Dzisiaj jest 25 wrz 2017, 11:53

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 28 gru 2012, 15:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12924
Lokalizacja: Warszawa
Przyzwyczailiśmy się kupowania routerów z segmentu SOHO, ale czasami warto także spojrzeć na urządzenia innych producentów, stosowane przez "dużych" ISP. Urządzenia MikroTik są popularne w naszym kraju, i mimo że większość z nas kojarzy głównie same płytki, to w ofercie można znaleźć także "kompletne" urządzenia, czego tytułowy RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN jest przykładem.
Są dwie wersje tego urządzenia -IN (to omawiane urządzenie, ze zwykłą obudową typu indoor) oraz -RM, przeznaczona do montażu w szafach typu rack.

Obrazek

Sprzęt

Samo urządzenie jest dość niewielkich rozmiarów, płytka ma 214mm x 86mm. Może zostać powieszone na ścianie (na spodzie urządzenia można znaleźć odpowiednie otwory do tego przeznaczone).

- CPU: znany już Atheros AR9344 o taktowaniu 600MHz
- Flash: 128MB
- RAM: 128MB DDR
- Ethernet: 5 portów RJ45 Gigabiowych + 5 portów RJ45 FastEthernet, pracujących pod kontrolą przełącznika AR8327/AR8227
- miejsce na wkładkę SFP (optyczną) - możliwość pracy jako gigabitowy konwerter mediów
- port USB (mikro) + przejściówka
- układ radiowy Atheros 802.11 b/g/n, 2x2, 1000mW (30dBm)
- dwie na stałe przymocowane anteny 4dBi
- wyświetlacz LCD



Porty ethernet (łącznie 10) podzielone są na dwa zestawy po 5 sztuk, różniące się szybkością pracy - gigabitowe oraz fastethernet. Jeżeli tego było by mało, samo urządzenie ma także miejsce na wkładkę SFP (brak jest tego interfejsu w zestawie), która po włożeniu umożliwi podłączenie do portu optycznego (FTTH - Fiber To The Home - niektórzy posiadają już takie łącza w domu).

Port USB został wyprowadzony w postaci złącza mikroUSB (choć na płytce i w obudowie istnieją odpowiednie miejsca przeznaczone na normalne złącze). W zestawie standardowo znajduje się kabel - przejściówka mikroUSB <> USB. Port ten przeznaczony jest do podłączenia modemu 3G/LTE lub nośnika pamięci (oprogramowanie posiada m.in serwer samby).

Nie jest to oczywiste, ale urządzenie posiada przycisk reset - z tyłu urządzenia, mały prostokątny otwór, oraz na dole obudowy (jumper) - jego zwarcie metalowym przedmiotem umożliwia powrót do ustawień fabrycznych.

Wyświetlacz LCD

Elementem który do tej pory nie często pojawiał się w routerach jest wyświetlacz LCD. W tym urządzeniu jest on kolorowy o wielkości 2", i co ciekawsze - jest to także dotykowy. W obecnej wersji oprogramowania (5.2x) prezentuje on tylko statystyki (rx/tx) z poszczególnych interfejsów, z podziałem na minuty, godziny, dni i tygodnie. Może prezentować dane z jednego interfejsu lub ze wszystkich obecnych w systemie. Dotyk obejmuje zarówno wskazanie punktowe jak i przesuwanie/ciągnienie (swipe/drag).

Poniżej filmk z działania tego wyświetlacza



Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia niezbędne jest wykonanie kalibracji ekranu dotykowego polegające na wskazaniu czterech punktów wyświetlanych na ekranie.

Aktualny opis funkcji wyświetlacza: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:LCD_TouchScreen

Zasilanie

Urządzenie zasilane jest przez zasilacz 24V. Kabel wydaje się na stałe przymocowany do routera, jednakże po jego rozkręceniu można przekonać się, że jest tam normalne złącze. Oczywiście, niezależnie od zasilacza można urządzenie zasilić przez POE (port ETH1 w tym przypadku). Zużycie prądu (domyślne ustawienia, wifi pracujące jako klient) to ok 3.8W, producent podaje maksymalne zużycie do 11W.

System operacyjny

Systemem operacyjnym jest znany RouterOS z licencją level 5. Standardowo mamy też możliwość uruchomienia metaroutera czyli można np. uruchomić się sobie odpowiednią instalację np. OpenWrt działającą jako dodatkowy, wirtualny system. Opis RouterOS dostępny jest na wiki producenta: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:TOC

Alternatywne oprogramowanie

Oczywiście, opis byłby nie kompletny, gdyby zabrakło tego kluczowego parametru. Jeżeli komuś nie przypadnie do gustu RouterOS (lub zabraknie jakiejś funkcjonalności, co raczej jest dość dyskusyjną sprawą), do zawsze może zainstalować OpenWrt. Wsparcie dla tego urządzenia zostało zapoczątkowane ok 4 miesięcy temu, później dodano wsparcie obsługi kontrolera pamięci i samej pamięci NAND, więc obecnie mamy całkowicie obsługiwane urządzenie.
Jednym nieobsługiwanym urządzeniem jest jeszcze wyświetlacz LCD, co pewnie zmieni się w najbliższej przyszłości.

Uwagi końcowe

"Performance test results" można znaleźć na stronie producenta: http://routerboard.com/RB2011UAS-2HnD-IN

Cena routera (koniec 2012r) to ok 400zł. Tańsza jest wersja pozbawiona interfejsu radiowego i oznaczona symbolem RB2011L. Ma też mniej pamięci RAM (64MB), nie ma też złącza USB i SFP. Po za tym płytka wydaje się być taka sama jak w omawianym urządzeniu. Odmian RB2011L jest też kilka - wersje indoor, rack, z lub bez miejsca na wkładkę SFP, różniące się oczywiście ceną.

Filmy zostały znalezione w serwisie youtube.
----

Do testów sprzęt dostarczył właściciel portalu WiFi-Spot.pl

WiFi-Spot.pl to usługa pozwalająca na stworzenie najniższym kosztem własnego, profesjonalnego punktu dostępu do sieci Internet – Hot-Spota WiFi oraz na zabezpieczenie i kontrolowane udostępnianie Internetu dla klientów punktu.
Usługa adresowana jest dla wszystkich punktów pragnących płatnie lub darmowo udostępniać własne łącze internetowe swoim Klientom, w tym dla hoteli, pensjonatów, kawiarni, restauracji, campingów, centrów handlowych, urzędów i innych miejsc użyteczności publicznej.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 28 gru 2012, 21:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 lis 2011, 22:33
Posty: 3
Nalezy dodac iz bardzo stabilnie urzadznie pracuje z zegarem 700Mhz mozna to ustawic z poziomu Router OS lub boota Metarouter dziala jak dziala zalezy od wersji Router OS, sa jeszcze wersje z czytnikiem kart SD, brakuje bramki voip i byl by to idealny hardware na openwrt ale mozna na USB FSX zrobic :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 gru 2012, 13:53 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
szkoda bo mogły by być dwa pełnowymiarowe USB
10 portów Eth to fajna sprawa

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 gru 2012, 14:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12924
Lokalizacja: Warszawa
No własnie nie wiem czemu tak zrobili. Miejsce na płytce jest, obudowa jest metalowa ale odpowiednio wycięta do złącza pionowego, więc nie mam pojęcia czemu mini zastosowali.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 gru 2012, 14:51 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 486
Lokalizacja: Wrocław
A jak zachowuje się oryginalne oprogramowanie ? Są z nim jakieś problemy ? W ogóle czy jest tutaj sens wgrywania openwrt ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 gru 2012, 15:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12924
Lokalizacja: Warszawa
Jak pisałem - pozbycie się routeros jest średnim pomysłem. Jeżeli maszynka ma robić za czysty router, vlany, tunele i inne sieciowe sprawy - to nie ma najmniejszego sensu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 gru 2012, 15:29 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 486
Lokalizacja: Wrocław
Tak pytam bo chcę go zamontować w firmie u jednego z moich klientów i nie chcę bawić się w przeprogramowywanie na openwrt. Ma działać stabilnie na oryginale. Z tego co już czytałem routeros to bardzo udany firmware.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 gru 2012, 15:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12924
Lokalizacja: Warszawa
Więc nie ma sensu. Zostaw tak jak jest.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 gru 2012, 19:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 17:16
Posty: 11
lgolebio pisze:
Tak pytam bo chcę go zamontować w firmie u jednego z moich klientów i nie chcę bawić się w przeprogramowywanie na openwrt. Ma działać stabilnie na oryginale. Z tego co już czytałem routeros to bardzo udany firmware.


Witaj,
Posiadam RB751U z RouterOS 5.22. Ten sprzęt i system działa naprawdę stabilnie. Co prawda raczkuję na mikrotiku ale jest dostępna spora baza wiki dla Router OS. Dla porównania mam także Tomato, które działa również dość stabilnie ale zdarzyło mi się go kilka razy rebootować. Z openwrt nie miałem do czynienia więc nie mam tu porównania.
Moc radia w moim Mikrotiku także niczego sobie do tego regulowana i jestem w pełni zadowolony. Skonfigurowałem i działa już ładny czas. Nie mam się do czego przyczepić.
Ten sprzęcik RB2011UAS-2HnD-IN wygląda obiecująco :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 31 gru 2012, 18:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 gru 2012, 18:27
Posty: 1
Jak ktoś lubi strasznie OpenWrt to moze odpalic w mikrotik'u materouter (wirtualizacja) i tam osadzic openwrt. Wtedy jest 2 w 1.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 6 sty 2013, 22:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 cze 2010, 16:40
Posty: 36
Witam. Czy jeden z portów można ustawić na WAN?. Mało orientuje się w Router OS a możliwości ma spore.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 6 sty 2013, 22:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
http://demo.mt.lv/webfig/

pewnie zależy do sprzetu

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 6 sty 2013, 22:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12924
Lokalizacja: Warszawa
Port ETH1 jest domyślnie wanem. Można sobie przestawić jak się chce. Wiki mikrotika opisuje domyślną konfigurację wszystkich urządzeń MT.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 19 sty 2013, 12:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12924
Lokalizacja: Warszawa
W nadciągającym v6.x RouterOS wyświetlacz już jest trochę bardziej rozbudowany, bo ma możliwość wyboru z menu różnych rzeczy, a także restart routera i reset konfiguracji.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 12 kwie 2013, 15:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 14:51
Posty: 18
a teraz się pojawił trochę tańszy i bardziej przystępny brat: http://routerboard.com/RB951G-2HnD cena około 260 zł brutto

Model RB951G-2HnD
CPU Atheros AR9344 600MHz
RAM 128MB
LAN 5 x Gigabit
MiniPCI 0
Wireless standards 802.11b/g/n
USB 1
Zasilanie 8-30V DC
PoE 8-30V DC na porcie Ether1
Wymiary 113x138x29mm
System RouterOS License L4
TX power 30dBm
Max Power consumption Up to 7W


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 2 lis 2013, 18:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 lis 2013, 18:05
Posty: 1
Witam!

Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem owego urządzenia. Jestem bardzo z niego zadowolony. Obecnie mam zainstalowaną wersję RouterOS 6.5 oraz firmware płyty 3.10.

Zrealizowałem na nim sieciowanie 2 lokalizacji u klienta. Na razie router działa bez żadnych zarzutów. Problemów z odpaleniem nie było dużo, choć trzeba troszkę się nauczyć. Same możliwości konfiguracji urządzenia są bardzo duże. Można dowolnie konfigurować każdy port z osobna. Ja na jednym urządzeniu zrealizowałem funkcję DUAL WAN bez większych problemów. Podejrzewam że mógłbym mieć nawet 4-ech dostawców internetu a i tak bym to skonfigurował poprawnie :).

Co do samego wyświetlacza w w tej wersji RouterOS można przeglądać statystki przepustowości portów na urządzeniu oraz konfigurować każdy port z osobna. Jest możliwość restartu urządzania, a także powrócenie do ustawień fabrycznych.

Z fajnych "bajerów" które się bardzo przydają to istnieje możliwość połączenia się programem do obsługi urządzenia przez adres MAC. Dzięki temu nawet jak coś źle ustawimy na protokole TCP/IP mamy możliwość zmiany tych ustawień bez przywracanie urządzanie do fabryki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 3 lis 2013, 16:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12924
Lokalizacja: Warszawa
A to akurat standardowa właściwość routeros...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 lis 2013, 23:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 lis 2013, 23:10
Posty: 1
Witam. Z ruterami miałem styczność i konfigurowałem je, ale były to prostrze domowe sprzęty typu d-link itp. Teraz kupiłem do szkoły MikroTik RouterBOARD RB2011UiAS-IN. Możliwość konfiguracji jest ogromna. Potrzebuję pomocy w 2 kwestiach.
1. Jak zrobić VLAN, żeby poszczególne eth były niewidoczne, a niektóre żeby się widziały.
Czy można po IP zrobić przydział do innego VLAN, np. jak do eth3 jest podłączony switch do niego 10 stacji i chciałbym żeby jedna z nich widziała się z komputerami z eth4, a reszta 9 komputerów podłączonych do tego switcha tworzyły VLAN.
2. Jak można podłączyć i w tym ruterze wykorzystać 2 sygnały różnych dostawców internetowych?
dziękuje z góry


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 1 gru 2013, 09:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12924
Lokalizacja: Warszawa
2. Multilan? Tak, w sumie to odpowiedzi znajdziesz na forum i wiki mikrotika.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MikroTik RouterBOARD RB2011UAS-2HnD-IN
Post: 30 kwie 2014, 12:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 kwie 2011, 12:39
Posty: 48
Ja chciał bym kupić ten router, ale mam pytanie co do OpenWRT na nim.
Chciał bym podłączyć do niego kieszeń z dwoma dyskami w RAID i udostępniać dane SAMBĄ, DLNA i w internet. Jak wygląda sprawa z OpenWRT na metarouter i dostępem do USB?
Ktoś to testował?
Czy testował ktoś w ogóle OpenWRT na metarouter? Ja próbowałem na RB433 i słabo to działało, częste restarty i w ogóle mało stabilne.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info