Dzisiaj jest 17 lis 2018, 02:43

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 9 gru 2014, 21:49 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2070
Lokalizacja: Warszawa
C2 to zupełnie inna architektura (MediaTek), a jej największa wada to wyraźnie wyższy pobór prądu niż podobne rozwiązania na Qualcomm Atheros. Jeżeli i tak nie zamierzasz na razie eksperymentować z OpenWrt, to oba te routery na OFW działają sprawnie.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 14:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
Dzień dobry. Pisałem na eko.one, napiszę też tutaj, może będą inne pomysły, jeśli nie to pozostaje reklamacja :(.

Posiadam Router TP Linka WDR4300 z wgranym softem Gargoyle 1.6.2.2 (r42647), by obsy. Jeśli chodzi o konfigurację używam standardowej, bez zbędnych kombinacji. Wifi z zabezpieczeniem + urządzenia po LAN. Router rozsyła sygnał po wifi do 3 urządzeń (Laptopy, dekoder), czasami ktos z rodzinki podłączy smartphona. Dodatkowo do LAN1 i LAN2 podpięte są dwa kompy po ethernecie. Internet mam z kablówki 20MBi, uważam go za bardzo stabilny.

Mój problem polega na bardzo małej stabilności tego routera. Zacznę od tego, że przez krótki okres próbowałem używać go na dwóch pasmach równocześnie (2,4 i 5). Jednak router po około 6-12 h pracy jakby zaprzestawał nadawaniu sygnału po Wifi. Nie rozsyłał sygnału internetowego, brak też było możliwości połączenia się z nim po Wifi (celem wejscia w konfigurację), Jedyna możliwość połączenia się z nim, było połączenie po kablu. Ogólnie przy tych zwisach, internet na kompach podłączonych po LAN działał bez problemu. Reset routera pomagał, jednak ponownie tylko na kilka godzin.

Postanowiłem wyłączyć pasmo 5.hz i używać go na G+B. Stabilność wzrosła, przestało się wieszać Wifi, jednak nastąpiły zwiechy co około 5-6 dni, objawy niemalże takie same jak przy włączonych dwóch pasmach. Zdarzają się jednak momenty, kiedy router rozsyła bardzo mało wydajny sygnał Wifi. Objawia się to słabą prędkości internetu (sprawdzam na teście predkości). Standardowo, gdy wszystko jest OK leci 16MBit Downloadu, przy problemach max 1-2 MBit. Na pewno nie są winą pozostałe urządzenia, gdyż przy tym teście całkowicie je odłączam. Reset routera załatwia wszystko.

Czy może ktoś poradzić co może być powodem tych problemów. Mam skopiowanego loga po takim zawieszeniu sie wifi. Loga zgrałem przez kompa podłączonego do routera po kablu. Nie wiem jedna czy w tym logu jest coś do wychwycenia, czy router (w tym wypadku Gargoyle) notuje jakies problemy.

Na tą chwilę, w zakładce reset dodałem planowany codzienny reset. Router resetuje się o tej samej porze każdej nocy, tak by cały dzień działał na świeżości. Jednak to nie załatwia do końca problemu, bo bywają takie momenty że nawet za dnia trzeba go resetować, bo transfery bardzo spadają.

Ogólnie czytałem na innych forach, że router ten jest stabilny. Niektórzy mają uptime nawet po 100 dni i wszystko smiga. U mnie na tą chwilę to nie możliwe.

Proszę o porady, jeśli będą potrzebne jakieś dodatkowe logi z jakiś dodatkowych programów, chętnie to zrobię, muszę wiedzieć jednak jakie smile.

Pozdrawiam LA


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 14:59 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2070
Lokalizacja: Warszawa
Zainstaluj memtester i zrób taki test:
memtester 64 3

I wklej tutaj wynik.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 18:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
pepe2k pisze:
Zainstaluj memtester i zrób taki test:
memtester 64 3

I wklej tutaj wynik.



niestety za bardzo nie wiem jak to zrobic

możesz napisać chociaż gdzie szukać pomocy na temat instalacji tego pluginu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 18:59 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2070
Lokalizacja: Warszawa
Polecam na początek: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=2843#p2843

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 22:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
pepe2k pisze:
Zainstaluj memtester i zrób taki test:
memtester 64 3

I wklej tutaj wynik.



Udało się :)

Cytuj:
root@Gargoyle:~# memtester 64 3
memtester version 4.1.3 (32-bit)
Copyright (C) 2010 Charles Cazabon.
Licensed under the GNU General Public License version 2 (only).

pagesize is 4096
pagesizemask is 0xfffff000
want 64MB (67108864 bytes)
got 64MB (67108864 bytes), trying mlock ...locked.
Loop 1/3:
Stuck Address : ok
Random Value : ok
Compare XOR : ok
Compare SUB : ok
Compare MUL : ok
Compare DIV : ok
Compare OR : ok
Compare AND : ok
Sequential Increment: ok
Solid Bits : ok
Block Sequential : ok
Checkerboard : ok
Bit Spread : ok
Bit Flip : ok
Walking Ones : ok
Walking Zeroes : ok

Loop 2/3:
Stuck Address : ok
Random Value : ok
Compare XOR : ok
Compare SUB : ok
Compare MUL : ok
Compare DIV : ok
Compare OR : ok
Compare AND : ok
Sequential Increment: ok
Solid Bits : ok
Block Sequential : ok
Checkerboard : ok
Bit Spread : ok
Bit Flip : ok
Walking Ones : ok
Walking Zeroes : ok

Loop 3/3:
Stuck Address : ok
Random Value : ok
Compare XOR : ok
Compare SUB : ok
Compare MUL : ok
Compare DIV : ok
Compare OR : ok
Compare AND : ok
Sequential Increment: ok
Solid Bits : ok
Block Sequential : ok
Checkerboard : ok
Bit Spread : ok
Bit Flip : ok
Walking Ones : ok
Walking Zeroes : ok

Done.


Z tego co widzę, test przebiegł OK, a więc co dalej ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 22:08 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2070
Lokalizacja: Warszawa
Teraz wgraj oryginalne firmware i testuj przez jakiś czas.
Jak nadal będziesz miał takie problemy, to pozostaje Ci jedynie reklamacja.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 22:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
pepe2k pisze:
Teraz wgraj oryginalne firmware i testuj przez jakiś czas.
Jak nadal będziesz miał takie problemy, to pozostaje Ci jedynie reklamacja.


A czy może być powodem to, że przy instalacji Gargoyle, a raczej jego update'u z wersji 1.6.0 na 1.6.2.2 by odsy, soft pyta czy zachować aktualne ustawienia. Ja zaznaczyłem żeby ustawienia zostały zachowana. Czytalem na forach że to może być powodem, ale przy aktualizacjach z duzo starszych softów na dużo nowsze. U mnie była to aktualizacja praktyczne o jedną wersję up.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 22:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13286
Lokalizacja: Warszawa
Więc zrób przywrócenie ustawień domyślnych i będziesz miał tak jak byś tej opcji nie zaznaczył.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 22:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
obsy pisze:
Więc zrób przywrócenie ustawień domyślnych i będziesz miał tak jak byś tej opcji nie zaznaczył.


A czy zainstalowane pluginy, sterowniki z poziomu Putty tez się zresetują (usunął), czy resetują się tylko ustawienia w menu gargoyle ?


Ostatnio zmieniony 22 gru 2014, 22:47 przez Laurier07, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 22:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13286
Lokalizacja: Warszawa
Wszystko powraca do ustawień domyślnych.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 22 gru 2014, 22:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
obsy pisze:
Wszystko powraca do ustawień domyślnych.


W takim razie spróbuje. Dziękuję bardzo za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 27 gru 2014, 16:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
Doczytałem jeszcze na innych forach ze na wersji 1.6.1.x by obsy router działa poprawnie. Czy może ktoś wie gdzie można znaleźć starsze wersje tego update, niestety w necie są tylko 1.6.2.2.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 28 gru 2014, 17:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13286
Lokalizacja: Warszawa
A co niby nie działa poprawnie w 1.6.2.2?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 28 gru 2014, 22:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
Np. na forum eko.one, w temacie dotyczącym mojego problemu, forumowicze pisali, że mieli podobny problem jak ja. Zmienili na starsza wersje Twojej modyfikacji i problemy całkowicie ustąpiły.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 28 gru 2014, 22:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13286
Lokalizacja: Warszawa
Pokaż mi konkretny temat na eko1 gdzie było że na nie zapisywanie zmian pomaga wgranie starszej wersji. Coś zmyślasz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 29 gru 2014, 09:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
obsy pisze:
Pokaż mi konkretny temat na eko1 gdzie było że na nie zapisywanie zmian pomaga wgranie starszej wersji. Coś zmyślasz.


http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10163&p=3

pod koniec tematu


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 29 gru 2014, 10:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13286
Lokalizacja: Warszawa
Tam jest o zwichach wifi a nie zapisie konfiguracji.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 29 gru 2014, 12:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 gru 2014, 14:33
Posty: 11
obsy pisze:
Tam jest o zwichach wifi a nie zapisie konfiguracji.


Zgadza się, a mój problem o którym pisałem dnia 22 gru 2014, 13:35 w tym topicu, właśnie dotyczy zwisów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 29 gru 2014, 14:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13286
Lokalizacja: Warszawa
A ja się sugerowałem tym co później pisałeś...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info