Dzisiaj jest 20 wrz 2017, 09:29

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: D-Link DIR-655 A4
Post: 22 sty 2011, 20:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Używam już od dłuższego czasu router D-Link DIR-655. Na rynku pojawił się na początku 2009r, więc nie jest już żadną nowością.

Strona produktu: http://www.dlink.com/products/?pid=530
Pełna nazwa urządzenia: DIR-655 Xtreme N Gigabit Router

Obrazek

Specyfikacja routera umieszcza go wśród normalnych routerów:
- 1x wan (1Gbps)
- 4x lan (1Gbps)
- radio 3T3R 802.11n, trzy zewnętrzne anteny, RP-SMA
- port USB

Sprzętowo klasyfikuje się już nie tak wysoko:
- 4MB flash
- 16MB ram
- karta wifi Atheros na minipci (starsze wersje), wbudowany chip w wersji A4.
- SoC Ubicom IP5160U

Sama obudowa wykonana jest z błyszczącego białego plastiku, z czarno-białym paskiem wzdłuż całego urządzenia za którym kryją się niebieskie diody. Zasilany jest ze standardowego zasilacza, 12V 2A.

Oryginalne oprogramowanie zawiera mnóstwo ustawień, wśród których można po prostu się zgubić, jeżeli szukamy czegoś konkretnego. Dostępny jest emulator online: http://support.dlink.com/emulators/dir655/ , w którym można zobaczyć jego funkcjonalność. W starszych wersjach firmware występował błąd powodujący zawieszanie się urządzenia po pewnym czasie pracy. Na ostatnich jest już zupełnie dobrze - sprzęt może działać tygodniami całkowicie bezobsługowo.

Samo urządzenie zawiera także port USB, a dzięki specjalnemu oprogramowaniu D-Linka "SharePort" można udostępnić ten port jednej maszynie z Windowsem (zapewne jest to coś w rodzaju usbip). Natomiast samo oprogramowanie nie posiada funkcji Storage, więc po prostu nie da "ot tak" udostępnić pendrive w sieci. Można za to wykorzystać ten port do przyłączenia modemu 3G.

Alternatywne oprogramowanie: brak. Co prawda istnieje port OpenWrt na Ubicom, ale jest on od dawna nie aktualizowany i na dodatek są problemy z obsługą tego konkretnego modelu. Należy więc zapomnieć o dodatkowych możliwościach i skupić się na tym co dał D-Link.

Zaletą tego urządzenia jest na natomiast wydajność - bardzo dobra wydajność switcha (w A4 używany jest Realtek RTL8366SR), bardzo dobrze działa także interfejs radiowy - przy kliku klientach możliwe jest uzyskanie ciągłej transmisji do 80Mbps. Oczywiście wynika to z zastosowania układu Atherosa; D-Link posłużył się po prostu gotowcem.

Podsumowując - jest to normalny, zwykły router. Mimo że nie przepadam za produktami D-Linka, ten jest zwykłym urządzeniem który robi to co powinno i nie sprawia większych problemów w normalnym użytkowaniu. Jeżeli ktoś chciałby bezobsługowe urządzenie i miałby okazję kupić ten produkt - spokojnie może to zrobić. Należy tylko pamiętać o zrobieniu upgrade oprogramowania do najnowszej dostępnej wersji.

Aktualizacja: widok płytek w starej i nowej (A4) wersji można zobaczyć na portalu SmallNetBuilder: http://www.smallnetbuilder.com/wireless ... ick-review

Ruter miałem okazję testować dzięki uprzejmości forumowicza rpc.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: D-Link DIR-655 A4
Post: 28 lut 2013, 00:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 522
@obsy: nie spotkałeś gdzieś opisu pinów w DIR-65x ? Jest na płycie złącze jp1 5x2 pinów w rzędzie. Sprawdziłem miernikiem na szybko - kilka pinów nie podłączonych, +3,3V, + 2.3V, GND.. może być serial czy dziwny, 10 pinowy jtag? Na forum dlinka widziałem fragment bootloga więc pewnie ktoś go ma (albo wydobył logi inaczej). Poza tym internet raczej milczy
Płyta wygląda tak http://www.xbitlabs.com/images/other/dl ... rd_top.jpg i nosi ślady lutowania w tych pinach


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: D-Link DIR-655 A4
Post: 28 lut 2013, 00:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli tam jest rs to od razu na krawędzi widać ścieżki do pinów.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: D-Link DIR-655 A4
Post: 28 lut 2013, 00:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 522
obsy pisze:
Jeżeli tam jest rs to od razu na krawędzi widać ścieżki do pinów.

Nie czaję.. 10 zalutowanych dziurek jest w prawym dolnym rogu.. jaka krawędź?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odp: D-Link DIR-655 A4
Post: 28 lut 2013, 01:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Wg zdjęcia - prawe, dolne, skrajne. Ścieżki do pinów widać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: D-Link DIR-655 A4
Post: 28 lut 2013, 01:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 522
Znalazłem info, że przez te 10 pinów podłącza się debug-dongla.. zarzucam pomysł zrobienia czegoś odkrywczego.

Edit: Mam już ssh wg tego poradnika, ale bez seriala ciężko będzie coś dalej..
Welcome to
          _____ _ _
         /  ___| |_|
    _   _| |   | |_ ____  _   _  _  _
   | | | | |   | | |  _ \| | | |\ \/ /
   | |_| | |___| | | | | | |_| | )  (
   |  ___\_____|_|_|_| |_|\____|/_/\_\
   | |
   |_|

                   by

    _   _ _     _
   | | | | |   |_|
   | | | | |__  _  ___  ___  __  __
   | | | |  _ \| |/ __|/ _ \|  \/  \
   | |_| | |_| | | |__( |_| ) |\/| |
   \_____/\___/|_|\___|\___/|_|  |_|


For further information check:
http://linux.ubicom.com/



BusyBox v1.14.1 (2013-03-10 00:49:32 CET) hush - the humble shell
Enter 'help' for a list of built-in commands.

~ # uptime
 08:42:15 up  7:15, load average: 3.41, 3.46, 3.39

Tak naprawdę mam dir-657, ale złącze 'debug' jest identyczne jak 655. Sprzęt rokuje dobrze (slot sd, usb, gigabit, wifi atheros, 128 ram/16flash, proc 550mhz.
Nie mam zaufania do softu dlinka (opinie na forum producenta) i na razie nie zastąpi wrt54gl, który bez problemu łapie 100dni uptime więc robi w sumie za switcha


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info