niedługo podstawowym wyposażeniem każdego użytkownika OpenWrt będzie nie tylko adapter USB-UART ale i lutownica i programator kości NAND/NOR :)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 23:19 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 200
Lokalizacja: Zawadzkie
@pepe2k a czy w tych sprzętach da się w ogóle wejść do bootloadera?
Z listy wymienionych mam WR1043NDv3, C7v2, C2600 z ostatnimi firmowymi softami i na żadnym blokady nie ma.

_________________
tplink-forum.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 18 lut 2016, 23:52 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2034
Lokalizacja: Warszawa
Heinz pisze:
@pepe2k a czy w tych sprzętach da się w ogóle wejść do bootloadera?

Nie do każdego.

Heinz pisze:
Z listy wymienionych mam WR1043NDv3, C7v2, C2600 z ostatnimi firmowymi softami i na żadnym blokady nie ma.

Bo to dotyczy chyba na razie tylko firmware na rynek US.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 20 lut 2016, 22:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2010, 15:47
Posty: 220
Historia zatacza koło ;) choć dziś powód jest inny...

Sytuacja "wymień bootloader by mieć alternatywny soft" nie jest nowa, była już taka akcja z WRT54G v5 i v6. Tamte routery pracowały na VxWorks. Żeby wrzucić DD-WRT trzeba było wgrać spreparowany soft zawierający instalator bootloadera, a później już z poziomu bootloadera przez TFTP wrzucało się resztę.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 20 lut 2016, 22:40 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2034
Lokalizacja: Warszawa
MaxiKaaz pisze:
Historia zatacza koło ;) choć dziś powód jest inny...

Sytuacja "wymień bootloader by mieć alternatywny soft" nie jest nowa, była już taka akcja z WRT54G v5 i v6. Tamte routery pracowały na VxWorks. Żeby wrzucić DD-WRT trzeba było wgrać spreparowany soft zawierający instalator bootloadera, a później już z poziomu bootloadera przez TFTP wrzucało się resztę.

To jest zupełnie inny przypadek, bo tutaj mogłeś "coś" wgrać.

My tutaj rozmawiamy o całkowitej blokadzie - nie wgrasz ani firmware, ani innego bootloadera z poziomu działającego urządzenia. Jedyna droga - JTAG albo programowanie kości FLASH programatorem.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 20 lut 2016, 23:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lut 2013, 23:26
Posty: 6
Tutaj gościu niby pokazuje krok po kroku jak wgrać Openwrt do zblokowanego TP-Link Archer C7 przez tftp:
https://pappp.net/?p=1525


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 20 lut 2016, 23:10 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2034
Lokalizacja: Warszawa
sciss pisze:
Tutaj gościu niby pokazuje krok po kroku jak wgrać Openwrt do zblokowanego TP-Link Archer C7 przez tftp:
https://pappp.net/?p=1525

To nie jest w pełni zablokowany model. Ja piszę o takich, które mają weryfikację podpisu firmware już na poziomie bootloadera - nie zapiszesz do FLASH i nie uruchomisz nic, co nie jest podpisane.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 20 lut 2016, 23:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lut 2013, 23:26
Posty: 6
No tak, tylko czy producenci się zdecydują na taki krok? Czy może np. TP-Link walnie takie proste do obejścia zabezpieczenie jak w tym Archerze, i w razie czepiania się przez FCC będzie miał podkładkę, że przecież jakaś blokada zmiany firmware jest. A to, że można obejść - co za różnica z punktu prawnego czy przez zmianę nazwy pliku i postawienie odpowiedniego serwera tftp, czy przez lutowanie/programowanie kości flash.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 20 lut 2016, 23:28 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2034
Lokalizacja: Warszawa
sciss pisze:
No tak, tylko czy producenci się zdecydują na taki krok? Czy może np. TP-Link walnie takie proste do obejścia zabezpieczenie jak w tym Archerze, i w razie czepiania się przez FCC będzie miał podkładkę, że przecież jakaś blokada zmiany firmware jest. A to, że można obejść - co za różnica z punktu prawnego czy przez zmianę nazwy pliku i postawienie odpowiedniego serwera tftp, czy przez lutowanie/programowanie kości flash.

Ubiquiti już ma, Mercury i TP-Link na rynek Chiński już mają.
Obym się mylił, ale spodziewam się tego i u nas, kwestia czasu kiedy.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 20 lut 2016, 23:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lut 2013, 23:26
Posty: 6
Masakra :/
Czyli jeśli kupować nowy sprzęt, to jak najszybciej? Albo kupować zamiast jakąś płytkę, np od Czechów?
Tak czy inaczej spadnie ilość użytkowników Openwrt i jego rozwój zapewne zostanie zahamowany.
Co za gówniana sytuacja.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 21 lut 2016, 08:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Ale wiesz że dotyczy to wszystkich sprzętów z siecią 5GHz? Możesz np. nie być w stanie zainstalować linuksa na laptopie bo też będzie miał blokadę.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 21 lut 2016, 13:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
obsy pisze:
Możesz np. nie być w stanie zainstalować linuksa na laptopie bo też będzie miał blokadę.


Masz jakieś źródło odnośnie takiej blokady ?

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 21 lut 2016, 13:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Chociaż by: https://libreplanet.org/wiki/Save_WiFi
Cytuj:
The FCC has proposed rules (ET Docket No. 15-170) that will require device makers with WiFi and other Radio Frequency (RF) devices to cryptographically lock down the RF-controlling software on those devices so as to prevent users from installing the software of their choice. This means not only routers, but also many phones, tablets, laptops, and any number of new devices that are wifi capable would now be required to implement a low level DRM system that prevents users from re-flashing or modifying the operating system and/or firmware on those devices

Dotyczy to generalnie całego asortymentu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info