Dzisiaj jest 25 mar 2017, 12:36

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AVM FRITZ!Powerline 1000E Set
Post: 19 kwie 2015, 10:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Do testów trafił do mnie (i to już dawno...) nowy zestaw adapterów powerline firmy AVM o nazwie FRITZ!Powerline 1000E. W tytule jest jeszcze "Set" ponieważ tak naprawdę cały zestaw składa się z kompletu 2 urządzeń, 2 kabli sieciowych i wielojęzycznej ulotki "Installation and Operation" (niestety brak polskiego).

Obrazek

Wygląd

Nic nowego. Białe matowe pudełeczka z czerwonym paskiem (charakterystyczne dla produktów AVM), z trzema zielonymi ledami na panelu opisanymi jako "Power", "LAN" i "Powerline + Security". Na dole znajdziemy gniazdo ethernet. Ledy służą do sygnalizacji zasilania (Power), podłączenia do portu sieciowego ("LAN") oraz dioda statusowa która pełni jednocześnie rolę przycisku rejestracji urządzenia (jeżeli chcemy podłączyć kolejne do istniejącego zestawu) lub do jego resetu.

Obrazek

Dodając jeszcze potrzebę dołączenia kabla sieciowego, całość nie prezentuje się jakoś specjalnie nowocześnie; jeżeli podłączymy to w salonie na widoku to możemy mieć pewność że żona zaraz zacznie się dopytywać czy to musi być na wierzchu.

Urządzenia przeznaczone są do użytku wewnątrz pomieszczeń. Są kompatybilne z urządzeniami nadającymi z prędkościami 200Mbps i 500Mbps, wg producenta zużywają do 3W energii.

Obrazek

Działanie

Po wyjęciu z pudełka urządzenia są praktycznie gotowe do pracy - należy do obu podłączyć wtyczki od sieci, włożyć do gniazdka i mają działać ze sobą. Trochę więcej zabiegu czeka nas, jeżeli mają one być dołączone do istniejącej "sieci" powerline - wtedy operując przyciskiem na obudowie należy "dołączyć" nowe urządzenie do istniejącej sieci - ideologicznie przypomina to działanie przycisku WPS znanego z routerów. Całość jest łatwa w obsłudze i nie powinna sprawić problemów w instalacji. Urządzenia same zestawiają połączenia miedzy sobą wykorzystując szyfrowanie kluczem AES 128bitowym. Producent dostarcza oprogramowanie (choć nie w zestawie) którym można odczytać parę parametrów urządzeń np. szybkość połączenia między nimi. Urządzenia są zgodnie ze standardem HomePlus AV2 (IEEE P1901), więc jeżeli mamy odpowiednie oprogramowanie to powinniśmy zobaczyć także te urządzenia. Pod linuksem można odczytać je odczytać np. programem faifa

# faifa -i eth0 -m
Faifa for HomePlug AV (SVN revision 82)

Started receive thread

Supported HomePlug AV frames

type   description
------ -----------
0x0014 Central Coordination Discover List Request
0x6020 Get Bridge Infos Request
0x6038 Get Network Infos Request
0x6048 Get Network Stats Request
0xA000 Get Device/SW Version Request
0xA004 Write MAC Memory Request
0xA008 Read MAC Memory Request
0xA00C Start MAC Request
0xA01C Reset Device Request
0xA020 Write Module Data Request
0xA024 Read Module Data Request
0xA02C Get Watchdog Report Request
0xA030 Get Link Statistics Request
0xA034 Sniffer Mode Request
0xA038 Network Info Request (Vendor-Specific)
0xA040 Check Points Request
0xA048 Loopback Request
0xA04C Loopback Status Request
0xA050 Set Encryption Key Request
0xA054 Get Manufacturing String Request
0xA058 Read Configuration Block Request
0xA068 Get Device Attributes Request
0xA06C Get Ethernet PHY Settings Request
0xA070 Get Tone Map Caracteristics Request

Supported HomePlug 1.0 frames

type   description
------ -----------
0x0000 Channel Estimation Request
0x0004 Set Network Encryption Key Request
0x0007 Parameters and Statistics Request
0x0019 Set Local parameters Request
0x001D Set Local Overrides Request

Choose the frame type (Ctrl-C to exit): 0x6038
Frame: Get Network Infos Request (0x6038)

Dump:
Frame: Get Network Infos Confirm (6039), HomePlug-AV Version: 1.1
NID: 9B 13 71 22 XX XX XX
TEI: 0x01 (1)
STA Role: 0x02 (Network coordinator)
MAC address: 08:96:D7:XX:XX:XX
Access: 0x00 (In-Home network)
Number of neighbors: 0

Supported HomePlug AV frames


Przy opisie działaniu urządzeń nie może zabraknąć wyjaśnienia skąd się bierze ten gigabit wg producenta. Otóż urządzenie korzysta z technologii MIMO (czy zwielokrotnienia sygnałów wejścia/wyjścia), tej samej która od wielu lat stosowana w sieciach bezprzewodowych. Tu jednakże nie ma sieci bezprzewodowej, jest za to połączenie kablowe i w tym celu wykorzystywane są trzy przewody - faza, neutralny i przewód ochronny. Z tego też powodu, jeżeli chcemy osiągnąć maksymalną przepustowość, należy urządzenia dołączyć do normalnych instalacji z uziemieniem. Jeżeli podłączymy do 2 żyłowych gniazdek, transfer może znacznie spaść do niższego poziomu. Daje to tylko jeden wniosek - nie ma potrzeby inwestować w te urządzenia w przypadku gdy mamy starą sieć energetyczną, sprawdzą się starsze modele o mniejszej przepustowości (i zapewne tańsze). Producent zaleca także unikanie wszelkich przepustów, przedłużaczy, zabezpieczeń przepięciowych i podobnych rozwiązań.

Testy

Na początek: reklama producenta. Na pudełku znajduje się informacja o możliwości rozszerzenia sieci domowej do 1200Mbit/s. Na papierze brzmi nieźle, ale jak pokazały poprzednie testy podobnych urządzeń z pewnością nie da się tyle osiągnąć w warunkach domowych. Aby zadośćuczynić wymaganiom sprzętu - oba zostały podłączone do prymitywnej listwy przedłużającej z uziemieniem. Same adaptery są dość duże i dwa nie mieszą się w jednym typowym podwójnym gniazdku sieciowym. Zastosowałem więc prostą listwę przedłużającą (bez wyłączników, zabezpieczeń itd - zwykłe kable w środku) do której te dwa adaptery zostały podłączone. Do jednego adaptera został podłączony jeden laptop, do drugiego adaptera - drugi laptop, oba oczywiście z kartami gigabitowymi. Do testów zostało wykorzystane zapewne znane Wam narzędzie iperf. Wyniki są jednoznaczne:
[  6] local 192.168.1.166 port 5001 connected with 192.168.1.1 port 52748
[  6]  0.0-10.1 sec   377 MBytes   314 Mbits/sec
[  4] local 192.168.1.166 port 5001 connected with 192.168.1.1 port 52749
[  4]  0.0-10.0 sec   388 MBytes   324 Mbits/sec
[  5] local 192.168.1.166 port 5001 connected with 192.168.1.1 port 52750
[  5]  0.0-10.1 sec   378 MBytes   315 Mbits/sec

Czyli powiedzmy w okolicy 320Mbit/s. Należy zauważyć że to były prawie idealne warunki - ta sama listwa, te same przewody, odległość pomiędzy adapterami nie przekraczała 10cm. Jeżeli użyjemy adapterów w różnych gniazdkach, w różnych pokojach, to do głosu dochodzą jeszcze różne połączenia, kostki, zabezpieczenia i inne czynniki ukryte w ścianach - realny transfer może spaść trzykrotnie.

Informacyjnie - wynik pomiarów 2 laptopów spiętych bezpośrednio kablem:
[  4] local 192.168.1.166 port 5001 connected with 192.168.1.1 port 52757
[  4]  0.0-10.0 sec  1.09 GBytes   935 Mbits/sec
[  5] local 192.168.1.166 port 5001 connected with 192.168.1.1 port 52758
[  5]  0.0-10.0 sec  1.09 GBytes   931 Mbits/sec
[  4] local 192.168.1.166 port 5001 connected with 192.168.1.1 port 52759
[  4]  0.0-10.0 sec  1.09 GBytes   937 Mbits/sec


Cena zestawu: od 350zł do 400zł w sklepie patronackim (kwiecień 2015r).

Do testów sprzęt dostarczyło studio PRowokacja Agencja Public Relations, które prowadzi biuro prasowe firmy AVM. Dziękuję.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AVM FRITZ!Powerline 1000E Set
Post: 19 kwie 2015, 14:57 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
Ciekawe jak sie to zachowuje jak jest więcej sztuk? Co między fazami ? Co jak np. 6 szt. jest w jednej fazie ale każdy za bezpiecznikiem ?

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AVM FRITZ!Powerline 1000E Set
Post: 19 kwie 2015, 15:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
1 - nie wiem, mam tylko dwie sztuki. 2 i 3 - pewnie nie działa, u mnie już za jakąś listwą Evera już focha strzelało.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AVM FRITZ!Powerline 1000E Set
Post: 20 kwie 2015, 07:59 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
No właśnie, dobre toto (technologia) pod warunkiem, że nie będzie tego więcej jak 3 sztuki bo komunikacja każdy z każdym skutecznie dobija nie tylko transfer ale i jakąkolwiek stabilność linka. A już tragicznie radzi sobie z bezpiecznikami nadprądowymi, które skutecznie tłumią sygnał, zresztą tak samo jak przejście między fazowe.
Jak ma być stabilnie to musi być podłączone do gniazd, które są w jednej sieci tak aby pomiędzy nimi nie było żadnych bezpieczników nadprądowych, listew filtracyjnych czy faz.
Wiem coś o tym, bo próbowałem co prawda innej firmy linka utworzyć ale przy 6 szt. to masakra (na nowej instalacji elektrycznej).

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AVM FRITZ!Powerline 1000E Set
Post: 21 kwie 2015, 06:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lis 2013, 16:21
Posty: 33
Obsy, bardzo bym Cię prosił o testy tych urządzeń, ale marki Devolo. Adaptery te, od roku działają u mnie w domu, że stabilnością nie ma problemu. Prędkość jest jaka jest(około 809kb/s), do oglądania YouTube w HD jest na styk. Ale do czego zmierzam. W wielu urządzeniach są problemy z komunikacją pomiędzy np bezpiecznikami czy jak w twoim wypadku listwami, u mnie te urządzenia tworzą linka nawet na innej fazie... Jak? Nie mam pojęcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AVM FRITZ!Powerline 1000E Set
Post: 21 kwie 2015, 06:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Masz urządzenia to zrób recenzję.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AVM FRITZ!Powerline 1000E Set
Post: 21 kwie 2015, 21:07 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
Drail pisze:
...W wielu urządzeniach są problemy z komunikacją pomiędzy np bezpiecznikami czy jak w twoim wypadku listwami, u mnie te urządzenia tworzą linka nawet na innej fazie... Jak? Nie mam pojęcia.


Fazy różne ale neutralny wspólny to raz, a dwa to ta technologia nieźle sieje w eter więc nie ma problemu aby coś przeszło między kablami.

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info