Dzisiaj jest 13 gru 2017, 07:28

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 17 gru 2016, 18:09 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
@pepino bawię się teraz tym sprzętem i nie jest źle.
Wifi AC przy standardowych ustawieniach a na komputerze karta AC Intel 7620 to około 300Mbit/s ( archer C2600 na LEDE dał rady do 430Mbit/s a na oficjalnym sofcie nawet 490Mbit/s)
Lubi tez wyrzucić trochę danych do dmesg:
[ 4382.541782] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4382.541792] ath10k: [0000]: 00448F27 14004C4F 0000002A 0041E59C 004378F0 00000000 00000000 00448F27
[ 4382.541798] ath10k: [0008]: 14004C56 004378F0 009BC8E8 00000011 00000000 00003D20 00448F27 14004C56
[ 4382.541803] ath10k: [0016]: 004378F0 0043C088 00000000 0000000C 00001D00 00448F27 10004C4A D71B2421
[ 4382.541807] ath10k: [0024]: F0040000 0000D71B 2421F004 00448F27 14004C4A D71B2421 F0040000 0000D71B
[ 4382.541811] ath10k: [0032]: 2421F004 0000010C 00448F27 14005C03 00000000 CC001500 00002D38 009BA78C
[ 4382.541816] ath10k: [0040]: 004378F0 00448F29 14004C52 004378F0 00000080 00000001 00000002 00000208
[ 4382.541820] ath10k: [0048]: 00448F29 17FC2801 71100B07 030A0003 0600B003 0000FFFA 0000FFFF 00448F29
[ 4382.541824] ath10k: [0056]: 17FC2801 71108880 00000008 004481E0 0096003F 00000FF0 00448F29 17FC2801
[ 4382.541829] ath10k: [0064]: 71108880 0001000A 004481E0 0096003F 0000F81F 00448F29 17FC2801 71108880
[ 4382.541833] ath10k: [0072]: 0002000A 004481E0 0096003F 0000F81F 00448F29 17FC2801 71108880 0003000B
[ 4382.541837] ath10k: [0080]: 004481E0 0096003F 0007E01F 00448F29 17FC2801 71108880 0004000C 004481E0
[ 4382.541842] ath10k: [0088]: 0096003F 000FE01F 00448F29 17FC2801 71108880 0005000C 004481E0 0096003F
[ 4382.541846] ath10k: [0096]: 000FE01F 00448F2A 10004C1D 00437860 00000002 00000000 00000140 00448F2A
[ 4382.541850] ath10k: [0104]: 10004C1D 00437860 00000002 00000004 00000140 00448F2B 14004C56 004378F0
[ 4382.541854] ath10k: [0112]: 009BC930 00000006 0000000C 00003D00 00448F2B 14004C24 004378F0 00000006
[ 4382.541858] ath10k: [0120]: 00000000 00000040 00000001 00448F40 10004C1C 004378F0 00000000 00000006
[ 4382.541863] ath10k: [0128]: 000000C0 00448F40 14004C52 004378F0 000000E0 00000001 00000002 00004208
[ 4382.541867] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END
[ 4385.541821] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4385.541832] ath10k: [0000]: 00449BDA 17FC2801 71100B07 030A0003 0600B003 0000FFFA 0000FFFF 00449BDA
[ 4385.541837] ath10k: [0008]: 17FC2801 71108880 00000008 00442400 0096003F 00000FF0 00449BDA 17FC2801
[ 4385.541842] ath10k: [0016]: 71108880 0001000A 00442400 0096003F 0000F81F 00449BDA 17FC2801 71108880
[ 4385.541846] ath10k: [0024]: 0002000A 00442400 0096003F 0000F81F 00449BDA 17FC2801 71108880 0003000B
[ 4385.541850] ath10k: [0032]: 00442400 0096003F 0007E01F 00449BDA 17FC2801 71108880 0004000C 00442400
[ 4385.541854] ath10k: [0040]: 0096003F 000FE01F 00449BDA 17FC2801 71108880 0005000C 00442400 0096003F
[ 4385.541857] ath10k: [0048]: 000FE01F
[ 4385.541861] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END
[ 4386.541831] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4386.541840] ath10k: [0000]: 00449C76 14004C24 004378F0 00000000 00000002 00000040 00000001
[ 4386.541846] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END
[ 4391.541898] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4391.541909] ath10k: [0000]: 0044B347 14004C56 004378F0 009BC978 00000001 0000001C 00003D00 0044B348
[ 4391.541914] ath10k: [0008]: 14004C24 004378F0 00000001 00000000 00000040 00000001
[ 4391.541919] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END
[ 4392.541913] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4392.541922] ath10k: [0000]: 0044B495 14004C24 004378F0 00000006 00000000 00000002 00000000
[ 4392.541927] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END
[ 4401.541976] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4401.541987] ath10k: [0000]: 0044DA05 14004C24 004378F0 00000000 00000000 00000002 00000000 0044DA05
[ 4401.541992] ath10k: [0008]: 14004C24 004378F0 00000001 00000000 00000002 00000000
[ 4401.541996] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END
[ 4411.541975] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4411.541985] ath10k: [0000]: 00450340 14004C24 004378F0 00000000 0000009F 00000040 00000001
[ 4411.541991] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END
[ 4542.542153] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4542.542163] ath10k: [0000]: 00470F4B 14004C24 004378F0 00000000 00000000 00000002 00000000
[ 4542.542168] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END
[ 4565.542300] ath10k_pci 0000:02:00.0: ath10k_pci ATH10K_DBG_BUFFER:
[ 4565.542310] ath10k: [0000]: 00476AD8 14004C24 004378F0 00000000 00000CA5 00000040 00000001
[ 4565.542315] ath10k_pci 0000:02:00.0: ATH10K_END


Diodkami można sterować za pomocą komend znanych z openwrt, można również zmieniać kolor i jasność.
Można sterować tak każdą z osobna jak i wszystkimi dwunastoma naraz.

Przetestowałem jeszcze sambę i odczyt z dysku podłączonego na USB3 i systemem plików ext4. Udało się osiągnąć ponad 130MB/s co jest chyba maksymalnym wynikiem dla łącza gigabitowego. Dla przykładu wspomniany Archer dał radę tylko do około 50MB/s

Wbudowane 8GB pamięci MMC (chyba?) gdzie u mnie jest zajęte 100MB na oficjalny system i więcej jest chyba nie potrzebne.
Standardowy SPI flash 8MB na chyba drugi uboot i recovery
WiFi może lepiej by pracowało pod firmware ath10k a widać w oficjalnym wydaniu jest firmware ath10k_ct.

Narazie tyle. Jeśli jeszcze masz jakieś pytania to spróbuję na nie odpowiedzieć.

Może ktoś przeportuje to do LEDE i wtedy można by było zrobić swój obraz.

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 18 gru 2016, 18:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 73
Dzięki za info. Swoją drogą oni nie zrobili tego tak, że ich GUI ma tylko jakieś podstawowe ustawienia, a do pełniejszych jest link do LUCI lub konsola?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 18 gru 2016, 18:25 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Dokładnie tak to wygląda, ale wszystko działa "inaczej". Dużo badziewia jest też nainstalowane.

Zrobiłem już taką wstępną kompilację LEDE, jednak mam problem z portami LAN/WAN. Z resztą sobie już poradziłem

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 20 lut 2017, 14:10 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 kwie 2011, 22:25
Posty: 63
Informacja z dzisiaj [20.02.2017]
Pytałem o status realizacji celów założonych w kampanii - kiedy będą gotowe. W szczególności chodziło mi o:
- Mobile app
- Advanced network monitoring
- Easy OpenVPN configuration
- Active bandwidth measuremnet

Odpowiedź od supportu:

Cytuj:
thanks for your interest in our campaign.
We were very busy with the campaign, manufacturing nad dispatching the routers
and software updates and are now finally coming to the point where we have
capacity to fulfill more of our stretch goals. Most of them should be available
by the end of this year.

Thanks for your understanding and best wishes,

Nora
Turris Support


I jeszcze jedna wiadomość - na sugestię, żeby takie informacje pojawiły się na stronie turrisa.

Cytuj:
yes, we will update the information as soon as we have some concrete details.
Best wishes,

Nora
Turris Support

_________________
I. Huawei HG8240 + 1x Asus RT-N66u @Shibby Tomato +2x AP Netgear WNR3500L + Siemens Gigaset C610IP + Synology DS1512+
II. TL-WDR4300 @Obsy Gargoyle PL OpenWRT + Linksys SPA-3102 + Synology DS110j
III. Asus RT-N10U + HUAWEI K4505 - zestaw mobilny : )


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 20 lut 2017, 14:23 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Spory margines czasowy sobie tym zarezerwowali.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 20 lut 2017, 14:55 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 kwie 2011, 22:25
Posty: 63
no, strasznie w czasie to rozwlekłe. Z mojej perspektywy - w styczniu 2016 zapłaciłem, w listopadzie 2016 dostałem router. I teraz pozostaje czekać minimum rok do pełnej funkcjonalności, bo autrskie GUI jest ładne, ale za bardzo nic się tam nie da skonfigurować (nie mówię o konfigu dla zwykłego "kowalskiego"), a LUCI po prostu nie trawię. Zastanawiam się czy za te pieniądze nie lepiej było kupić router od Synology.

_________________
I. Huawei HG8240 + 1x Asus RT-N66u @Shibby Tomato +2x AP Netgear WNR3500L + Siemens Gigaset C610IP + Synology DS1512+
II. TL-WDR4300 @Obsy Gargoyle PL OpenWRT + Linksys SPA-3102 + Synology DS110j
III. Asus RT-N10U + HUAWEI K4505 - zestaw mobilny : )


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 20 lut 2017, 14:59 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Biorąc pod uwagę perspektywę czasu to pewnie tak.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 20 lut 2017, 21:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 02:43
Posty: 428
b3rok pisze:
no, strasznie w czasie to rozwlekłe. Z mojej perspektywy - w styczniu 2016 zapłaciłem, w listopadzie 2016 dostałem router. I teraz pozostaje czekać minimum rok do pełnej funkcjonalności, bo autrskie GUI jest ładne, ale za bardzo nic się tam nie da skonfigurować (nie mówię o konfigu dla zwykłego "kowalskiego"), a LUCI po prostu nie trawię. Zastanawiam się czy za te pieniądze nie lepiej było kupić router od Synology.

Przykład jeden z wielu w sieci, że pieniądze nie są najważniejsze. Zebrali kupę kasy i można powiedzieć że ją roztrwonili -w takim tempie zainteresowanie tym projektem "umrze śmiercią naturalną".


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 21 lut 2017, 07:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
@jarek7714 tu się z Tobą zgadzam

Ten rok to gra na czas. Pewnie tego GUI nie zrobią lub zrobią na odwal... Moim zdaniem userzy powinni się zebrać i ustalić kto na czym się zna :-) i zrobić "community release" po swojemu i nie czekać na aż leniwi Czesi coś zrobią. Oni już zarobili...

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 21 lut 2017, 09:40 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
arteq pisze:
@jarek7714 tu się z Tobą zgadzam

Ten rok to gra na czas. Pewnie tego GUI nie zrobią lub zrobią na odwal... Moim zdaniem userzy powinni się zebrać i ustalić kto na czym się zna :-) i zrobić "community release" po swojemu i nie czekać na aż leniwi Czesi coś zrobią. Oni już zarobili...

Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak bardzo się tu mylisz. Znam projekt trochę od drugiej strony i naprawdę podziwiam, że udało im się go jednak doprowadzić do punktu, w którym urządzenie jednak powstało i trafiło do ludzi.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 21 lut 2017, 13:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Nom, użytkownicy dostali urządzenie - kawałek laminatu dobrze wyposażony jak na owe czasy. Jednak czym on jest bez dobrego software'u. Wczuj się z użytkowników, to też ważna strona tego przedsięwzięcia.

Obawiam się (obym się mylił po raz kolejny :), że użytkownicy dostaną software w momencie jak już taki sprzęt (funkcjonalnie i wydajnościowo) znajdą na półkach "dobrego sklepu komputerowego".

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 21 lut 2017, 20:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 02:43
Posty: 428
pepe2k pisze:
Znam projekt trochę od drugiej strony i naprawdę podziwiam, że udało im się go jednak doprowadzić do punktu, w którym urządzenie jednak powstało i trafiło do ludzi.

Mój komentarz i tak jest lite (nie chcę zniechęcać twórców). Wiesz na czym polega fenomen sprzedaży Iphone? Głównie na tym że dostajemy software nie dostępne w żadnym innym produkcie. Przecież na dziś dzień "żaden" użytkownik tego forum lub podobnych nie kupi już tego produktu (ba ci co go kupili próbują się pozbyć z jak najmniejszą stratą). To nie produkt komercyjny podpięty do marki i całego rozbudowanego marketingu, a klienci tego produktu to nie "zielone ludki". Poza tym sprzęt elektroniczny, jak wspomniał @arteq, szybko się starzeje. :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 23 lut 2017, 19:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 73
Zebrali tyle kasy, że spora grupa programistów powinna nad tym siedzieć 8h dziennie, 5 dni w tygodniu, a pewno wszystko robi jeden lub dwóch i to po godzinach ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 23 lut 2017, 20:45 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
pepino pisze:
Zebrali tyle kasy, że spora grupa programistów powinna nad tym siedzieć 8h dziennie, 5 dni w tygodniu, a pewno wszystko robi jeden lub dwóch i to po godzinach ;)

Chyba przy założeniu, że kasa idzie tylko na programistów, a w ramach sprzętu każdy dostanie po cukierku ;)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 24 lut 2017, 21:54 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 kwie 2011, 22:25
Posty: 63
Tylko ciekawe co z doświadczeniami jakie zebrali przy pierwszym routerze, w kontekście softu. Ja wszystko rozumiem, że fajny projekt, że kasa na sprzęt, ale liczyłem, że ich drugi router będzie miał dobre i rozbudowane GUI, a tymczasem jest tak ubogie, że nie dziwię się ludziom, którzy pozbywają się tego routera.

_________________
I. Huawei HG8240 + 1x Asus RT-N66u @Shibby Tomato +2x AP Netgear WNR3500L + Siemens Gigaset C610IP + Synology DS1512+
II. TL-WDR4300 @Obsy Gargoyle PL OpenWRT + Linksys SPA-3102 + Synology DS110j
III. Asus RT-N10U + HUAWEI K4505 - zestaw mobilny : )


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 24 lut 2017, 21:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 wrz 2012, 13:05
Posty: 7
b3rok jak będziesz chciał sprzedać router to chętnie kupie
a morze chcesz się wymienić na Linksysa WRT3200 :P używany niecały miesiąc


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 3 mar 2017, 21:59 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2012, 21:24
Posty: 430
Lokalizacja: Wojnicz
Ktoś upadł na głowę z tą obudową :P
https://forum.turris.cz/t/modifications-board/1004/12

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 3 mar 2017, 22:12 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Zabezpieczenie przed odczytem danych przez kosmitów. Normalne wzorowane na nakryciu głowy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 3 mar 2017, 23:25 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Zabezpieczenie przed odczytem danych przez kosmitów. Normalne wzorowane na nakryciu głowy.

Ja tam nie wiem, czym sobie nakrywasz głowę Cezary... ale mi to wygląda raczej na miskę ;)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi nie gęsi, swój wydajny router mają!
Post: 4 mar 2017, 07:37 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12986
Lokalizacja: Warszawa
Oo, a Ty tego nie robisz? :) Ostatni krzyk mody... Żeby nie było że gadam po próżni: https://www.engadget.com/2017/03/03/bri ... -ctrl-gdc/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info