Dzisiaj jest 11 gru 2017, 21:12

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 21 lut 2016, 14:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
I wierzysz w to, że kupisz laptop np z Windowsem 10 i nie uruchomisz Linuksa ?

Trudno jest mi w to uwierzyć, ale czas pokaże.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 21 lut 2016, 15:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Pierwotnie wprowadzenie UEFI też miało na celu niedopuszczenie "zaufanych" systemów do uruchomienia (więc w tym także np. linuksa). Poczekamy zobaczymy. Routery zaczynają zamykać, co będzie dalej - czas pokaże.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 1 mar 2016, 20:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 kwie 2014, 22:05
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
Kupując na zapas routery jak rozpoznać bez rozpakowywania jaką mają wersję softu ?
Czy tylko wymiana kości będzie ratunkiem jak już to wejdzie ?
Czy zalutowanie JTAG w zupełności wystarczy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 1 mar 2016, 20:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Na opakowaniu zwykłe jest napisane. Tylko po co na zapas kupować?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 1 mar 2016, 20:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 kwie 2014, 22:05
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Na opakowaniu zwykłe jest napisane. Tylko po co na zapas kupować?


Mowisz ze nie warto ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 1 mar 2016, 20:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Ale po co? :) jak zablokują wszystkie sprzęty to projekty padną i tak nie będziesz miał co wgrać. A może pojawi się coś nowego co nie będzie zablokowane i tego będziemy używać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 1 mar 2016, 20:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Niech kupuje i napędza polską gospodarkę. Co mu żałujesz :D

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 1 mar 2016, 21:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 kwie 2014, 22:05
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Ale po co? :) jak zablokują wszystkie sprzęty to projekty padną i tak nie będziesz miał co wgrać. A może pojawi się coś nowego co nie będzie zablokowane i tego będziemy używać.


Ja wykorzystuje do łączenia zdalnych lokalizacji VPN, po nic więcej.
Po za tym znajomy stawia klientom tunele VPN właśnie na OpenRouterach i się pytał o większą ilość sztuk by sobie zakupić na zapas.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 4 mar 2016, 10:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 73
Tak mnie zastanawia, po co blokada na 1043v3, skoro on nawet radia 5GHz nie ma? ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 4 mar 2016, 10:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Z rozpędu, nie rozdrabniają się tylko ładują do wszystkiego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 4 mar 2016, 10:35 
Online
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Mamy już jedną metodę na obejście blokady: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php ... 89#p313489

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 4 mar 2016, 11:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 73
pepe2k pisze:
Mamy już jedną metodę na obejście blokady: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php ... 89#p313489

Zmiana nazwy SSID rozwaliła mnie w tym "patencie" :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 6 mar 2016, 22:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2010, 13:35
Posty: 12
Niestety łatwe do załatania jeśli zechcą


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 6 mar 2016, 22:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 07:27
Posty: 86
Patent ze z nazwą sieci już lata temu się gdzieś pojawił, w którymś STB :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 15 mar 2016, 08:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
"Oficjalne" faq na stronie TP-LINKa: http://www.tp-link.us/faq-1058.html

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 21 mar 2016, 19:54 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 13:49
Posty: 9
Z oficjalnych informacji jakie otrzymałem z polskiego oddziału TP-linka blokada ma dotyczyć tylko rynku amerykańskiego (przepisy FCC) a firma TP-link ma postawić w najbliższej przyszłości na większą współpracę z twórcami alternatywnego oprogramowania dla urządzeń tej marki.

Pozdrawiam jimasek - tplink-forum.pl

_________________
@tplinkforumpl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 21 mar 2016, 21:21 
Online
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
jimasek pisze:
Z oficjalnych informacji jakie otrzymałem z polskiego oddziału TP-linka blokada ma dotyczyć tylko rynku amerykańskiego (przepisy FCC) a firma TP-link ma postawić w najbliższej przyszłości na większą współpracę z twórcami alternatywnego oprogramowania dla urządzeń tej marki.

Niech nie rzucają kłód po nogi (przykład: utrudnianie dostępu do konsoli szeregowej, Archer C2600), tyle z ich strony wystarczy i ja osobiście na nic więcej nie liczę. Możesz przekazać z pozdrowieniami ;)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Blokada zmiany oprogramowania w routerach TP-LINK
Post: 14 maja 2016, 07:27 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
OT: a linksys twierdzi że nie będzie blokował: http://liliputing.com/2016/05/linksys-w ... mware.html

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info