Dzisiaj jest 21 lis 2018, 06:13

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 26 lis 2014, 22:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13290
Lokalizacja: Warszawa
Mało osób tu oryginalny soft używa. Jeżeli nie wykrywa to nic praktycznie nie jesteś w stanie zrobić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 26 lis 2014, 23:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 lis 2014, 22:12
Posty: 10
Moge zainstalowac cos innego, chce tylko wiedziec, czy zadziala. Wole nie wgrywac czegos innego, jezeli przeformatowanie na np. ext4 pomoze. Albo podzielenie na partycje. Albo przeformatowanie i podzielenie na partycje :) Serio nikt wiekszego dysku do tego nie podpinal?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 26 lis 2014, 23:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 gru 2013, 13:06
Posty: 13
Cześć, spróbuj zrobić partycje mniejszą niż 2TB, takie testowałem i działa bez zarzutu NTFS.

Z tego co pamiętam czytałem gdzieś o problemach userów na 3TB+ hdd


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 1 gru 2014, 19:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 lis 2014, 22:12
Posty: 10
Sprawdziłem. Na MBR zrobiłem partycję NTFS 2TB i wykrywa bez problemu.
Na MBR "tracę" 1TB. Spróbowałem NTFS na GPT, ale wygląda na to, że GPT nie jest wspierane...
Masakra... http://www.tp-link.com/lb/article/?faqid=603 (ale za to w końcu znalazłem jakieś info o tym co jest wspierane a co nie)

Czy alternatywny soft by sobie z tym poradził? Jeżeli tak, to co polecicie? No i czy są jakies wady alternatywnego softu (ktos tutaj *chyba* pisal o nizszym transferze)?

Pozdrawiam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 1 gru 2014, 20:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13290
Lokalizacja: Warszawa
Alternatywny ma pełne wsparcie dla gpt. Wada - brak hnatu, więc w routingu wan<>lan nie przeskoczysz tych 200-300Mbps.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 1 gru 2014, 22:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 lis 2014, 22:12
Posty: 10
Probowalem wygoogle co to ten hnat i bez wiekszego sukcesu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 1 gru 2014, 22:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13290
Lokalizacja: Warszawa
Hardware NAT

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 2 gru 2014, 13:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 lis 2014, 22:12
Posty: 10
To jak rozumiem to jest tylko kwestia przpustowosci z internetu. W sytuacji w ktorej mam internet 100 Mbps to brak HNATa jest bez znaczenia, tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 2 gru 2014, 13:49 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2070
Lokalizacja: Warszawa
theadam pisze:
To jak rozumiem to jest tylko kwestia przpustowosci z internetu. W sytuacji w ktorej mam internet 100 Mbps to brak HNATa jest bez znaczenia, tak?

To nie tak... zawsze ma to znaczenie. Sprawa wygląda tak, że jak masz HNAT, to praktycznie wszystko co wiąże się z NAT jest wykonywane sprzętowo, w układzie przełącznika (switch). Bez HNAT (sprzęt to ma, ale nie jest to wykorzystywane, bo nikt nie napisał sterowników dla OpenWrt) wszystkim zajmuje się główny CPU, który ma ograniczoną wydajność i nie jest układem dedykowanym do takich rzeczy (ma ogólne zastosowanie) i... przy pewnym progu przepustowości po prostu przestaje sobie radzić i tym samym ogranicza wydajność WAN->LAN z NAT. W przypadku WDRów ten próg to mniej więcej 200 Mbps i zależy od wersji OpenWrt.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 2 gru 2014, 14:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 lis 2014, 22:12
Posty: 10
Jednym slowem albo wolniej dzialajacy router, albo tylko 2TB z dysku 3TB :)
Zostane chyba przy mniejszym dysku. W przyszlosci kupie NASa, a ten zutylizuje na backup offlinowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 2 gru 2014, 17:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13290
Lokalizacja: Warszawa
Tzn jeżeli chcesz router wykorzystać jako pełnokrwisty NAS to nie, tak nie rób.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 2 gru 2014, 20:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 lis 2014, 22:12
Posty: 10
Hehe, nie - chce kupic NASa, myslalem o DS213j. Wstrzymuje sie na razie z zakupem i dlatego na tymczasowe rozwiazanie wzialem dysk do podpiecia do routera.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 2 gru 2014, 21:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13290
Lokalizacja: Warszawa
Tymczasowo może być, tylko zauważ że super szybko nie będzie. Nie tej klasy sprzęt.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 3 gru 2014, 00:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 lis 2014, 22:12
Posty: 10
obsy pisze:
Tymczasowo może być, tylko zauważ że super szybko nie będzie. Nie tej klasy sprzęt.


Mowisz o DS213j, czy o dysku odpietym do routera? Ze dysk wolny to juz sie przekonalem. A rowiazanie tymczasowe, bo troche zwlekam z reseachem na temat NASa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 3 gru 2014, 07:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13290
Lokalizacja: Warszawa
Dysku do routera.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 9 gru 2014, 15:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 gru 2014, 15:40
Posty: 3
Już miałem kupić sobie TL-WDR3600 jak gdzieś dojrzałem specyfikację TP-Link Archer C2.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć w moim przypadku które urządzenie z tych dwóch będzie lepszym wyborem do mieszkania 2 pokoje gdzie są 3-4 komputery (laptopy) z 2-3 tablety, smartfony; planuję pobawić się na open-wrt oraz podłaczyć do sieci dysk żeby mi moje kobietki nie zawracały głowy o udostępnianie zdjęć itp.
Zależy mi na szybkim transferze w LAN oraz przyzwoitych transferach w WiFi, 5GHz przyda się bo w okolicy jest milion sieci, zakłóceń itp. Ilośc opcji, ustawień też ma znaczenie, poprzedni router Cisco poza stabilnością nie umożliwiał żadnej zabawy a do tego kopiowanie w obrębie sieci czegokolwiek trwało wieki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 9 gru 2014, 16:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13290
Lokalizacja: Warszawa
Na c2 nie działa openwrt jeszcze.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 9 gru 2014, 16:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 gru 2014, 15:40
Posty: 3
obsy pisze:
Na c2 nie działa openwrt jeszcze.

Nie działa open wrt, ale ja wytrzymam na sofcie producenta cierpliwie do czasu stabilnej wersji alternatywnej. Bardziej mi chodzi o parametry, wydajność, użyteczność.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 9 gru 2014, 16:40 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2070
Lokalizacja: Warszawa
Domineo pisze:
obsy pisze:
Na c2 nie działa openwrt jeszcze.

Nie działa open wrt, ale ja wytrzymam na sofcie producenta cierpliwie do czasu stabilnej wersji alternatywnej. Bardziej mi chodzi o parametry, wydajność, użyteczność.

Uważaj z tym podejściem, bo możesz się doczekać stabilnej wersji, ale za dwa lata.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310 w pytaniach i odpowiedziach
Post: 9 gru 2014, 21:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 gru 2014, 15:40
Posty: 3
pepe2k pisze:
Domineo pisze:
obsy pisze:
Na c2 nie działa openwrt jeszcze.

Nie działa open wrt, ale ja wytrzymam na sofcie producenta cierpliwie do czasu stabilnej wersji alternatywnej. Bardziej mi chodzi o parametry, wydajność, użyteczność.

Uważaj z tym podejściem, bo możesz się doczekać stabilnej wersji, ale za dwa lata.


Dobra pomijamy open-wrt, patrzymy tylko na porównanie tych dwóch routerów, który z nich polecacie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info