Dzisiaj jest 18 lip 2018, 04:47

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 29 gru 2014, 15:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
obsy pisze:
A ja się sugerowałem tym co później pisałeś...


Rozumiem, ważne że już wszystko wiadomo.

Wracając do tematu, czy możesz podesłać jakoś starszą wersję o którą prosiłem do 4300. Np. jakąś 1.6.1.x.

Z góry dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 29 gru 2014, 15:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13227
Lokalizacja: Warszawa
Ja nie posiadam takich.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 29 gru 2014, 15:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 317
Laurier07 zajrzyj tu:

ftp://tplink-forum.pl/Gargoyle/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 8 sty 2015, 10:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 mar 2014, 23:31
Posty: 8
Witam

chciałbym pod wdr3600 podłaczyć dwie anteny interline horizon midi: jedna na 2,4ghz a druga na 5ghz.
Czy wdr3600 będzie działał w takiej konfiguracji mimo że anteny są dwuzakresowe?
Czy wylutowując tranzystory przełączające w torach radiowych będę miał dwa radia (jedno na 2,4ghz a drugie na 5ghz)?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 8 sty 2015, 10:54 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2066
Lokalizacja: Warszawa
lotrabbartol pisze:
Witam

chciałbym pod wdr3600 podłaczyć dwie anteny interline horizon midi: jedna na 2,4ghz a druga na 5ghz.
Czy wdr3600 będzie działał w takiej konfiguracji mimo że anteny są dwuzakresowe?

Nie będzie.

lotrabbartol pisze:
Czy wylutowując tranzystory przełączające w torach radiowych będę miał dwa radia (jedno na 2,4ghz a drugie na 5ghz)?

Tam masz dwa fizyczne radia. Jak rozdzielisz tory antenowe, to będziesz potrzebować 4 anten, po 2 na pasmo (MIMO).

Edit (rozwinięcie pierwszej odpowiedzi): działać będzie, ale to tak jakbyś usunął jedną antenę dla każdego pasma z MIMO.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 8 sty 2015, 11:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 mar 2014, 23:31
Posty: 8
właśnie na MIMO mi nie zależy :) więc jeśli będzie działać bez MIMO to ok


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 12 sty 2015, 00:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 sty 2015, 00:05
Posty: 3
A ja mam takie pytanie, wymieniam 1043nd bo ostatnio zadyszki dostaje (o odpalanieu transmission nawet nie marze) i wybór padł na 4300. I pytanie mam takie jest coś podobnego z taka samą ilością ramu i podobnym prockiem i większym flashem w podobnej cenie? Przejrzałem już chyba wszystkie zestawienia, table of hrdware na wiki openwrt i nie widze nic sensownego co można dostac jako nówkę.

Btw. internet nie kłamie że zapis po usb dochodzi do 12MB/s?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 12 sty 2015, 14:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 8 gru 2010, 13:00
Posty: 31
Ja z podobnych powodów zrezygnowałem ze znęcania się nad routerem (ileż on wycierpiał przez 2 lata pewnie xD) i kupiłem NAS`a - Zyxel NSA310. Po przeniesieniu ciężkich zadań na tego NAS`a zapomniałem co to są kłopoty (no chyba że najdzie mnie ochota na grzebanie :P ). Proponuję podobne rozwiązanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 21 sty 2015, 23:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2015, 23:35
Posty: 3
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie.

Posiadam obecnie wdr4300 ale nachodzi mnie na "lekkie" zmiany. Chciałbym zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych.
Obecnie mam rzeczony router + switch 8 portów Gbps + NAS + kilka innych urządzeń ale wynika z tej konfiguracji kilka problemów z których głównym jest słaby zasięg WiFi z miejsca, w którym router jest umieszczony.
Pomyślałem, że zmienię konfigurację na RB2011 - co pozwoli mi na wyeliminowanie switcha, da 5 portów Gbps i 5 100mbps, pozwoli na bardzo swobodną konfigurację, sensowne tunele VPN oraz pozwoli przenieść WDR4300 w optymalne dla zasiegu WiFi miejsce.
W związku z tymi zmianami mam 3 pytania.
- jakie oprogramowanie (z GUI) da mi najlepsze możliwości konfiguracyjne, wydajność i użyteczność WDR4300 jako AP (na pewno 2,4 i 5 GHZ z fajną wydajnością + 2 SSID z siecią dla gości + Jumbo frame)
- jakie jest porównanie wydajności RB2011 i WDR4300 (nigdzie w necie nie znalazłem)
- czy może ktoś podpowie jakieś inne rozwiązanie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 21 sty 2015, 23:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13227
Lokalizacja: Warszawa
Porzuć wdr4300 na rzecz rb2011 po prostu. On raczej ci pokryje przestrzeń, chyba że 5GHz potrzebujesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 sty 2015, 09:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2015, 23:35
Posty: 3
Nie da rady :/

Miejsce zbiegu okablowania jest w wysuniętym fragmencie domu, którego elewacja jest wykonana z lanego betonu (oczywiście solidnie zbrojonego), do tego w stalowej szafce. Nie ma oczywiście opcji na to, żeby to zmienić. Dom jest solidnie okablowany ale niestety pojedynczo - więc nie da rady postawić routera tam gdzie WiFi będzie najkorzystniejsze. Do tego 5GHz jest bardzo mile widziane - karta w moim lapku na 5GHz chodzi znacznie szybciej a biorąc pod uwagę, że robię z niego backup 0,5 TB danych to jednak ma znaczenie (przyrostowo). Rozważałem oczywiście zmianę 4600 na jakiegoś prostszego mikrotika z WiFi (na AP) ale ma to swoje wady. Finansowo nie wyjdę do przodu, stracę szybkodostępny backup (w 2-3 h mogę go odpalić do routingu i w domu i w firmie w razie padu) no i to 5GHz...

oczywiście RB2011 bez WiFi

no i pytanie - na ile wydajniejszy jest RB2011


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 sty 2015, 09:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13227
Lokalizacja: Warszawa
Wydajniejszy w sensie czego? Routingu? Mikrotik wypisuje to na swoich stronach.

Może więc po prostu zwykłe repeatery dwupasmowe lub poe?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 sty 2015, 13:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 sty 2015, 23:35
Posty: 3
Mikrotik tak - wypisuje ale podobnych danych tp link nie dostarcza. Chodzi o routing, NAT, tunel VPN jakieś proste regułki firewalla.

repeatery bez sensu - nie puszczę tego WiFi ze stalowej szafki, żeby go wzmacniać. Zostaje 2 zakresowy AP (nie musi być PoE - mam tam zasilanie) tylko są 3 problemy : 2 zakresowe AP nie są tanie, mają zazwyczaj też porty 100mbps - jaka więc zaleta z ich przepustowości? no i pozostaję, bez potencjalnego backupu. W firmie mam co prawda wstępnie skonfigurowanego BESFR41 - tylko kabelki przepiąć i na chwilkę starczy ale w domu nie mam nic innego.


Edyta

Nikt nie podpowie, który soft alternatywny będzie najlepszy do przekształcenia tego routera w AP. Generalnie, który daje najlepsze transfery na obu radiach, obsługuje jumbo frame i pozwala użyć gniazda WAN jako LAN. Ewentualnie jakie wam jeszcze przechodzą fiuczery do głowy, które mogą się przydać w takiej konfiguracji.

No i ciekawi mnie ta różnica wydajności w wyżej wymienionych zastosowaniach.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 2 kwie 2015, 21:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 kwie 2015, 21:42
Posty: 1
Witajcie, mam zamiar zakupić WDR3600 i moje pytanko będzie on na Gargoyle współgrał z modemem 4G Huawei E3372 ?? Oraz mam taką prośbę jak ktoś posiada soft oryginalny bo nie mogę znaleźć bez boot w nazwie a wolę mieć na wszelki wypadek jak wgram gargulca a jak bym musiał oddać czy coś. Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 2 kwie 2015, 21:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13227
Lokalizacja: Warszawa
Na http://dl.eko.one.pl/orig jest. Kup sobie hub usb z własnym zasilaniem do tego modemu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 30 cze 2015, 11:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 cze 2015, 10:50
Posty: 6
Drodzy,
mam pytanie a'propos WDR4300. Właśnie zamieniłem 1043 na ten router, zainstalowałem Gg 1.7.1. Mam pewną wątpliwość co do konfiguracji.
W WR1043 miałem ustawiony 8 kanał o szerokości 40 MHz, co Inssider pokazywał jako 8+12 o prędkości 300Mb. W WDR4300 ustawiam podobnie, ten sam kanał, szerokość również 40MHz i "drugi kanał powyżej", ale w Inssiderze widzę zajęcie tylko 8-go kanału, choć prędkość jest 300.
Pytanie - czy to norma, czy wynika to z innego hardware'u, specyfiki działania tego routera czy coś w tym stylu?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 30 cze 2015, 17:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13227
Lokalizacja: Warszawa
ustaw jeszcze w konfigu option noscan 1 i zobacz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 1 lip 2015, 07:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 cze 2015, 10:50
Posty: 6
Zaiste, pomogło :) trochę jednak odwrotnie się zachowuje, bo aby uzyskać 8+12 musiałem przestawić HT40 na "-", więc jest 8+"drugi kanał poniżej", co daje 8+12. Będę obserwował. Dzięki za pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 1 lip 2015, 07:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13227
Lokalizacja: Warszawa
Na pewno obserwujesz swoją sieć? :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 3 lip 2015, 15:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 cze 2015, 10:50
Posty: 6
:) Na pewno.
Ale chyba mam winnego, choć mogę być w błędzie, bo nie wiem tyle, ile zacne grono :) Coś jest chyba nie halo pomiędzy interfejsem Gargoyle'a w wersji 1.7.1 a specyfikacją BB 14.07. Na stronie OpenWRT stoi w opisie opcji htmode:
HT40 (2x 20Mz channels, auto selection of upper or lower secondary channel on versions 14.07 and above)

Gargoyle ustawia opcje bądź HT40+, bądź HT40-, po staremu. Po usunięciu plusika i pozostawieniu w /etc/config/wireless samego option htmode 'HT40' sam ustawia kanały 8+12 i jest po temacie.
config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option path 'platform/ar934x_wmac'
        option hwmode '11ng'
        option noscan '1'
        option channel '8'
        option htmode 'HT40'

Tak wyedytowany w shellu konfig interfejs Gargoyle wyświetla jakby miał nastawioną szerokość kanału 20MHz (nie potrafię tu wkleić obrazka). Jeśli zapiszę ustawienia na stronie w Gargoyle'u, ustawi HT20 rzecz jasna.
Być może też jest to związane też z option hwmode '11ng', bo w opisie hwmode jest:
Selects the wireless protocol to use, possible values are 11b, 11g, and 11a (note that 11ng and 11na are not available options, see ticket 17541)

I to byłoby na tyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info