openrouter.info
http://openrouter.info/forum/

Xiaomi WiFi Router 3G - Padavan
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=39&t=4464
Strona 1 z 1

Autor:  szukalak [ 15 lis 2017, 16:05 ]
Tytuł:  Xiaomi WiFi Router 3G - Padavan

Cześć,
Kupiłem sobie owy router,zrobiłem flashowanie Padavana i mam teraz pytanie, a właściwie dwa pytania:
1. Czy i jak zainstalować jakieś inne pakiety? np. bardzo brak mi SNMPD?
2. Jak z tego softu ew. przejść do LEDE kiedy przestanie chorować na choroby wieku dziecięcego?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,

Autor:  sentinel [ 15 lis 2017, 18:49 ]
Tytuł:  Re: Xiaomi WiFi Router 3G - Padavan

Ad.1)
Trzeba najpierw poszukać i zainstalować w /opt (/opt miękkim dowiązaniem do czegoś na USB lub zwyczajnie rozpakować na czymś pod USB i wskazać w konfiguracji Padavana to miejsce - jest odpowiednia zakładka do tego) Optware lub Entware zgodnego lub legacy z tą wersją FW - zapewne na stronach Padavan lub innych forach traktujących o Padavan/Prometheus znajdziesz stosowne informacje "co, skąd i jak". Optymalnie jednak byłoby zmodyfikować skrypty (Prometheus) i wgrywać wszystko razem pod dodaniu kodu do źródeł Padavan - ale to sporo zachodu i jak dla mnie za dużo czasu na to trzeba stracić. Jakby co - w defaulcie przez Prometheus router ma max. 32 MB miejsca na cały FW.
Ad.2)
W wątku na eko.one.pl "Weekend z ..." Cezary/obsy podawał link do wątku na forum LEDE, gdzie jest opisane jak to się konkretnie robi. Ogólnie najpierw powrót o OFW i potem opisany na forum LEDE lub w tematach o tym routerze na eko.one.pl patent na wgranie LEDE. Oryginał najwygodniej chyba wgrywać przez bootloader/nakładkę na u-boot Breede - trzeba chyba zainstalować, bo nie wiem czy już jest - wtedy roszada fw wygodnie przez stronę web w przeglądarce.
EDIT:
...lub tak: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p ... 59#p196059

Piszę wszędzie coś w stylu "chyba" bo nie robiłem tego i nie zamierzam - to co jest w Padavan w zupełności mi wystarczy do moich zastosowań, a w zasadzie wyrostka z mojej famili, do którego ten router docelowo trafi, jak już wszystko przetestuję co dla mnie/dla niego ważne.

Mam nadzieję, że mój post okarze się w jakimś stopniu pomocny i naświetli nieco temat.

Autor:  dukee [ 25 gru 2017, 13:37 ]
Tytuł:  Re: Xiaomi WiFi Router 3G - Padavan

Witam! Zastanawiam się nad instalacją Padavana. O ile wz windowsami i androidami i ddwrt miałem styczność wielokrotnie, to złożoność instalacji Padavana mnie trochę przeraża. Z jakiego poradnika korzystałeś podczas instalacji? Zależy mi głównie na DLNA, które padavan posiada. Czy znalazłeś jakieś problemy podczas użytkowania padavana?

Autor:  sentinel [ 26 gru 2017, 02:13 ]
Tytuł:  Re: Xiaomi WiFi Router 3G - Padavan

@dukee - przeczytaj temat z linku - jest tam wszystko co niezbędne - z dlna nie korzystam, ale jest to typowa wersja zgodna ze standardami, czyli sporo zależy od klienta. Jak już przestudiujesz cały temat z wątku dojdziesz zapewne do wniosku, że instalacja tylko wydaje się być skomplikowana. Polecam tamten temat oraz inne wątki/linki z ruskich forów, które w tym temacie znajdziesz - wtedy wszystko stanie się jasne.

Autor:  c#Hunter [ 26 gru 2017, 14:03 ]
Tytuł:  Re: Xiaomi WiFi Router 3G - Padavan

Generalnie jest to proste. Odpalasz ten skrypt i sobie dalej poradzisz. Z takich uwag to jak odpalasz konfiguracje wydaje się że najlepiej edytować z palca plik konfiguracyjny. Niestety, myślę że to błąd! Istnieje ograniczenie maksymalnego rozmiaru obrazu którego taka forma edycji nie uwzględnia. Jak odpalisz auto edytor to się okaże że jak zaczniesz wszystko zaznaczać do instalacji to część opcji sam Ci zacznie odznaczać. Nawet jak masz w pliku odhaczone by kompilował wszystkie dobroci, wywali Ci nawet nie wiadomo co. To jest duża wada tego skryptu bo wydaje się, że on nie najlepiej jest dostosowany do R3G... Ogólnie główna zaleta pdavana to jakość WiFi. WiFi w tym routerku z softem padavan jest rewelacyjne. Nie ma co porównywać do tego co daje LEDE z driverem MT76. Ogólnie jednak jak chcesz zrobić coś więcej na routerku to z padavanem jest ciężko. Nie ma opisów, community to nie znalazłem. Jest to typowo pod Asusy przystosowane. Pod tym względem to straszna bieda i osobiście boleje nad tym że WiFi w LEDE na ten router tak kuleje... Jak dla mnie ten routerek bez LEDE bardzo się marnuje.

Autor:  abees [ 8 kwie 2018, 15:20 ]
Tytuł:  Re: Xiaomi WiFi Router 3G - Padavan

Mam ten router i z uwagi na lepszy zasięg wifi rozważam zmianę oprogramowania na padavan. Czy mógł by mi ktoś napisać:
1. Czy na padavanie sprawnie działa funkcja repetaer bo właśnie do takiego celu ma mi on służyć. Do podawania sygnału na piętrze po wifii (kable nie wchodzą w grę).
2. Dodatkowo proszę o informacją czy kiedy działa w taki sposób to czy na padavanie da się ustawić harmonogram włączeń i wyłączeń sygnału wifii (na noc)? Na FW jest taki harmonogram ale nie działa kiedy urządzenie działa jako repetaer.
3. W jaki sposób można łączyć się z internetu z tym routerem z zainstalowanym Padavanem?
Przepraszam za swoje dla wielu laickie pytania ale jakoś nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi.

Autor:  sentinel [ 8 kwie 2018, 18:52 ]
Tytuł:  Re: Xiaomi WiFi Router 3G - Padavan

@abees - na wolnej przestrzeni do 30 m jest full wypas (piszę z praktyki używania - do tych 350-500 Mbps śmiga żwawo po radiu w bezpośrednim "widzeniu się" z innym urządzeniem - oczywiście zbliżonym sterownikiem i parametrami) - Ty masz strop, więc zapewne (raczej na pewno) sygnał nieco oklapnie.

Ad. 1) działa dobrze
Ad. 2) nigdy tak go nie używałem - to nie podpowiem - obecnie jest w użyciu już gdzie indziej, więc nie mam jak sprawdzić
Ad. 3) być może nie zrozumiałem pytania - łączy się tradycyjnie - przez WAN kablowo (RJ45 - DHCP, PPPOE, itd.) lub WWAN radiowo - jak tak to ustawisz i masz jakiś AP z internetem - w obu przypadkach działa dobrze - nie dostrzegłem żadnych niepokojących lub upierdliwych dolegliwości z racji softu padavan w takich typowych konfiguracjach.

KONKLUZJA KOŃCOWA:
Jak chcesz używać jako wydajny repeater raczej zaleca się użyć AP o rząd wielkości lepszy od niego...

EDIT: Ad. 3) Chyba wczytałem się dokładniej - no z internetu do routera można dostać się tradycyjnie - albo po ssh albo po www - trzeba to ustawić w gui - są ku temu odpowiednie opcje - jedyny warunek w takim schemacie to posiadać publiczny IP.
Jak nie ma publicznego IP to pośrednio np. przez wkompilowany w firmware klient VPN z jakimś/po przez publicznym serwerem VPN - generalnie po VPN.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/