Dzisiaj jest 24 wrz 2017, 05:16

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 19 lis 2012, 14:03 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Model TL-WR1043ND zdobył zainteresowanie szerokiego grona użytkowników, głównie z racji niezłych parametrów technicznych i dobrej (w sensie niskiej) ceny. TP-Link ostatnio wprowadził do sprzedaży nowe modele, oznaczone symbolami TL-WDR3600, TL-WDR4300 i TL-WDR4310. Ponieważ większość użytkowników zdążyła już poznać te urządzenia, opis wykonałem nieco w innej formie niż zazwyczaj.

Obrazek Obrazek
TP-LINK TL-WDR4300

Obrazek Obrazek
TP-LINK TL-WDR3600

Czym się różni 3600 od 4300 czy 4310?

Model 4310 przeznaczony jest na rynek azjatycki zaś 4300 na nasz rynek europejski. Obecnie wersje tych dwóch urządzeń dostępne w sprzedaży są identyczne. Model 3600 różni się tylko zastosowanym układem radiowym 5GHz (ten od 2.4GH jest identyczny, dwustrumieniowy) i został pozbawiony jednej anteny. Więc jeżeli ktoś nie korzysta z częstotliwości 5GHz to nie zyska nic kupując model 4300/4310.

Niewielkie różnice są też w oryginalnym oprogramowaniu (brak niektórych opcji dla jednego lub drugiego modelu jak QoS - Prioritizing programs / ports czy USB webcam server)

Jakie parametry techniczne mają te modele?

- CPU: Atheros AR9344 560MHz
- Flash: 8MB
- RAM: 128MB
- switch: AR8327N, 5x 10/100/1000Mbps
- 2x USB 2.0
- jeden przycisk power (sprzętowy wyłącznik)
- jeden przełącznik wifi
- jeden przycisk o nazwie WPS/Reset
- układ radiowy AR9341, 2.4GHz (2x2), 300Mbps

- układ radiowy AR9582, 5GHz (2x2) - dla modelu TL-WDR3600, 300Mbps
- dwie anteny dookólne - dla modelu TL-WDR3600

- układ radiowy AR9580, 5GHz (3x3) - dla modelu TL-WDR4300/4310, 450Mbps
- trzy anteny dookólne - dla modelu TL-WDR4300/4310

Czyli zamiast dwustrumieniowego układu w 3600 zamontowano trzystrumieniowy w 4300/4310, pozwalający na uzyskanie większej przepustowości w paśmie 5GHz .

Jaka jest czułość radia?

Dla TL-WDR3600:

270M_2.4G: -70dBm
195M_2.4G: -71dBm
130M_2.4G: -74dBm
54M_2.4G: -79dBm
6M_2.4G: -94dBm

Dla porównania - TL-WR1043ND:

270M: -68dBm@10% PER
130M: -68dBm@10% PER
108M: -68dBm@10% PER
54M: -68dBm@10% PER
6M: -88dBm@10% PER

(dane producenta)

Co można powiedzieć o urządzeniu?

Szybszy procesor, czterokrotnie więcej pamięci RAM niż w modelu WR1043ND, dwa fizyczne porty USB 2.0.
TP-Link wprowadził inny wygląd obudowy w tych modelach. Wykonana jest z czarnego plastiku, natychmiast zbierającego kurz i odciski palców. Sama obudowa nie posiada też z przodu żadnych przycisków. Diody LED są koloru niebieskiego. Z tyłu urządzenia znajdziemy m.in. dwa złącza USB, dwie zielone diody LED sygnalizujące pracę tych złącz (sterowane programowo), fizyczny wyłącznik zasilania oraz przełącznik WiFi (podłączony pod gpio, do oprogramowania). Sama obudowa jest lekka, płaska i dość długa.

Wewnętrzne wszystkie porty ethernet są jednym interfejsem, podzielonym logicznie (vlany) na jeden port WAN i cztery porty LAN. Układy radiowe pracują niezależnie od siebie. Porty USB widoczne są jako jeden wbudowany HUB dwuportowy.

Jaka jest wydajność routera?

Procesor pochodzi z innej rodziny układów, jest po prostu nowszą technologicznie jednostką. Ma większą częstotliwość pracy, a to z kolei przekłada się bezpośrednio na większe możliwości obliczeniowe, co potwierdzają zwykłe testy. Wydajność przełącznika porównywalna jest z routerem Asusa RT-N66U i wynosi ok 800Mbps (patrz dalsze uwagi).

Jak jest wydajność USB?

Testy przeprowadzone tak samo jak w innych przypadkach (odczyt z dysku ext2 zasilanego tylko z USB, przez ftp anonimowe pliku kilku gigabajtowego) wykazały stałą prędkość odczytu wynoszącą ok 13-14MB/s. Więc więcej niż modelu TL-LINKA TL-WR1043ND, trochę mniej niż modelu Netgear WNDR3700v2 (który ma większe o 120MHz taktowanie procesora).

Należy zauważyć, że dołączony zasilacz ma wydajność tylko 1.5A. Dla niektórych zastosowań (podłączony jednocześnie wymagający modem 3G oraz dysk zasilany z USB) mogą pojawić się problemy z dostarczeniem odpowiedniej mocy.

Jakie jest zużycie energii?

Dość małe, ok 4W po uruchomieniu. Z włączonym WiFi, podłączonym kablem Ethernet wzrasta do ok 5.5W, co i tak jest stosunkowo niewielką wartością. Mimo braku wewnętrznych radiatorów urządzenie nie grzeje się zbytnio, przynajmniej w sposób znacząco odczuwalny dla użytkownika.

Czy można podłączyć modem 3G?

Na oryginalnym oprogramowaniu - nie. Oferowane są podobne możliwości jak w modelu WR1043ND - ftp, media serwer, drukarka. Nie przewidziano możliwości podłączenia modemu. Na alternatywnym - tak.

Czy można wgrać alternatywne oprogramowanie?

Oczywiście. Router jest wspierany przez DD-WRT (dostępne są buildy Brainslayera) oraz OpenWrt, zarówno przez wersję rozwojową (trunk) jak i pretendenta do wersji stabilnej (Attitude Adjustment). Tym samym dostępne jest także Gargoyle.

Cena?

Model TL-WDR3600 kosztuje ok 220zł (połowa listopada 2012r.).

Gdzie jest haczyk?

Zawsze jakiś jest. Tym razem jest to przełącznik sieciowy Atherosa, AR8327N. W oryginalnym oprogramowaniu domyślnie włączona jest opcja Hardware NAT (HNAT) pozwalająca na sprzętowe wsparcie funkcji routujących i tym samym uzyskanie wysokich transferów z wykorzystaniem tego przełącznika ( wg przeprowadzonych testów transfer WAN-LAN to ok 800Mbps, szczytowo ok 1.2Gbps). Wyłączenie tej funkcji powoduje spadek przepustowości do ok 380-420Mbps. OpenWrt na chwilę obecną nie zawiera kodu odpowiedzialnego za sprzętowe wsparcie HNAT, więc nie uzyska się więcej niż podany limit. Sytuacja może się zmienić z biegiem czasu, ponieważ coraz więcej urządzeń posiada ten chip przełącznika i w miarę jego poznawania mogą pojawić się odpowiednie poprawki.

Na pocieszenie można powiedzieć, że identyczna sytuacja jest np. w routerze Asusa RT-N66U, w którym np. włączenie QoS w oryginalnym oprogramowaniu powoduje wyłącznie HNAT.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 19 lis 2012, 15:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 09:32
Posty: 141
Czy gargulec na niego ma obsługę 2 częstotliwości WiFi?

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 19 lis 2012, 16:33 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:31
Posty: 225
Lokalizacja: Wrocław
Jezeli nawet nie ma to bardzo latwo jest ta opcje wymusic.

_________________
Gdy trwoga to do LOG'a
TP-Link TL-WDR3600 OpenWrt/TP-Link W8970/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 19 lis 2012, 16:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Gargoyle od dawna wspiera routera z dwoma radiami, tak ma.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 19 lis 2012, 17:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2011, 22:55
Posty: 11
Ostatnio stałem się posiadaczem TL-WDR3600. Router pod obciążeniem - transsmision + dysk USB 2,5", podłączone 2 komputery 1 po LAN 2 po Wi-Fi 2,4GHz pobiera do 8W.

obsy nie interesowałeś się tematem podkręcania? Gdzieś na OL lub tutaj na forum wyczytałem, że po dodaniu radiatora powinno się bez problemów wycisnąć ponad 700MHz z tego procka.

_________________
D-Link DIR-300 B1@DD-WRT -> TP-Link TL-MR3220@OpenWrt -> TP-Link TL-WR740N@DD-WRT -> TP-Link TL-WDR3600@Gargoyle


Ostatnio zmieniony 8 gru 2012, 10:52 przez honor, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 19 lis 2012, 17:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Netgear WNDR3700 kręci się do 820, tyle że są problemy ze stabilnością. Na 800 jakoś tako chodzi. Pewnie tu też się da.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 19 lis 2012, 23:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 lis 2011, 18:48
Posty: 68
obsy cały czas czekam na firmware od ciebie dla wndr3700v2 z oc na 800mhz, swoją drogą czytałem że coś kombinowali ludzie z podnoszeniem napięcia także nie widzę powodu aby taki tp-link miał działać wolniej od netgeara po odpowiedniej modyfikacji firmware, mały radiator i powinno być ok, generalnie maksymalne traktowania powinny być takie same na chyba że w tp-linku są gorsze kostki ram i to one będą ograniczały oc, pozostaje jeszcze kwestia zasilacza (1.5ampera szału nie robi) ale to można śmiało ogarnąć we własnym zakresie, ja teraz walczę z nsa310 i jego beznadziejnym wiatraczkiem choć już go troszkę uspokoiłem montując radiator na procka i ramy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 lis 2012, 13:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 09:32
Posty: 141
Czy w tym routerze jest możliwość, żeby przy pomocy przełącznika WiFi ON/OFF sterować zasilaniem jednego portu USB?

Tak sobie wymyśliłem, że można by podpiąć dysk i odpalać go tylko jak będziemy chcieli.

WiFi sterowane z croa + przycisk WPS

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 lis 2012, 13:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Tak, przełącznik możesz odczytać programowo, tak samo wysterować usb.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 24 lis 2012, 11:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 paź 2011, 18:12
Posty: 3
A jak z wydajnością WiFi pod OpenWrt w tych nowych TP-Linkach (LAN do WLAN)? Jak te routery wypadają w porównaniu do TL-WR1043ND i WNDR3700v2? Głównie chodzi mi o pasmo 2,4GHz, ale jeśli macie dane z 5GHz to też poproszę :-)

Pytam się bo mam już WNDR3700v2 jako główny router w moim domu, który czasami musi obsłużyć przez WiFi 3 jednoczesne streamingi materiałów HD z mojego NASu (kabel gigabitowy) oraz intensywne ściąganie torrentów na kolejnym kliencie i daje radę, ale zastanawiam się czy np. TL-WDR3600 też by bez problemu sprostał temu zadaniu?

Aaaa... i jeszcze jedno - widział ktoś gdzieś dostępne dwuzakresowe antenki o większej mocy?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 24 lis 2012, 11:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Uwaga reklama: http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... 61fbf9920a

Mają też takie małe patyczki dwuzakresowe.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 24 lis 2012, 11:57 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Uwaga reklama: http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... 61fbf9920a

Mają też takie małe patyczki dwuzakresowe.


Poprawny link: http://www.wirelesslan.pl/product_info.php/cPath/171/products_id/2114

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 24 lis 2012, 12:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2011, 22:55
Posty: 11
Mam pytanie odnośnie transferu po FTP na TL-WDR3600, nie mogę wyciągnąć u siebie więcej niż ~7,8MB/s odczyt, 2,8MB/s zapis. Router nie jest w tym czasie obciążony innymi zadaniami. Dysk zewnętrzny w kieszonce USB. Partycja ext4.

hdparm -t -T /dev/sda1

/dev/sda1:
 Timing cached reads:   176 MB in  2.02 seconds =  87.26 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  80 MB in  3.04 seconds =  26.33 MB/sec
Success


mount

rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/mtdblock3 on /overlay type jffs2 (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,noatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sda1 on /tmp/usb_mount/4CD49D69D49D55D4 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sda1 on /tmp/share_home/anonymous/share_2 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)


EDIT: Dysk miałem jednak sformatowany w NTFS, wrzuciłem oryginalny soft i z miejsca mam transfery 14MB/s odczyt, 3,5MB zapis.

_________________
D-Link DIR-300 B1@DD-WRT -> TP-Link TL-MR3220@OpenWrt -> TP-Link TL-WR740N@DD-WRT -> TP-Link TL-WDR3600@Gargoyle


Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, 12:48 przez honor, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 24 lis 2012, 12:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Co do testów wifi: hardware.info robiło porównania: http://uk.hardware.info/reviews/3423/6/ ... s-3-metres , ja nie zrobię bo teraz mam za dużo sieci w eterze nic by ciekawego z tego nie wyszło.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 26 lis 2012, 14:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 lis 2011, 23:44
Posty: 60
Lokalizacja: Sosnowiec
Witajcie,
Czy dla WDR3600 w Gargoyle by Obsy jest możliwość ustawienia radia 5GHz na tryb Klienta, a radia 2,4GHz na AP? Tak żeby router pracował jako most i to bez routingu? Pytam czysto teoretyczne, nie mam jeszcze tego sprzetu, i zastanawiam sie czy go nie kupic w tym wlasnie celu :)
Czy takie rzeczy to tylko w czystym AA bez GUI?

Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 26 lis 2012, 15:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Nie, gargoyle nie wspiera takich kombinacji. Ręcznie możesz sobie oczywiście ustawić, z gui tego nie zrobisz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 26 lis 2012, 15:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 lis 2011, 23:44
Posty: 60
Lokalizacja: Sosnowiec
Dzięki za szybka odpowiedź,

Czyli powinienem dać radę z ustawieniami :)
W razie czego będę uderzał do was szanowni koledzy...

Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 26 lis 2012, 16:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
"Wal śmiało".

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 28 lis 2012, 22:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 lis 2011, 23:44
Posty: 60
Lokalizacja: Sosnowiec
Witaj Obsy,

1:0 dla WDR3600 ... lol


Jak pisałem wcześniej, chciałem zrobić most bezprzewodowy na częstotliwości 5GHz...
Po części udało mi się to... lecz problem polega na tym, że komputery podłączone do klienta po drugiej stronie otrzymują IP od tegoż własnie klienta a nie od AP..
Po prostu chciałem zrobić tak żeby Klient/AP WDR3600 był 'porzeźroczysty' i IP byłyby przydzielane z AP...
kurcze mam nadzieję ze ktoś załapie o co mi chodzi :) ...

Główny AP na WNDR3700v2 jest skonfigurowany:
IP 192.168.2.1
Mask 255.255.255.0


tutaj moje configi WDR3600

/etc/config/network
config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0.1'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option ipaddr '192.168.2.2'
        option netmask '255.255.255.0'
        option dns '192.168.2.1 62.179.1.62 62.179.1.63'

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'

config switch
        option name 'eth0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'eth0'
        option vlan '1'
        option ports '0t 2 3 4 5'

config switch_vlan
        option device 'eth0'
        option vlan '2'
        option ports '0t 1'


/etc/config/wireless
config wifi-device  radio0
        option type     mac80211
        option channel  11
        option macaddr  64:70:02:ba:1c:4b
        option hwmode   11ng
        option htmode   HT20
        list ht_capab   LDPC
        list ht_capab   SHORT-GI-20
        list ht_capab   SHORT-GI-40
        list ht_capab   TX-STBC
        list ht_capab   RX-STBC1
        list ht_capab   DSSS_CCK-40

config wifi-iface
        option device   radio0
        option network  lan
        option mode     ap
        option ssid     2.4Ghz-wdr3600
        option encryption psk2
        option key scisletajnykod

config wifi-device  radio1
        option type     mac80211
        option channel  36
        option macaddr  64:70:02:ba:1c:4c
        option hwmode   11na
        option htmode   HT20
        list ht_capab   LDPC
        list ht_capab   SHORT-GI-20
        list ht_capab   SHORT-GI-40
        list ht_capab   TX-STBC
        list ht_capab   RX-STBC1
        list ht_capab   DSSS_CCK-40

config wifi-iface
        option device   radio1
        option network  wan
        option mode     sta
        option ssid     5GHz-WDR3600
        option encryption psk2
        option key      scisletajnykod2


chciałbym żeby WDR3600 łaczył się do głównego AP jako 192.168.2.1
i żeby WDR3600 nie przydzielał adresów IP tylko żeby to robił główny AP WNDR3700


czy jeszcze musze wyłączyć dhcp na WDR3600? jak to wykonałem to juz wcale nie bylo internetu
  # /etc/init.d/dnsmasq disable
    # /etc/init.d/dnsmasq stop

??

Czy cos jeszcze muszę zrobić, czego mi brakuje?
proszę o pomoc...
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 28 lis 2012, 22:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Zrobiłeś zwykłego klienta, a masz relayd zrobić. Opis jest tu na forum i na wiki.openwrt.org.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info