Dzisiaj jest 18 lis 2017, 02:48

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 12:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Tak Obsy dokładnie chodzi mi o tryb klienta+AP.O ile z inną siecią się łączy via wi-fi o tyle sam z siebie w tym trybie już nie sieje ssid.W czym może być problem? Miał ktoś tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 12:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Zaloguj się i pokaż wyniki

uci show wireless
wifi up

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 12:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Dobra oto co zauważyłem. Kiedy już mr3040 nawiąże poprawnie połączenie jako klient z jakąś tam sieci to wówczas działa sianie radia. Obsy chodzi mi o taką sytuację. Jestem w podróży mam wpięty modem 3g i jest ok. korzystam sobie z neta. Dalej zajeżdżam do miejsca w którym mam zasięg sieci wi-fi i mr3040 służy mi jako wzmacniacz sygnału (bo sygnał jest tylko w jednym miejscu a ja bym chciał mieć w całym pomieszczeniu dodatkowo administrator sieci podaje mi hasło do tego wi-fi) ale uwaga - nie mam kabla ethernetowego ani laptopa tylko telefon z wi-fi. I tu pojawia się problem który wyżej opisałem. Tak jak pisałem na oryginalnym sofcie mogę skanować sieci w eterze będąc jednocześnie podłączonym do mr3040 via wi-fi a na gargusiu tylko po kablu da się skanować. A tutaj masz wynik wpisania poleceń o których pisałeś:

----------------------------------------------------------------
| |
| Gargoyle PL 1.5.11.2 (22b6434) |
| OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1 (r38621) |
| Build time: 2013-11-13 19:24 CET |
| |
| Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl |
| |
----------------------------------------------------------------
| Machine: TP-Link TL-MR3040 v1 |
| Uptime: 0d, 00:11:47 |
| Load: 0.38 0.28 0.17 |
| Flash: total: 384.0K, free: 152.0K, used: 60% |
| Memory: total: 29228K, free: 15556K, used: 46% |
| WAN: 192.168.0.107, proto: dhcp |
| LAN: 192.168.1.1 |
| WLAN: mode: ap, ssid: test, channel: 5, conn: 0 |
| WLAN: mode: sta, ssid: siectestowa, channel: 5, conn: 0 |
----------------------------------------------------------------
root@Gargoyle:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.hwmode=11ng
wireless.radio0.path=platform/ar933x_wmac
wireless.radio0.htmode=HT20
wireless.radio0.ht_capab=SHORT-GI-20 SHORT-GI-40 RX-STBC1 DSSS_CCK-40
wireless.radio0.noscan=1
wireless.radio0.channel=5
wireless.ap_g=wifi-iface
wireless.ap_g.device=radio0
wireless.ap_g.mode=ap
wireless.ap_g.network=lan
wireless.ap_g.ssid=test
wireless.ap_g.encryption=psk2
wireless.ap_g.key=12345678
wireless.stacfg=wifi-iface
wireless.stacfg.device=radio0
wireless.stacfg.mode=sta
wireless.stacfg.network=wan
wireless.stacfg.key=87654321
wireless.stacfg.ssid=siectestowa
wireless.stacfg.encryption=psk2
root@Gargoyle:~# wifi up
command failed: Device or resource busy (-16)
Configuration file: /var/run/hostapd-phy0.conf
Using interface wlan0 with hwaddr a0:f3:c1:9e:d9:0a and ssid "test"
Successfully initialized wpa_supplicant
root@Gargoyle:~#


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 13:03 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Bo nie możesz. W gargoyle było coś takiego że jak byłeś połączony jako sta to skanowanie już nie działało.

Co gorsze - jak z jakiegoś powodu poleci sta to pociągnie za sobą cały interfejs więc zginie Ci także i AP. A to z kolei wynika z urody ath9k.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 16:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Szkoda, że tak jest. Już kilka chwil przed wstawieniem Twojego posta przetestowałem tą samą funkcję na wdr3600 i tam to również nie działało. Na oryginalnym sofcie tp linka na mr3040 mogę zalogować się do routera via wi-fi i skanować sieci, wpisać hasło i się z nią połączyć. Jedyny mankament to w trybie wisp+ap nie działa na mr3040 dioda od sieci wi-fi. A napisz proszę Obsy czy:

1. na mr12u tez tak jest. Bo tam zdaje się jest jeszcze przełącznik sprzętowy u boku obudowy,
2. Czym różni się wersja mr3040 v1 od v2

BTW. Nie wiem czy wiecie w sumie to żadna informacja ale może komuś się przyda. Zamówiłem 2 sztuki wdr3600. Obie przyszły v1.4 ale w innych pudełkach w sensie ich szaty graficznej. Ba po rozpakowaniu okazało się, że jeden z nich ma zielone diody a nie tak jak dotychczas ta seria miała niebieskie. Dodatkowo wersja z zielonymi diodami ma na górze obudowy folię naklejona. Jestem pozytywnie zaskoczony, że w końcu poszli po rozum do głowy i to dali to co przynajmniej w lekkim stopniu chroni przed palcowaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 16:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
1. Na każdym z openwrt i ath9k.
2 ma przełącznik z boku, v1 nie ma.

Folia była już wprowadzona wcześniej, jeszcze przy modelach o niebieskich oczach. O zielonych też już było pisane że są.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 16:57 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli dostałeś bez folii, to możliwe że ze zwrotu od innego klienta. Nie spotkałem się żeby jakikolwiek nowy WDR3600/4300 nie miał folii na górze obudowy.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 17:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Kupowałem wcześniej 4 sztuki wdr3600 swoim znajomym i wszystkie z niebieskimi diodami przyszły i wszystkie bez folii. Znaczy żebyśmy się dobrze zrozumieli. Przyszły zapakowane w folie i przyklejone kawałkiem taśmy, żeby folia się nie otwierała. Na obudowie żadnych palców nie było widać. Nowiutkie jak z fabryki bo jak raz się je już dotknie to niczym nie wyczyści ani nie otrzyma takiego połysku jak z fabryki. Natomiast teraz oprócz tego że zapakowany był w folię to dodatkowo jeszcze na górze tam gdzie jest napisać TP-LINK jest folia przylepiona.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 17:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Tak, też pisałem o takiej dodatkowej folii.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 17:09 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Wprawdzie dawno nie miałem nówki w rękach, ale jak już taką dostałem, to zawsze była dodatkowa folia naklejona na górę obudowy, poza tym że sam router był w zaklejonym worku. Myślę, że nie ma się czym przejmować - może niektóre dostają folię, a inne nie. A może dostałeś router po kimś, kto już taką folię zdarł ;)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 17:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Np pewnie pepe2k że tak może być jak piszesz. Ale musiałby być to nie lada chirurg, że ściągną folię bez zostawienia jakiegokolwiek odcisku. Prawdę mówiąc jakby tylko tacy chirurdzy byli to nie byłoby strachu do szpitala iść jak taka precyzja :P

----- Dodano ----- 25 lis 2013, o 16:48 -----

Jeszcze zapytam. Pójdzie na mr3040 dd-wrt. Czytałem to

http://dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php? ... e1fdeb8855

i mam ochotę tak zrobić ale trochę się obawiam szczególnie, ze to nie mój sprzęt. Próbował może ktoś wrzucać tam dd-wrt? Działało to?

----- Dodano ----- 26 lis 2013, o 14:38 -----

Wciąż drążę temat tego mr3040 przed jego zakupem i trafiłem na Wiki openwrt że jest podobno wersja mr3040 v2.2. Wdział może ktoś ją. Bo tam pisze że v1.0 i v2.0 nie mają przycisku qss w porównaniu z v2.2 (wersja październikowa). Sprawdzone to ktoś może coś wie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 30 lis 2013, 15:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Stało się kupiłem małego białego stworka;) Wersja 2.1 Wgrałem oczywiście gargusia. Z tego co zauważyłem wersja 1 po podłączeniu do ładowarki bez baterii na diodzie zasilania miała kolor w połowie zielony a w połowie pomarańczowy. W wersji której posiadam v2.1 po podłączeniu do ładowarki ale bez baterii ma kolor tylko zielony. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale może komuś to się przyda. Aha efekt ten występuje zarówno na oryginalnym sofcie jak i na gargusiu. Zauważyłem róznież że chyba openwrt lepiej sieje radiem a przynajmniej sieci w trybie wisp które są niewidoczne dla oryguinalnego softu w gargusiu jak najbardziej. Ba nawet po podłączeniu jakoś to działa pomimo słabego sygnału. Za jakiś tydzień 2 będę robił przeróbkę zgodnie z linkiem z wiki openwrt czyli będę wstawiał gniazdo RP-SMA i dokręcał antenkę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 30 lis 2013, 15:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Jak nie masz baterii to nie ma jej ładowania...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 30 lis 2013, 16:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
No tak obsy ja to rozumiem - proste:) Fakt faktem że mam przed soba wersję v1 bez włożonej baterii a pali się jedna połówka pomarańczowa a druga zielona.

BTW

Wgrałem Obsy Twego gargusia ale na moment zachciało m isię wrócić dl oryginalnego softu i klops! Na stronce tp linka sa nowsze wersjae firmware z booloaderami o gargusś jak wiadomo tego nie przyjmuje. Napisz proszę co mogę w takiej sytuacji uczynić masz może gdzieś soft do wersji v2 bez bootloadera?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 30 lis 2013, 16:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
U mnie jest przecież od dawna: http://ecco.selfip.net/orig/tl-mr3040v2/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 30 lis 2013, 16:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Wielkie dzięki Obsy. Jak nic kiedyś musimy pójść na piwo. Ja teraz w Warszawie także blisko:)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 30 lis 2013, 21:45 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
smereka pisze:
Za jakiś tydzień 2 będę robił przeróbkę zgodnie z linkiem z wiki openwrt czyli będę wstawiał gniazdo RP-SMA i dokręcał antenkę :)

Zanim go zepsujesz, to poczytaj to: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=46543

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 9 gru 2013, 13:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Zauważyłem, ze z najnowszym gargusiem max poziom sygnału wi-fi pokazuje mi 15dBm a na poprzedniej wersji było to 18. Coś się zmieniło czy tylko u mnie tak pokazuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 9 gru 2013, 13:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Od wieków nic się w AA nie zmieniło. Może inny kanał wybrałeś?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 9 gru 2013, 13:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Masz rację Obsy.Nawet nie wiedziałem, że wybór kanału na wpływ na poziom emitowanego sygnału. Dzięki za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info