Dzisiaj jest 21 wrz 2017, 14:07

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 10 paź 2014, 10:18 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
b3rok pisze:
Dotarł do mnie egzemplarz GL-iNet 6416A (RAM: 64 MB, Flash: 16 MB). Kupiony tutaj:
http://www.aliexpress.com/item/OpenWRT-Smart-Router-1-WAN-1LAN-1USB-1UART-5GPIO-802-11n-150M/1877292497.html

Pierwsze wrażenie - szok! jakie to małe. Zdziwił mnie brak zasilacza - jest tylko kabelek microUSB (czyli albo zasilamy z portu USB albo z ładowarki komórkowej). Wgrałem już Gargoyle od Obsego i testuję dalej.

Jak macie jakieś pytania - piszcie śmiało. Jak ktoś z Obsy/Arteq/pepe2k chce wypożyczyć routerek na testy - nie ma problemu.

Dostałeś v2 (http://galeria.tech-blog.pl/GLiNet_v2/)?

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 10 paź 2014, 10:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Mam pierwotną wersję, nową widziałem u pepe2k.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 14 paź 2014, 13:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 lip 2011, 22:44
Posty: 22
GL-iNet 6416A (RAM: 64 MB, Flash: 16 MB)

Z tego co sprawdziłem ze zdjęciami pepe2k,to wersja v2. I tu mam problem. Zasilam go zasilaczem 2A5V, podłączony dysk 2,5 500GB. Od piątku testuje i często restartuje mi router.

Jaki zasilacz polecacie dla poprawienia stabilności?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 14 paź 2014, 13:49 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
To raczej nie jest problem zewnętrznego zasilacza.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 14 paź 2014, 13:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 lip 2011, 22:44
Posty: 22
Gdzie szukać problemu?
Przeglądnę logi, może coś więcej powiedzą :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 19 paź 2014, 16:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 19 paź 2014, 16:01
Posty: 1
Do jakich ciekawych zastosowań można by wykorzystać ten router? Prócz wspomnianego wcześniej TORa?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 19 paź 2014, 16:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Wszystkich? Pytanie takie samo - do czego stosujesz zwykły router który używasz?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 6 sty 2015, 00:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Obrazek

Oprogramowanie do gl.inet w wersji 2.10

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 6 sty 2015, 17:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 73
Ładne. To dalej ta nakładka na LuCynę?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 6 sty 2015, 17:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
To gui jest czymś oddzielnym i niezależnym. Ale obok jest też LuCI zainstalowane, jak klikniesz to "Advanced settings" to luci właśnie woła.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 6 sty 2015, 17:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 02:43
Posty: 428
Jak to działa tak jak wygląda to fajne cacko, szkoda że nie sprzedawane z wydajniejszymi jednostkami. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 7 sty 2015, 22:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 cze 2012, 18:45
Posty: 11
dragmar pisze:
GL-iNet 6416A (RAM: 64 MB, Flash: 16 MB)

Z tego co sprawdziłem ze zdjęciami pepe2k,to wersja v2.

Jaki zasilacz polecacie dla poprawienia stabilności?


Gdzie kupowałeś ten router ?

Pozdrawiam
Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 4 wrz 2015, 07:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Informacyjnie: pojawił się "następca" gl.inet, oznaczony jako "ar150": http://www.gl-inet.com/ar150/

W porównaniu do gl.inet: całkowicie przeprojektowana płytka, dodany sprzętowy przełącznik, jedna dioda led, piny mają już rozstaw 2.54. Niektóre maja ufl do wyprowadzenia zewnętrznej anteny, jest także możliwość sterowania zasilaniem usb (ciekawe jaki układy zastosowano i na jaką wydajność prądową). Fizycznie zmieniono teraz też położenie portu USB dzięki czemu bez problemu można podłączyć bezpośrednio modem.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 4 wrz 2015, 09:58 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Informacyjnie: pojawił się "następca" gl.inet, oznaczony jako "ar150": http://www.gl-inet.com/ar150/

W porównaniu do gl.inet: całkowicie przeprojektowana płytka, dodany sprzętowy przełącznik, jedna dioda led, piny mają już rozstaw 2.54. Niektóre maja ufl do wyprowadzenia zewnętrznej anteny, jest także możliwość sterowania zasilaniem usb (ciekawe jaki układy zastosowano i na jaką wydajność prądową). Fizycznie zmieniono teraz też położenie portu USB dzięki czemu bez problemu można podłączyć bezpośrednio modem.

Lista zmian praktycznie pokrywa się z moimi sugestiami, które wysyłałem im jeszcze przy pierwszej wersji :) Trochę im zeszło... Cena do przełknięcia chociaż moim zdaniem powinni dać już umrzeć AR9331.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 4 wrz 2015, 10:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Powinni. Mogli by w końcu to gui upublicznić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 5 wrz 2015, 08:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 73
W sklepiku widać też GL-AR300 za $59. Dwie anteny, 1WAN, 4LAN, 2xUSB, MicroSD. Atheros 9344 74kc (znaczy się będzie gigabit?), 16MB Flash, 128MB DDR2, SPI, JTAG, UART, 2.54mm GPIOs, opcjonalne PoE (5$ extra)
http://www.gl-inet.com/ar300/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 14 paź 2015, 09:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
pepe2k pisze:
obsy pisze:
Informacyjnie: pojawił się "następca" gl.inet, oznaczony jako "ar150": http://www.gl-inet.com/ar150/

W porównaniu do gl.inet: całkowicie przeprojektowana płytka, dodany sprzętowy przełącznik, jedna dioda led, piny mają już rozstaw 2.54. Niektóre maja ufl do wyprowadzenia zewnętrznej anteny, jest także możliwość sterowania zasilaniem usb (ciekawe jaki układy zastosowano i na jaką wydajność prądową). Fizycznie zmieniono teraz też położenie portu USB dzięki czemu bez problemu można podłączyć bezpośrednio modem.

Lista zmian praktycznie pokrywa się z moimi sugestiami, które wysyłałem im jeszcze przy pierwszej wersji :) Trochę im zeszło... Cena do przełknięcia chociaż moim zdaniem powinni dać już umrzeć AR9331.

I rozpiska:

Obrazek

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 14 paź 2015, 10:09 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
Mam już u siebie AR150, AR300 i trochę modułów Domino, niedługo podrzucę jakieś zdjęcia i opisy.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 14 paź 2015, 10:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Weź lupkę i zobacz co tam wsadzili do kontrolowania zasilania USB. W szczególności - jaką to ma wydajność prądową.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GL.iNet
Post: 15 gru 2015, 08:33 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 kwie 2011, 22:25
Posty: 63
pepe2k pisze:
Mam już u siebie AR150, AR300 i trochę modułów Domino, niedługo podrzucę jakieś zdjęcia i opisy.

podbijam, bo z racji posiadania GL.inet v2 jest zainteresowany opiniami o AR150 i AR300.

_________________
I. Huawei HG8240 + 1x Asus RT-N66u @Shibby Tomato +2x AP Netgear WNR3500L + Siemens Gigaset C610IP + Synology DS1512+
II. TL-WDR4300 @Obsy Gargoyle PL OpenWRT + Linksys SPA-3102 + Synology DS110j
III. Asus RT-N10U + HUAWEI K4505 - zestaw mobilny : )


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info